cos na zab

21 inspiracji
1 obserwujący
Pyszna sałatka... Musisz ją zrobić...
Potrzebujesz: sałatę masłową i rzymską, pomidor, fasolę czerwoną, usmażony i pokruszony boczek, ogórek... Całość polana jest sosem (śmietana wymieszana z łyżeczką cukru i odrobiną octu)...
Naleśniki owsiane (tylko 50 kcal/sztuka!)

Składniki na trzy spore naleśniki (jak na zdjęciu): 150kcal całość. Z moimi dodatkami 273kcal/porcja
50g otrębów owsianych
2 białka
100g gęstego jogurtu 0% (u mnie Bakoma)
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropelek Stevii (lub coś innego do posłodzenia)
Dodatki:
50g borówek
125g kiwi (jedno obrane)
łyżka syropu klonowego

Otręby mielimy na mąkę.
Białka ubijamy.
Mieszamy wszystkie składniki (oprócz dodatków oczywiście)
Pieczemy na średnim/małym ogniu, bez tłuszczu, na patelni teflonowej. Piekę po jednym pancake, gdyż sporo rosną na patelni i dwa z całą pewnością by się złączyły. U mnie jeden placuszek to 2 łyżki masy.
I gotowe :) Smacznego!
Czosnkowe chlebki Naan

Ja proponuję Wam dziś Naan w wersji czosnkowej. Dodatek jogurtu sprawia ze są miękkie i puszyste, a czosnek nadaje im charakteru i pięknego zapachu.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować tego rodzaju pieczywa, serdecznie Wam je polecam.



Składniki na 5-6 chlebków:

* 320 g mąki pszennej

* 125 ml ciepłego mleka

* 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

* 1 łyżka oliwy

* 7 g suchych drożdży

* 1 łyżeczka soli



Dodatkowo:

* 2 pełne łyżki stopionego masła

* 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku



Drożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy.

Wierzch smarujemy stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypujemy posiekanym czosnkiem. 

Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp (ja piekłam 2 razy po 3 placki). Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Pierogi ze szpinakiem

Składniki na około 45 sztuk:

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
Farsz:

450 g mrożonego szpinaku
200 g kremowego serka typu Philadelphia
sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować.
Farsz:

Szpinak rozmrażać na patelni na małym ogniu. Następnie dokładnie odcisnąć nadmiar wody za pomocą sitka.
Do szpinaku dodać serek, dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku sola i pieprzem.
Z ciasta wykrawać krążki, układać po około 1 łyżeczce farszu, zlepiać formując pierogi.
Pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu ich na wierzch, gotować przez 2 minuty, następnie wyjąc je i polać odrobiną oliwy.
Roladki wieprzowe ze śliwką

Składniki :

6 kotletów wieprzowych bez kości
6 plastrów boczku surowego
sól
pieprz
majeranek
100g śliwek suszonych
olej do smażenia
bulion
1 łyżka śmietany

Przygotowanie :

Mięso lekko rozbij. Posyp solą, pieprzem i majerankiem. Ułóż śliwki, zawiń roladkę i obtocz boczkiem. Zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki z każdej strony. Zalej bulionem i duś około 15 minut. Do sosu dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatka meksykańska

Błyskawiczna i pyszna sałatka

Składniki:

200 g sera żółtego (1 kostka)
1 duża czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
1 por (biała część)
4-6 łyżek majonezu
sól
świeżo mielony pieprz


Białą część pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, odczekuję ok. 5 sekund, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam na durszlaku.
Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.

Ananasa odsączam z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przekładam na durszlak, dokładnie płuczę pod zimną wodą i pozostawiam na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.

Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w paseczki.

Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszam.

Sałatkę przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Kurczak w pomidorach

Składniki (6 porcji)
6 pojedynczych filetów z kurczaka (około 1,2 kg)
800 g krojonych pomidorów z puszki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
garść bazylii
4 łyżki kwaśnej śmietany
olej do smażenia

Wykonanie
Fileta oczyszczamy i każdego kroimy na 2-3 kawałki. Rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka na lekko złoty kolor. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i smażymy na 2 łyżkach oleju na bardzo małym ogniu. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, następnie dodajemy kwaśną śmietanę (im bardziej tłusta, tym lepiej). Wszystkie składniki mieszamy i ciągle podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki i posiekaną bazylię. Gotujemy około 10 minut, następnie przekładamy usmażonego kurczaka do sosu i gotujemy jeszcze około pół godziny. W międzyczasie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego :)
Kapuśniaczki z twarogowego ciasta

Te bułeczki są po prostu niesamowite! :) Nieco czasochłonne... ale w gruncie rzeczy nie takie trudne do przygotowania ;p Sprawdzą się jako dodatek do czerwonego barszczu ale i samodzielnie świetnie smakują, a twarogowe ciasto zapewnia im ciekawy smak.

PS. do farszu można również dodać pasztet :)



Składniki:

Ciasto:

420g mąki
15g drożdży
1/5 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki jogurtu greckiego
250g twarogu

1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Nadzienie:

1 kg kapusty
1 cebula
pieczarki
1 łyżka oleju
sól, pieprz
majeranek


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Twaróg wraz z jajkiem rozetrzyj na gładką masę.

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Farsz:
Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj lekko odciśniętą kapustę i chwilę podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do wystygnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 0,3-0,5 cm. Łyżką nakładaj porcję farszu i zwijaj jak roladę. Następnie pokrój na mniejsze paszteciki.

Przenieś na blachę i odstaw jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w rozgrzanym do temp.180C przez ok. 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona