wytrawne przepisy

52 inspiracje
1 obserwujący
Tę zupę możesz jeść nawet codziennie…a | Sekrety Odchudzania
ODKWASZAJĄCĄ ZUPĘ KASI GURBACKIEJ”

Składniki:

4-5 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości pietruszki
kawałek selera
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła 82% tłuszczu
sól i pieprz do smaku
liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego
2,5 litra wody

Wykonanie

Do garnka wlać wodę, dodać obrane i starte na tarce warzywa. Dodać opłukaną dokładnie kaszę jaglaną (należy ją opłukać w miseczce, kilka razy zmieniając wodę).
Gotować około 40 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem Dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać.
Taką zupę można jeść nawet na śniadanie, można zabrać ją w pojemniczku do pracy i zajadać, kiedy zgłodniejemy. Można też ją jeść na kolację.

Dlaczego należy jeść tę zupę?

Prozdrowotne korzyści z jedzenia tej zupy są ogromne. Od wieków wiadomo, że kasza jaglana, zwana też „złotem Polskiej Ziemi” która jest składnikiem tej zupy ma działanie lecznicze. Unikalny skład, neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, zwalcza zgagę, odśluzowuje i działa przeciwwirusowo. Jest lekkostrawna i czyści jelita od środka. Wspomaga cały układ pokarmowy, żołądek i wątrobę.

6 Ważnych powodów ABY jeść zupę odkwaszającą organizm

1. Jest zdrowa i naturalna
Jest nieprzetworzona i zawiera wyłącznie naturalne i lekkostrawne składniki. Mogą ją jeść osoby uczulone na gluten, a nawet alergicy.
2. Ma działanie alkalizujące (odkwaszające organizm)
Typowa dieta „Kowalskiego” to dieta zakwaszającą organizm. Jedzenie zupy odkwaszającej ma działanie alkalizujące. Poprawia przemianę materii, przyspiesza metabolizm, oczyszcza jelita. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Idealna dla osób, które mają problemy ze zgagą, żołądkiem i wątrobą.
3. Walczy z tłuszczem.
Dzieje się tak dlatego, że kasza jaglana zawiera lecytynę, która „rozpuszcza” tłuszcz i obniża poziom cholesterolu.
4. Dba o piękny wygląd włosów i paznokci.
Jest bogatym źródłem krzemu, który oprócz tego, że dba o piękną skórę i paznokcie, to jeszcze utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega tworzeniu się w nich blaszek miażdżycowych.
5. Spowalnia starzenie się skóry i narządów.
Jest bogatym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, chronią skórę przed starzeniem się.
6. Obniża poziom stresu i działa kojąco na nerwy.
Ma aż 3-krotnie więcej żelaza, 2-krotnie więcej magnezu, niż kasza jęczmienna.
Francuska sałatka z kurczakiem i gotowanym jajkiem

składniki:
pierś z kurczaka - 5 sztuk
Fix Knorr Soczysty kurczak z patelni w naturalnej przyprawie z czosnkiem - 1 opakowanie
sałata karbowana - 1 sztuka
sałta endywia - 0.5 sztuki
oliwa - 3 łyżki
woda - 3 łyżki
Sos sałatkowy francuski winegret Knorr - 1 opakowanie
jajko wcześniej ugotowane - 2 sztuki
cebula czerwona - 1 sztuka
ząbek czosnku - 1 sztuka
pomidorki cherry czerwone - 120 gramów
musztarda francuska - 2 łyżki
olej - 3 łyżki
woda - 1 łyżka

1. Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem aby miało grubość nie większą niż 2cm.
2. Przyprawę z opakowania Fix Knorr wymieszaj z olejem, musztardą, wodą i natrzyj nią mięso. Teraz przełóż mięso wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Fix Knorr.
3. Następnie zamknij szczelnie torebki i smaż mięso na patelni ok. 10 minut odwracając je co jakiś czas.
4. Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój w ćwiartki, a cebulę w cienkie plasterki. Wymieszaj delikatnie składniki i umieść w misce.
5. Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, wodą i startą połową ząbka czosnku. Gotowym dresingiem polej sałatkę. Jajka podziel na ćwiartki i ułóż dekoracyjnie na sałacie.
6. Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Delikatnie potnij pierś pod kątem na plastry i połóż na sałatce. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Pyszna salatka idealna do grillowanego mięsa...

