Małe co nieco ^^

78 inspiracji
Gozleme – turecki chlebek | Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (6 sztuk)
Ciasto
300 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
Farsz
100 g sera feta
100 g liści szpinaku
5 listków mięty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego
Zupa serowo-cebulowa

Składniki na 5 porcji: 3 cebule, 2 łyżki oleju, 100 ml wytrawnego białego wina, 1 l wywaru warzywnego z kostki, 4 jajka, sól, pieprz, 4 kromki chleba tostowego, 100 g startego żółtego sera.

W garnku rozgrzać olej, przyrumienić talarki cebuli. Dodać wino, poddusić cebulę. Wlać bulion, zagotować. Do wrzącej zupy powoli wlewać rozkłócone jajko. Zdjąć z ognia, doprawić. Z chleba tostowego wykroić kółeczka (mniejsze niż średnica żaroodpornych miseczek). Ułożyć na blasze, zrumienić w 200°C. Zupę wlać do misek, położyć przyrumienione tosty, posypać serem. Zapiekać w 200°C, aż ser się roztopi i przyrumieni.
Naleśniki z farszem mięsno-pomidorowym
(4 porcje)

Składniki:
Farsz:
50 dag mielonej wołowiny
duża cebula
puszka (40 dag) pomidorów bez skórki
3 łyżki oleju
kilka listków świeżej bazylii
pieprz
sól
Ciasto naleśnikowe:
szklanka mąki pszennej
jajko
szklanka mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, mieszając, dodać posiekaną cebulę, smażyć jeszcze kilka minut. Dodać pomidory z sosem i dusić 15 min. Przyprawić pieprzem i solą, wymieszać z posiekaną bazylią. Przygotować ciasto na naleśniki, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Na rozgrzany na patelni olej wlewać 3/4 chochelki ciasta i smażyć naleśniki z obu stron. Usmażone składać na talerz. Następnie nadziać je przygotowanym farszem, zwijać w ruloniki i ew. podsmażyć tuż przed podaniem.
Kruchy placek z rabarbarem - Przepis
Składniki:

Ciasto kruche:
• 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
• 100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
• 50 g cukru
• 150 g masła
• 1 jajko

Nadzienie:
• 500 g rabarbaru
• 3 łyżki płynnego miodu
• 5 ły........
Ryż zapiekany z wanilią w mleku kokosowym
podawany ze świeżymi owocami: malinami, dojrzałymi brzoskwiniami lub gruszkami
Składniki, 4 porcje:

• 1 laska wanilii
• 100 g (1/2 szklanki) ryżu Arborio (jak do risotto)
• 1/2 litra mleka kokosowego
• 1/2 litra mleka krowiego lub wody
• 5 łyżek cukru
• 2 łyżki masła

Do podania: maliny lub inne dojrzale owoce, ewentualnie jogurt, śmietanka...

Potrzebne będą: naczynie do zapiekania w piekarniku o pojemności 2 litrów (lub nieco mniejsze) i kawałek folii aluminiowej





Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż (ale nie do samego końca) i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, włożyć ziarenka i laskę wanilii. Zalać mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą lub mlekiem krowim, posypać 4 łyżkami cukru, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 1 godzinę, następnie zdjąć folię, ryż zamieszać i piec przez kolejne 30 minut. Posypać wiórkami masła i posypać pozostałą 1 łyżką cukru. Piec dalej przez 10 minut.
Podawać na ciepło z owocami, ewentualnie z dodatkiem śmietanki lub jogurtu. Deser można podawać też na zimno, lekko zmrożony, w pucharkach, jak lody.
CIASTO WZ-ka

Składniki na biszkopt czekoladowy:
5 jajek ( osobno żółtka, osobno białka)
¾ szklanki drobnego cukru
150g miękkiego masła
½ szklanki mleka
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki ciemnego kakao
Składniki na krem:
500 ml śmietanki kremówki ( z lodówki)
½ szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
¼ szklanki wody do rozpuszenia żelatyny
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego ( typu Danio)
Polewa:
70g czekolady gorzkiej
70g czekolady mlecznej
100 ml śmietanka kremówka 30%
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki


Wykonanie:

Biszkopt:
żółtka, cukier oraz masło , ucieramy na gładką i puszystą masę
następnie dodajemy mleko, oraz przesiane obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, wszystko miksujemy
na koniec do masy delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka, całość delikatnie mieszamy łyżką
ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma około 28x18cm) i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC
gotowe studzimy, zimne przekrawamy na dwie części
Krem:
zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy
następnie do ubitej śmietany , powolutku dodajemy serki homogenizowane, mieszamy
na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę ( warto nim dodamy ją do całości , dodać 2-3 łyżki masy śmietanowo-serkowej do miseczki w której jest żelatyna wymieszać i dopiero wtedy dodać do ciasta, nie będzie wtedy żadnej niespodzianki z źle dodaną żelatyną) całość jeszcze raz mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki na około 15 minut, warto obserwować jednak krem, żeby za bardzo się nie ściął jak galaretka, ma on tylko delikatnie stężeć , tak żeby nie było problemu z rozprowadzeniem kremu na cieście
Polewa:
śmietankę kremówkę podgrzewamy,
do gorącej kremówki dodajemy połamane obie czekolady i mieszamy do ich rozpuszczenia , polewa delikatnie zgęstnieje
Wykonanie WZ:
biszkopt przekrawamy na dwie części,
jedną część smarujemy dżemem porzeczkowym,
następnie, wykładamy krem , który przykrywamy drugą częścią biszkoptu
górę polewamy polewą czekoladową
gotowe ciasto przekładamy do lodówki i zostawiamy je tam na parę długich godzin, a najlepiej na całą noc.
Niebiańska panna cotta z sosem malinowym

Panna cotta z sosem malinowym

na ok. 8 małych kokilek
czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 4 godz. chłodzenie w lodówce

Składniki:
1 l tłustej śmietany (>30% tłuszczu)
100 g cukru
1 laska wanilii*
4,5 łyżeczki żelatyny w proszku
90 ml zimnej wody
sos malinowy: 1 pojemnik malin, 3-4 łyżki cukru
olej roślinny do nasmarowania kokilek
Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami

Składniki:

2 torebki ryżu długoziarnistego
200g mięsa mielonego
puszka pomidorów krojonych
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, starty na tarce
1 młoda cukinia
papryka czerwona, żółta
2 marchewki
sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra w proszku
bulion
olej
żółty ser

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone. Razem dusić. Następnie dodać pokrojoną w plasterki cukinię, startą na tarce marchewkę, paprykę, pokrojoną w paski i pomidory. Podlać niewielką ilością bulionu (warzywa też puszczą soki, więc nie dodawaj go zbyt dużo,; najwyżej potem znów dolejesz, jeśli warzywa będą twarde, a bulion wyparuje). Dopraw do smaku.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż ryż, a na niego warstwę mięsno-warzywną. Całość posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temp. 180 st. ok. 30-40 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona