Pomysłodawcy.pl - serwis bardziej kreatywny - BANALNIE PROSTY OBIAD TYLKO Z 4 SKŁADNIKÓW - DO ZROBIENIA W 10 MINUT!
toffifee:
Składniki:
mleko skondensowane słodzone, puszka
orzechy laskowe, garść
mleczna czekolada, 1 tabliczka
foremki od toffifee, 1 sztuka
Przygotowanie
Mleko gotować przez 3 godziny w wodzie. Wyjąć, odczekać 15 minut, otworzyć i porozlewać do foremek.
W każdą dziurkę zalaną karmelem wcisnąć 1 orzech. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nalać na orzechy. Wstawić znowu na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Składniki na 4 porcje:
* 500 g pieczarek
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka zielona
* 1 papryka żółta
* 2 małe, cienkie marchewki
* 1 puszka krojonych pomidorów
* 4 łyżki mrożonego groszku
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oliwy
* 150 ml śmietanki kremówki
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* sól i pieprz do smaku
Klopsy:
* 500 g mielonego mięsa indyczego
* 1 kajzerka (namoczona w mleku i lekko odciśnięta)
* 1 duże jajko
* 2-3 łyżki kaszy manny
* 1 mała, drobno posiekana cebula
* 2 rozgniecione ząbki czosnku
* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
* 2/3 łyżeczki soli
* 2 spore szczypty pieprzu
Papryki i cebulę kroimy w paseczki, pieczarki na mniejsze kawałki (ja miałam spore pieczarki, więc kroiłam je na ósemki), a marchewki w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy je kilka minut, a następnie posypujemy je solą. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodajemy drobno posiekany czosnek i groszek. Dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pomidory, śmietankę, pieprz i słodką paprykę. Gotujemy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia.
Mięso łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy dłonią do chwili, aż składniki się połączą. Z mięsa formujemy klopsy. U mnie były to 4 duże sztuki, ale jeśli wolicie mniejsze, to podzielcie mięso na 8 części.
Warzywa z sosem przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układamy klopsy odrobinę wciskając je w warzywa. Pieczemy w 200 stopniach około 40-45 minut.
Podajemy z ryżem.
Smacznego :)
Klopsiki w sosie słodko - kwaśnym
Klopsiki:
- 300 g mielonego mięsa drobiowego,
- 1 rozbełtane jajo,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- 2-3 łyżki gazowanej wody mineralnej
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru,
- pół łyżeczki mielonego chilli,
- sól, pieprz
Sos:
- 1 cebula,
- 3 marchewki,
- 2 czerwone papryki,
- 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę (+ sok),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- szczypior do posypania,
- sól, pieprz
Przygotowujemy klopsiki. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy wystygną łączymy je z mięsem, rozbełtanym jajem, bułką, wodą mineralną i przyprawami. Formujemy niewielkie klopsiki, które obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Pozostałą cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Po ok. 3 minutach dodajemy pokrojoną w zapałki marchewkę, a następnie pokrojoną w paski paprykę. Smażymy przez kolejne 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z ananasa, sos sojowy, ocet, cukier, a po chwili mąkę kukurydzianą. Gotujemy przez ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa oraz podsmażone klopsiki. Doprawiamy do smaku.
Gorący sos i klopsiki rozkładamy do miseczek. Posypujemy pokrojonym szczypiorem.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Kapuśniaczki
Składniki:
(na około 40 sztuk)
ciasto:
500 g mąki
150 g masła
50 g drożdży
2 jajka + 1 żółtko
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania kapuśniaczków
farsz:
1 kg białej kapusty
1 duża cebula
20 dkg pieczarek
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kruszę drożdże, mieszam z letnim mlekiem, dodaję cukier i łyżkę mąki. Odstawiam rozczyn na kwadrans w ciepłe miejsce.
Przesiewam mąkę, mieszam z solą. Siekam z masłem i dodaję jajka, śmietanę oraz rozczyn. Zagniatam ciasto.
Zagniatam.
Zagniatam.
Wciąż zagniatam.
Nie mogę ruszać rękami.