pomidory
kukurydza
ciemne oliwki
dymka
kilka listków sałaty masłowej

dressing:
b. duży pęczek pietruszki
sok z cytryny
mały ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy extra vergine
sól, pieprz
sałatka królewska z ryżem - Garnek.pl - intma
===========
Wiedziona wieloma pozytywnymi komentarzami zrobiłam tę sałatkę co by się utwierdzić w przekonaniu, że na prawdę wybornie smakuje. Sałatka bardzo dobra, znakomicie nadaje się na większe imprezy- wychodzi jej sporo ilościowo.
przepis tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe9371.html
==========

Składniki:

3 woreczki ryżu np. Albaris
2 piersi z kurczaka ok.40 dag
puszka ananasa w syropie
puszka kukurydzy
słoik selera konserwowego
słoik (650 g) papryki konserwowej- ewent. świeża papryka czerwona i zielona po 1 szt.
7 ogórków konserwowych
1 duża lub 2 małe cebule
majonez - 600 gr (2 małe słoiki lub 3/4 dużego)
musztarda 2 duże łyżki
sól.pieprz.1/3 szklanki soku z ananasa
dużo zieleniny - po pęczku natki pietruszki i szczypiorku
Sałatka z ryżem - królewska

1 - Ryż ugotować w torebkach w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, kostki bulionowej i 1 łyżeczki soli ok.12-15 min.,torebki wyjąć, osączyć. Wysypać z torebek na dużą miskę i rozmieszać widelcem, aby się nie posklejał, wystudzić.
2 - Piersi umyć , osuszyć ,przekroić w poziomie , posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano na oleju z obydwu stron , podlać 1/4 szkl wody i dusić na małym ogniu przez 15 min., aby mięso było miękkie, a płyn odparował - wystudzić - pokroić w kostkę.
3 - Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 min.(jest to dobry sposób na smakowitą cebulę także do innych sałatek),odcedzić i wystudzić.
4 - Paprykę , ogórki i odsączonego ananasa pokroić w kostkę
5 - Odsączyć seler konserwowy i kukurydzę
6 - Zieleninę pokroić

Wszystkie składniki sałatki połączyć razem , dodać majonez ,musztardę ,sok z zalewy ananasowej oraz sól i pieprz , zieleninę. Wymieszać , doprawić i ostawić na kilka godzin do schłodzenia.
Jest to duża porcja smacznej sałatki na różne okazje. Gorrrąco polecam!
.: Tatar z łososia

Składniki:

300 g łososia ( 200 g marynowanego lub świeżego i 100 g wędzonego)
1 średniej wielkości cebula
3 ogórki konserwowe
koperek
pieprz zielony
kapary
oliwa
1 łyżeczka musztardy
pieprz
sól
ogórek zielony
cytryna
Łososia kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy posiekane ogórki konserwowe, cebulkę, kapary, pieprz zielony i koperek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek, musztardą i sokiem z cytryny. Talerz ozdabiamy plastrami zielonego ogórka, koperkiem i wykładamy tatar na środek.

Smacznego!
sałatka z brokułem i fetą... - - mniam....mniam... - bloog.pl


1 brokuł ( świeży lub mrożony)
1 opakowanie sera feta
20 dkg szynki
1 puszka kukurydzy
1 zielony ogórek

Sos: 1 łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku


Brokuła gotować 2 minutki ( ja miałam mrożonego),żeby nie był zupełnie miękki. Następnie podzielić na cząstki. Ser feta, ogórka i szynkę pokroić w kostkę , dodać kukurydzę. Polać sosem i delikatnie wymieszać.
Sałatka z szynką i selerem | Apetyt na Ogród

Składniki:

słoiczek selera konserwowego
plastry ananasa z 1/2 puszki
ok. 150 – 200 g szynki konserwowej
puszka kukurydzy
jabłko
2 – 3 jajka
2 – 3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
ewentualnie 2 łyżki pokrojonego w półplasterki pora (jasną część)
Selera i kukurydzę odsącz na sicie.

Jajka ugotowane na twardo, plastry ananasa oraz obrane ze skórki jabłko pokrój w niedużą kosteczkę.
Szynkę zaś w 2 -3 cm paseczki.

Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z majonezem. Dodaj śmietanę, posól i popieprz do smaku.

Smacznego.
Sałatka z ogórkiem i wędzonym łososiem

1 duży ogórek
2 garście sałaty (użyłam strzępiastej)
1 dymka pokrojona w krążki
100 g wędzonego łososia w plastrach
2 łyżki posiekanego koperku
1 mały, roztarty ząbek czosnku
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku




Ogórka myjemy i kroimy obieraczką do warzyw na podłużne plastry.
Mieszamy jogurt z roztartym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy umyte i osuszone liście sałaty, na nich podłużne plastry ogórka, potem plastry łososia. Na wierzchu rozrzucamy krążki dymki i całość polewamy jogurtowym dressingiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona