Pyszna sałatka... Musisz ją zrobić...
Potrzebujesz: sałatę masłową i rzymską, pomidor, fasolę czerwoną, usmażony i pokruszony boczek, ogórek... Całość polana jest sosem (śmietana wymieszana z łyżeczką cukru i odrobiną octu)...
Naleśniki owsiane (tylko 50 kcal/sztuka!)
Składniki na trzy spore naleśniki (jak na zdjęciu): 150kcal całość. Z moimi dodatkami 273kcal/porcja
50g otrębów owsianych
2 białka
100g gęstego jogurtu 0% (u mnie Bakoma)
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropelek Stevii (lub coś innego do posłodzenia)
Dodatki:
50g borówek
125g kiwi (jedno obrane)
łyżka syropu klonowego
Otręby mielimy na mąkę.
Białka ubijamy.
Mieszamy wszystkie składniki (oprócz dodatków oczywiście)
Pieczemy na średnim/małym ogniu, bez tłuszczu, na patelni teflonowej. Piekę po jednym pancake, gdyż sporo rosną na patelni i dwa z całą pewnością by się złączyły. U mnie jeden placuszek to 2 łyżki masy.
I gotowe :) Smacznego!
Czosnkowe chlebki Naan
Ja proponuję Wam dziś Naan w wersji czosnkowej. Dodatek jogurtu sprawia ze są miękkie i puszyste, a czosnek nadaje im charakteru i pięknego zapachu.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować tego rodzaju pieczywa, serdecznie Wam je polecam.
Składniki na 5-6 chlebków:
* 320 g mąki pszennej
* 125 ml ciepłego mleka
* 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżka oliwy
* 7 g suchych drożdży
* 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
* 2 pełne łyżki stopionego masła
* 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku
Drożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy.
Wierzch smarujemy stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypujemy posiekanym czosnkiem.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp (ja piekłam 2 razy po 3 placki). Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Pierogi ze szpinakiem
Składniki na około 45 sztuk:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
Farsz:
450 g mrożonego szpinaku
200 g kremowego serka typu Philadelphia
sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować.
Farsz:
Szpinak rozmrażać na patelni na małym ogniu. Następnie dokładnie odcisnąć nadmiar wody za pomocą sitka.
Do szpinaku dodać serek, dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku sola i pieprzem.
Z ciasta wykrawać krążki, układać po około 1 łyżeczce farszu, zlepiać formując pierogi.
Pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu ich na wierzch, gotować przez 2 minuty, następnie wyjąc je i polać odrobiną oliwy.
Roladki wieprzowe ze śliwką
Składniki :
6 kotletów wieprzowych bez kości
6 plastrów boczku surowego
sól
pieprz
majeranek
100g śliwek suszonych
olej do smażenia
bulion
1 łyżka śmietany
Przygotowanie :
Mięso lekko rozbij. Posyp solą, pieprzem i majerankiem. Ułóż śliwki, zawiń roladkę i obtocz boczkiem. Zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki z każdej strony. Zalej bulionem i duś około 15 minut. Do sosu dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
roladki z piersi kurczaka pieczone
Jestem w kuchni, zaraz wracam:
Sałatka meksykańska
Błyskawiczna i pyszna sałatka
Składniki:
200 g sera żółtego (1 kostka)
1 duża czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
1 por (biała część)
4-6 łyżek majonezu
sól
świeżo mielony pieprz
Białą część pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, odczekuję ok. 5 sekund, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam na durszlaku.
Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.
Ananasa odsączam z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przekładam na durszlak, dokładnie płuczę pod zimną wodą i pozostawiam na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w paseczki.
Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszam.
Sałatkę przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Kurczak w pomidorach
Składniki (6 porcji)
6 pojedynczych filetów z kurczaka (około 1,2 kg)
800 g krojonych pomidorów z puszki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
garść bazylii
4 łyżki kwaśnej śmietany
olej do smażenia
Wykonanie
Fileta oczyszczamy i każdego kroimy na 2-3 kawałki. Rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka na lekko złoty kolor. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i smażymy na 2 łyżkach oleju na bardzo małym ogniu. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, następnie dodajemy kwaśną śmietanę (im bardziej tłusta, tym lepiej). Wszystkie składniki mieszamy i ciągle podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki i posiekaną bazylię. Gotujemy około 10 minut, następnie przekładamy usmażonego kurczaka do sosu i gotujemy jeszcze około pół godziny. W międzyczasie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego :)
Kapuśniaczki z twarogowego ciasta
Te bułeczki są po prostu niesamowite! :) Nieco czasochłonne... ale w gruncie rzeczy nie takie trudne do przygotowania ;p Sprawdzą się jako dodatek do czerwonego barszczu ale i samodzielnie świetnie smakują, a twarogowe ciasto zapewnia im ciekawy smak.
PS. do farszu można również dodać pasztet :)
Składniki:
Ciasto:
420g mąki
15g drożdży
1/5 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki jogurtu greckiego
250g twarogu
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Nadzienie:
1 kg kapusty
1 cebula
pieczarki
1 łyżka oleju
sól, pieprz
majeranek
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Twaróg wraz z jajkiem rozetrzyj na gładką masę.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Farsz:
Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj lekko odciśniętą kapustę i chwilę podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do wystygnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 0,3-0,5 cm. Łyżką nakładaj porcję farszu i zwijaj jak roladę. Następnie pokrój na mniejsze paszteciki.
Przenieś na blachę i odstaw jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w rozgrzanym do temp.180C przez ok. 30 min.