Ciasto Maxi King
Składniki (na blachę 23x37):
ok. 400 g herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
400 - 500 g mleka w proszku
2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)
ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
1/4 szklanki mleka
Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
składniki (porcja na 1 roladę):
500g szpinaku mrożonego
4 jajka (4 żółtka + 4 ubite na sztywno białka)
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
świeżo mielony pieprz
łosoś wędzony w plastrach 200-300g (w zależności od upodobań)
serek chrzanowy 150-180g (może być też śmietanowy + chrzan bądź sam śmietankowy)
przygotowanie:
szpinak usmaż na masełku i dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem. po ostygnięciu dodaj żółtka, a następnie wmieszaj powoli ubite białka. jednolite ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w rozgrzanym do 180* piekarniku przez 15-20minut. ciepłe upieczone ciasto zwiń wraz z pergaminem w rulon i pozostaw do ostygnięcia.
ostygnięte ciasto rozwiń, posmaruj serkiem, ułóż na nim plastry wędzonego łososia i ponownie zroluj (tym razem ciasno i dokładnie). roladę owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 2godziny, aby się schłodziła. podawaj pokrojone w plastry.
smacznego:)
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
SKŁADNIKI:
cukinia [2 szt.]
mięso mielone [30 dag]
cebula [1 szt.] ((duża))
pomidory [1 szt.] ((duży)
czosnek [2 ząbki]
natka pietruszki
ser żółty
pieprz czarny [3 szczypty]
sól [2 szczypty]
pieczarki [20 dag]
Przygotowanie:
Przepis jest miksem pomysłów zaczerpniętych z Wizażu z własnymi modyfikacjami :)
Cukinię umyć, przekroić na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu (nie wyrzucać).
Cebulkę posiekać i delikatnie zrumienić, dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć kilka minut, następnie przełożyć do jakiegoś naczynia.
Na tą samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek i mięso mielone, cały czas mieszając dobrze podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i częściowo wydrążony miąższ z cukinii. Chwilkę razem poddusić, dodać usmażone wcześniej pieczarki, natkę pietruszki i dobrze doprawić (ja dodaję mnóstwo pieprzu).
Cukinię faszerować mięskiem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
5 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym.
Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki.
Devolay drobiowy z serem pleśniowym
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
bułka tarta,
suszona pietruszka,
sól, pieprz,
ser żółty,
ser pleśniowy,
oliwa do smażenia.
Wykonanie:
Piersi rozbić tłuczkiem cienko i podzielić na pół. Posolić, popieprzyć. Do miseczki dodać masło, rozgnieciony czosnek, pietruszkę i wymieszać (również można dodać sól). Rozbite piersi posmarować mieszanką maślaną. Na środek położyć plasterek sera żółtego i plasterek pleśniowego. Zawinąć (można ruloniki „spiąć” wykałaczką). Obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej, powtórzyć i smażyć na rozgrzanej oliwie.
KURCZAK - Kotlet de volaille - Przepis
Składniki, 4 roladki:
• 4 piersi z kurczaka, po około 120 g każda, bez kości i skóry
• olej do głębokiego smażenia
• wykałaczki
Masło ziołowe:
• 60 g masła
• 2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1/2 łyżki p........
Pijany rodzynkowiec
Składniki
Biszkopt:
7 jajek,
szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
5 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wkładka kokosowa:
5 białek,
szklanka cukru,
20 dag wiórek kokosowych,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
1 puszka ananasów,
2 budynie śmietankowe`duże,
5 żółtek,
łyżka mąki pszennej,
3/4 litry mleka,
0,5 szklanki cukru,
1 masło,
1 margaryna Kasia,
Rodzynki na wierzch:
40 dag rodzynek,
szklanka wódki czystej,
1/4 kostki margaryny,
2 czekolady mleczne,
pyszne ciasto z nutką alkoholu
Etapy przygotowania
1. Biszkopt: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko delikatnie wymieszać i upiec, jak wystygnie przekroić na dwie części.
2. Wkładka kokosowa: białka ubić, utrwalić cukrem, dodać kokos, mąkę, proszek, delikatnie wymieszać i piec aż złapie złoty kolor.
3. Krem: z jedną puszkę ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki, w tej wodzie wymieszać dwa budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej, 3/4 l mleka zagotować, dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować- wystudzić, masło i margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu, na koniec pokrojone drobno w kostkę ananasy.
4. Przygotowanie rodzynek na wierzch: 40 dag rodzynek zalać wódką (najlepiej na noc) 1/4 kostki margaryny rozgrzać z dwoma tabliczkami czekolady mlecznej do tego dodać odsączone rodzynki i wymieszać razem.
5. Wykonanie: pół biszkoptu - pół kremu - wkładka kokosowa - krem - druga połowa biszkoptu - lekko wystudzone rodzynki w czekoladzie.
Domowy snickers
Składniki:
dolna warstwa czekolady:
1 i 1/4 szklanki mlecznej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja miala wymiary 20x25. W misce nad parą stopić razem oba składniki, następnie wlać do naczynia formy i rozprowadzić równo. Odstawić do stwardnienia.
warstwa nugatowa:
1/4 szklanki masła
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki mleka skondensowanego
1 i 1/2 szklanki pianek (marshmallows)
1/4 szklanki masła orzechowego
1 i 1/2 szklanki posiekanych orzeszków solonych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać cukier i mleko, mieszając do rozpuszczenia się, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pianki, masło orzechowe i wanilię, mieszać aż się składniki połączą na gładką masę. Część orzeszków dodać do masy a część wysypać na warstwę czekolady w formie. Masę wylać na warstwą czekolady dolnej. Odstawić do zastygnięcia.
Moje pianki były niestety biało-różowe dlatego warstwa ta nie jest idealnie biała, lecz lekko różowa i delikatnie pachniała malinami. Radze jednak użyć całkowicie białych pianek.
warstwa karmelu:
1 i 1/4 szklanki gorzkiej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego
Stopić składniki w garnku nad parą, wymieszać, następnie wlać na warstwę karmelową, równomiernie rozprowadzić. Odstawić do ostudzenia i stwardnienia.
Ciasto trzymać w lodówce, a nawet można dać na chwilę do zamrażalnika, żeby móc lepiej go pokroić. Inaczej jest ciężko bo warstwy się kleją a karmel wypływa. Zdjecia byly robione wlasnie takim lekko zmrozonym.
Pieczone ziemniaki
Składniki
1 kilogram ziemniaków, średniej wielkości
2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz, świeżo mielony
2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej razowej
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół, myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużej miski.
Do ziemniaków dodajemy przyprawy: paprykę, sól, pieprz, oregano, mąkę i starty czosnek. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Przyprawy mają dokładnie się połączyć i pokryć ziemniaki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią.
Przykryte ziemniaki pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy je. Czas będzie zależał od wielkości ziemniaków i naszego piekarnika. Moje w sumie piekły się ok. 1,5h. Po zdjęciu foli ziemniaki należy mieszać od czasu do czasu, aby równomiernie się zarumieniły. Tak upieczone ziemniaki podajemy do mięsa. Smacznego!
kostki mrożonej kawy zanużone w mleku, z nutką Bailey's :)