Odstawiam przykryte ścierką ciasto na godzinę, półtorej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz też wymaga nieco pracy. Nawet, a zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że nie zmieliłam kapusty, bo nie mam maszynki.
Siekam drobno kapustę, zalewam wrzątkiem i gotuję około 10 minut. Dokładnie odcedzam.
Cebulę i pieczarki drobno kroję. Cebulę szklę na patelni z odrobiną soli, dodaję pieczarki, smażę kilka minut. Posypuję solą i pieprzem, mieszam z kapustą i duszę na wolnym ogniu do miękkości. Ponieważ nie mam rzeczonej maszynki do mielenia, to przed dodaniem kapusty znowu siekam ją jak najdrobniej.
Wyrośnięte ciasto przebijam pięścią. Rozwałkowuję i dzielę na prostokąty o szerokości około 8-10 centymetrów. Nakładam farsz w odległości około 2 centymetrów od brzegu i usiłuję ciasno zwinąć kapuśniaczki, co naturalnie mi nie wychodzi. Jakoś jednak je w końcu zlepiam, układam łączeniem do dołu i kroję na pięciocentymetrowe kawałki.
Rozkładam na natłuszczonych blachach, przykrywam ściereczką i zostawiam do napuszenia na 20-30 minut.
Tuż przed włożeniem do piekarnika smaruję rozkłóconym białkiem. Wyznam w sekrecie, że całe jajko lepiej by się tu sprawdziło, ale ja wykorzystałam pozostałe z przygotowywania ciasta białko. Nie chciało mi się go zamrażać.
Piekę w temperaturze 180 -200 stopni 20 minut.
kubba ryż – smaczna potrawa z Iraku
To prosty, choć dość czasochłonny przepis na pyszne placuszki ryżowe.
Ale warto trochę się pomęczyć – po pierwsze kubbę można zjeść także następnego dnia, a po drugie to oryginalne i pyszne danie.
Oto przepis wprost i Iraku:
składniki:
1 kg ryżu (mogą być płatki ryżowe)
1/2 kgmielone mieso wołowe
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
jajko
tarta bułka
Można zmniejszyć ilość skłdaników – bo z kilograma ryżu wychodzi cała góra placuszków.
Sposób przyrządzenia:
- ugotować na papkę ryż (musi być kleisty)
- ugnieść ryż na ciasto, dodać sól, pieprz
- podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku
- wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić nieduże placki (podobne do placków na pierogi, ale grubsze)
- nałożyć na każdy placuszek łyżeczkę mięsnego farszu
- zalepić, jak pieroga
- zamoczyć w jajku i posypać tartą bułką
- usmażyć z obu stron na gorącej oliwie
Piersi z kurczaka (okrojone z tłuszczu)
Robimy nadzienie z serc karczoch oraz szpinaku.
Do smaku: sól, pieprz, czosnek ( według uznania) , suszona bazylia
1 paczka mrożonych średnich serc karczocha (odmrażamy w wodzie), dobrze osuszonych
1 opakowanie pomidorków koktajlowych które kroimy przez pół.
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki pszennej
2 - 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
garść startego parmezanu
2 szklanki tartego sera mozzarella
garść świeżej bazylii można ją np pokroić na wstążki
Użyj ostrego noża, aby utworzyć kieszonkę z każdej piersi kurczaka, uważając, aby nie przekroić całej piersi.
Nadziej każdą kieszeń dużą łyżką nadzienia z szpinaku i serc karczocha.
Użyj wykałaczek aby zamknąć każdą pierś zawierającą dip.
Ułóż piersi w naczyniu żaroodpornym, które zostało wysmarowane odrobiną oleju bądz też oliwy. Dopraw każdą pierś obficie solą, pieprzem, bazylią (może być suszona np Prymat) i czosnkiem (drobno posiekanym)
W średniej misce, połączyć odsączone i pokrojone serca karczoch z przepołowionymi pomidorkami, oliwa z oliwek, mąka, 3 ząbki mielonego czosnku, bazylia suszona, sól i pieprz.
