SYROP IMBIROWO-MIODOWY
- 2,5 szklanki wody
- jeden spory korzeń imbiru
- jedna duża cytryna
- szklanka miodu
- ew 1/2 szklanki cukru jeśli ktoś lubi na słodko
Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy starty (na dużych oczkach) imbir i cukier (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu ok 25 min. Kiedy przestygnie odcedzamy imbir, dodajemy cytrynę (można też dodać startą skórkę) i miód. Należy wypijać łyżkę syropu 3 razy na dobę bądź szczodrze dolewać go sobie do herbaty.
Życzę zdrowia!
Mazurek kajmakowy z płatkami migdałowymi
Składniki:
35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
10 dag cukru
20 dag masła
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka
Gotowa masa kajmakowa o dowolnym smaku (można zrobić z mleka skondensowanego, ale ja jakoś nigdy nie robiłam i na szczęście doczekałam się gotowych)
Płatki migdałowe
Czekolada gorzka
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować na cienki 1cm placek, podziobać widelcem i upiec w blasze wyłożonej papierem do pieczenia na jasnozłoty kolor, w temperaturze 200C przez około 20 minut.
Na placek wyłożyć masę kajmakową, posypać płatkami migdałów i pomaziać czekoladą. Tyle!
Kokosowe babeczki wielkanocne króliczki, przepis-klik w zdjęcie
Wielkanocne babeczki z króliczkiem ;)
Babka wielkanocna
Składniki (w temperaturze pokojowej):
4 jajka
200 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier
szklanka cukru pudru
3-4 łyżki mleka
maliny
Jajka ucieramy z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę (ok. 10 minut), dodajemy ziarenka wanilii. Następnie, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Do rozpuszczonego masła dodajemy sok z cytryny.
Do ubitych jajek dodajemy mąki i chwilkę na niskich obrotach miksujemy. Następnie dodajemy cienkim strumyczkiem masło (letnie) i miksujemy również chwilkę, do połączenia na niskich obrotach.
Formę z kominem smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą.
Masę wlewamy do formy (2/3 wysokości) i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie na ok. 10 minut, wyjmujemy, studzimy na kratce. Gdy ostygnie dekorujemy lukrem (cukier puder rozcieramy z mlekiem) oraz rozdrobnionymi malinami.
Mazurek kokosowy najpyszniejszy
Ciasto:
300 g mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g masła 82 %
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka lodowatej wody
Masa:
300 ml śmietany 18%
150 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru
Polewa:
150 g białej czekolady
1 łyżka mleka
1/4 łyżki masła
Dodatkowo (do ozdoby):
suszone morele
rodzynki
wiórki kokosowe
Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Masa: Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową.
Mazurka ozdobić morelami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
kokosowy mazurek na waflach
przepis na stronie
Mazurek kajmakowo-czekoladowy z orzechami
Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 2 i 1/4 szklanki
miękkie masło, 190 g
aromat migdałowy, 1/3 łyżeczki
cukier puder, 3/4 szklanki
żółtka, 3 sztuki
śmietana, 1 i 1/2 łyżki
Masa:
masa kajmakowa / krówkowa, 570 g
czekolada gorzka, 200 g
śmietana kremówka (30%), 120-150 ml
rum, 2 łyżki
aromat migdałowy, 4 krople
orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, łącznie 1 szklanka
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Jeśli będzie się kleiło dodać jeszcze trochę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem. Rozłożyć ciasto tak, aby boki były wyższe. Następnie nakłuwać widelcem w paru miejscach. Chłodzić w lodówce przez 15 minut. Przykryć papierem do pieczenia i wyspać obciążenie w postaci kulek ceramicznych / grochu / fasoli. Piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół. Ściągnąć obciążenie i papier, zapiekać kolejne 12 minut.
Na wystudzonym spodzie rozłożyć równomiernie masę kajmakową i włożyć do lodówki.
Czekoladę, śmietanę, rum i aromat rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy lekko wystygnie rozprowadzić na masie krówkowej.
Orzechy i migdały prażyć chwilę na suchej patelni. Ściągnąć brązowe skórki. Rozrzucić po masie czekoladowej. Przechowywać w lodówce.