1,5 kg pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, cukier, pieprz, oliwa do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać, rozmiażdżyć widelce. Obsmażyć na patelni warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek w całości. Dołożyć pomidory, przyprawy. Dusić około fodziny na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Sos, jak inne przetwory z pomidorów tego typu, powinien być gęsty. Przekładać do słoików, pasteryzować.
BISZKOPT NIEZAWODNY.
6 jajek,
1-1,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Powoli dodawaj żółtka, delikatnie mieszając. Partiami wsypuj przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26-27 cm (może być mniejsza, choć biszkopt wyrośnie bardzo wysoki, więc lepiej trzymać się tej średnicy). Piecz w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut sprawdzając patyczkiem.
PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
Ciasto na ok. 30 pierogów:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
Składniki na farsz:
500 g szpinaku mrożonego
300 g sera feta
4 ząbki czosnku wyciśnięte
sól, pieprz
świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia
Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Krówki!!!!!!
Składniki:
250 ml śmietany kremówki, 50 dag cukru, 10 dag masła, ½ proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Śmietanę wlewamy do rondla, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Wsypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 80 minut. Pamiętajmy aby masę często mieszać. Dodajemy proszek do pieczenia i gotujemy jeszcze 10 minut. Rondel zestawiamy z ognia, wrzucamy masło i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do formy i po chwili kroimy nożem. Odstawiamy aby krówki zastygły.
SERNIK NA ZIMNO NA JOGURCIE GRECKIM Z MUSEM MALINOWYM – PRZEPIS (BEZ PIECZENIA) od ilovebake.pl
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-MALINOWĄ:
500 g malin, mrożonych lub świeżych
500 g jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
200 ml śmietanki kremówki 30%
8 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-SEROWĄ:
200 g serka kremowego np. philadelphia
200 g jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
mała paczka okrągłych biszkoptów
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Maliny miksujemy blenderem na mus, następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek (ja usunęłam z 3/4 masy). Dodajemy jogurt grecki oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy niewielkim strumieniem do masy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą malinową. Na dno tortownicy o wym. 24 cm wykładamy biszkopty, następnie wylewamy delikatnie masę jogurtowo-malinową. Zostawiamy na 1-2 godz do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, studzimy. Serek kremowy miksujemy razem z jogurtem oraz przesianym cukrem pudrem. Dodajemy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przekładamy na warstwę jogurtowo-malinową i zostawiamy sernik najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
Ciastka bez jaj i tłuszczu. Słodko i zdrowo.
Przepis na ciastka bananowo-kokosowe pochodzi z książki Sigrid Verbert: "Smakowite prezenty". To zdrowa propozycja na drugie śniadanie, deser czy jako przekąska w ciągu dnia. Ciastka wyszły naprawdę smaczne, sycące i nie za słodkie. Idealne dla dzieciaków lub wegan. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, ze względu na nie do końca jasny sposób wykonania. Lista składników pozostała bez zmian.
Składniki:
240 g mąki
4 dojrzałe banany
100 g cukru trzcinowego
60 ml wody
3 łyżki wysuszonego orzecha kokosowego (wiórków kokosowych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 laska wanilii
Banany obrać ze skórki i ugnieść tłuczkiem na pure. Zmiksować z wodą, cukrem i ziarenkami z wanilii. Dodać mąkę, sól, 2 łyżki wiórek kokosowych i proszek. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki 22x22 cm (lub dowolnej mniejszej foremki) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać 1 łyżką wiórek kokosowych i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 minut do suchego patyczka.
Tag: Pomysł na / WSZYSTKOoKUCHNI.pl
CIASTO OTRĘBOWE
Składniki na keksówkę 12x25 cm:
* 110 g (2 szklanki z czubkiem) otrąb (gryczanych, owsianych, żytnich lub pszenych)
* 4 jajka
* 4 łyżki cukru
* 2 łyżki miodu
* 2 pełne łyżki kakao
* 1/2 szklanki mleka
* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Do jajek wlewamy mleko, dodajemy miód i otręby wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto powinno pozostać lekkie i puszyste.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy go olejem. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50 minut (do suchego patyczka).
Ciasto wyjmujemy z foremki i odstawiamy do przestygnięcia.
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/03/Ciasto-otrebowe.html
Szybkie ciastka kokosowe
Składniki:
*200 g wiórek kokosowych
*100 ml kremówki
*70 g cukru pudru
*70 g masła
*opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
*200g mlecznej czekolady
Wykonanie:
W naczyniu mieszamy wiórki z cukrem pudrem. W garnuszku podgrzewamy kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Tak przygotowaną masę wlewamy na wiórki i mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego – choć lepsze są troszkę mniejsze. Układamy je na papierze np. śniadaniowym, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę (ja trzymam min. godzinę, a potem jeszcze z pól godziny w zamrażarce).
Rozpuszczamy czekoladę (w mikrofali albo w kąpieli wodnej). Każdą kulkę zanurzamy w czekoladzie i wykładamy na papier (ja nadziewam kulkę na wykałaczkę i obtaczam w czekoladzie, którą uprzednio nabrałam na łyżkę- tak jak spaghetti. Jeśli moczy się kulki bezpośrednio w czekoladzie, pojedyncze wiórki zostają w naczynku z czekoladą, i pod koniec zagęszczają ją, tworząc masę ciężką do obtoczenia reszty kulek. Bardzo pomaga mi zmrożenie kulek, gdyż im są bardziej ściśnięte, łatwiej się nimi „operuje” i mniej wiórków się obsypuje.)
Czekolada na kulkach musi stwardnieć, powinno się więc włożyć je na jakiś czas do lodówki.
1 porcji wychodzi mi ok 40 kulek i są REWELACYJNE, właściwie to nie ma osoby, której by nie smakowały:)
Zdjęcie pochodzi z pierwszej próby, kiedy proces tworzenia nie był jeszcze zoptymalizowany, więc sam wyrób nie ma postaci idealnej, którą osiągamy teraz :)
Pyszna ogórkowa surówka ze słonecznikiem
Składniki:
2 duże zielone ogórki (ok. 50 dag)
1 por (biała część)
10 dag smażonego i solonego łuskanego słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Zielone ogórki umyć i pokroić w paski (w skórce). Por opłukać i pokroić w półplasterki. Do miski przełożyć zielone ogórki i por. Następnie wsypać smażony i solony łuskany słonecznik. Do surówki dodać oliwę z oliwek i wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na około 30 minut. Smacznego.