2 łyżki mąki pszennej. Pomoże to wchłonąć i zagęścić soki.
2 - 3 duże ząbki czosnku, posiekane.
Doprawić 3 łyżkami oliwy z oliwek, wedłóg uznania sól, pieprz, bazylia, wyłożyć to na piersi.
Piec bez przykrycia, aż wewnętrzny termometr w najgrubszej część kurczaka pokaże około 155 stopni C. Czas zależy od tego jak duże lub grube są piersi.
Wyjmij kurczaka z pieca ... Uwaga - kurczak nie jest jeszcze w pełni gotowy!
Wysypać na danie garść startego parmezanu i 2 szklanki startego sera mozzarella
Następnie wsadzić ponownie danie do piekarnika aż kurczak osiągnie 165 stopni.
Na sam koniec posyp świeżymi wstążkami bazylii.
Podawać na gorąco.
:) CIASTO BŁOTA MISSISIPI
Ciasto kruche:
225g mąki pszennej
2 łyżki kakao w proszku
150g masła
2 łyżki cukru
1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
175g masła
130g brązowego cukru
4 jajka lekko roztrzepane
2 łyżki kakao w proszku
150g półsłodkiej czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 50g mlecznej)
300ml śmietany 12-18% (użyłam śmietany z piątnicy)
Dekoracja:
425ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
łyżka cukru pudru
płatki lub wiórki czekolady
Wykonanie:
Ciasto kruche: Mąkę i kakao przesiać do dużej miski. Dodać masło, cukier oraz tyle wody, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
Następnie rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm. Przykryć pergaminem i obciążyć suchymi ziarnami fasoli lub ryżu. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia, a temperaturę zmniejszyć do 160 stopni.
Nadzienie: W misce utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodając jajka oraz kakao. Czekoladę stopić i wlać schłodzoną do masy jajecznej razem ze śmietanką. Dokładnie ubić, aby wszystkie składniki się połączyły.
Przelać masę na gotowy spód i piec tartę przez 45 minut, aż nadzienie się zetnie.
Całkowicie wystudzić i przełożyć na talerz. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę (śmietanę ubić z cukrem i wsypać śmietan-fixy) i udekorować płatkami czekolady.
Masa cukrowa - lukier plastyczny
Idealna masa do zdobienia tortów w stylu angielskim, można bawić się kształtem i kolorem, dzięki dodaniu barwników. Lukier jest sprężysty, świetnie poddaje się "obróbce". Przepis z Kotlet.tv
Składniki (do pokrycia tortu okrągłego o wymiarach 23-25 cm):
800 g cukru pudru
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, a następnie dodajemy glukozę i mieszamy do ponownego rozpuszczenia.
Na blacie/stolnicy tworzymy kopiec z cukru pudru (2/3 części cukru), robimy dołek na samym czubku i wlewamy do niego przygotowany wcześniej roztwór z żelatyny. Zagniatamy dodając małymi porcjami pozostały cukier puder. Być może nie trzeba będzie wykorzystać całego cukru, a może być i tak, że będziemy potrzebowali go odrobinę więcej. Masa ma być gładka, sprężysta i plastyczna.
Rady:
Gotową masę barwimy lub zostawiamy białą.
Przechowujemy w lodówce zawiniętą w folię.
Przed ponownym użyciem lukier plastyczny ogrzewamy w dłoniach, znów zrobi się sprężysty.
Jeżeli masa zrobi się krucha dodajemy troszkę masła/oliwy i mieszamy z masą.
Masę rozwałkowujemy na blacie wysmarowanym delikatnie oliwą lub opruszonym cukrem pudrem, ale przy tym drugim sposobie nadmiar pudru będziemy musieli usunąć z masy pędzelkiem,
Jeżeli tort pokrywamy lukrem plastycznym, nie możemy użyć do przełożenia biszkoptów kremu na bazie śmietany, bo wówczas masa nam się rozpuści. Używamy kremów na bazie masła lub budyniu. Jeżeli zależy nam na kremie na bazie śmietany, to taki tort musi być zjedzony do maksymalnie 24h, ale nie gwarantuję sukcesu.