z

98 inspiracji
by Ann
2 obserwujących
Ciasto Maxi King

Składniki (na blachę 23x37):

ok. 400 g herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
400 - 500 g mleka w proszku
2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)
ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
1/4 szklanki mleka



Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
składniki (porcja na 1 roladę):
500g szpinaku mrożonego
4 jajka (4 żółtka + 4 ubite na sztywno białka)
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
świeżo mielony pieprz
łosoś wędzony w plastrach 200-300g (w zależności od upodobań)
serek chrzanowy 150-180g (może być też śmietanowy + chrzan bądź sam śmietankowy)




przygotowanie:
szpinak usmaż na masełku i dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem. po ostygnięciu dodaj żółtka, a następnie wmieszaj powoli ubite białka. jednolite ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w rozgrzanym do 180* piekarniku przez 15-20minut. ciepłe upieczone ciasto zwiń wraz z pergaminem w rulon i pozostaw do ostygnięcia.
ostygnięte ciasto rozwiń, posmaruj serkiem, ułóż na nim plastry wędzonego łososia i ponownie zroluj (tym razem ciasno i dokładnie). roladę owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 2godziny, aby się schłodziła. podawaj pokrojone w plastry.

smacznego:)
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
SKŁADNIKI:

cukinia [2 szt.]
mięso mielone [30 dag]
cebula [1 szt.] ((duża))
pomidory [1 szt.] ((duży)
czosnek [2 ząbki]
natka pietruszki
ser żółty
pieprz czarny [3 szczypty]
sól [2 szczypty]
pieczarki [20 dag]

Przygotowanie:

Przepis jest miksem pomysłów zaczerpniętych z Wizażu z własnymi modyfikacjami :)

Cukinię umyć, przekroić na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu (nie wyrzucać).

Cebulkę posiekać i delikatnie zrumienić, dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć kilka minut, następnie przełożyć do jakiegoś naczynia.
Na tą samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek i mięso mielone, cały czas mieszając dobrze podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i częściowo wydrążony miąższ z cukinii. Chwilkę razem poddusić, dodać usmażone wcześniej pieczarki, natkę pietruszki i dobrze doprawić (ja dodaję mnóstwo pieprzu).
Cukinię faszerować mięskiem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
5 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym.
Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki.
Devolay drobiowy z serem pleśniowym
Składniki:

2 piersi z kurczaka,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
bułka tarta,
suszona pietruszka,
sól, pieprz,
ser żółty,
ser pleśniowy,
oliwa do smażenia.

Wykonanie:

Piersi rozbić tłuczkiem cienko i podzielić na pół. Posolić, popieprzyć. Do miseczki dodać masło, rozgnieciony czosnek, pietruszkę i wymieszać (również można dodać sól). Rozbite piersi posmarować mieszanką maślaną. Na środek położyć plasterek sera żółtego i plasterek pleśniowego. Zawinąć (można ruloniki „spiąć” wykałaczką). Obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej, powtórzyć i smażyć na rozgrzanej oliwie.
KURCZAK - Kotlet de volaille - Przepis
Składniki, 4 roladki:
• 4 piersi z kurczaka, po około 120 g każda, bez kości i skóry
• olej do głębokiego smażenia
• wykałaczki

Masło ziołowe:
• 60 g masła
• 2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1/2 łyżki p........
Pijany rodzynkowiec

Składniki

Biszkopt:
7 jajek,
szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
5 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wkładka kokosowa:
5 białek,
szklanka cukru,
20 dag wiórek kokosowych,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
1 puszka ananasów,
2 budynie śmietankowe`duże,
5 żółtek,
łyżka mąki pszennej,
3/4 litry mleka,
0,5 szklanki cukru,
1 masło,
1 margaryna Kasia,
Rodzynki na wierzch:
40 dag rodzynek,
szklanka wódki czystej,
1/4 kostki margaryny,
2 czekolady mleczne,

pyszne ciasto z nutką alkoholu
Etapy przygotowania

1. Biszkopt: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko delikatnie wymieszać i upiec, jak wystygnie przekroić na dwie części.

2. Wkładka kokosowa: białka ubić, utrwalić cukrem, dodać kokos, mąkę, proszek, delikatnie wymieszać i piec aż złapie złoty kolor.

3. Krem: z jedną puszkę ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki, w tej wodzie wymieszać dwa budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej, 3/4 l mleka zagotować, dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować- wystudzić, masło i margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu, na koniec pokrojone drobno w kostkę ananasy.

4. Przygotowanie rodzynek na wierzch: 40 dag rodzynek zalać wódką (najlepiej na noc) 1/4 kostki margaryny rozgrzać z dwoma tabliczkami czekolady mlecznej do tego dodać odsączone rodzynki i wymieszać razem.

5. Wykonanie: pół biszkoptu - pół kremu - wkładka kokosowa - krem - druga połowa biszkoptu - lekko wystudzone rodzynki w czekoladzie.
Domowy snickers
Składniki:

dolna warstwa czekolady:
1 i 1/4 szklanki mlecznej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja miala wymiary 20x25. W misce nad parą stopić razem oba składniki, następnie wlać do naczynia formy i rozprowadzić równo. Odstawić do stwardnienia.

warstwa nugatowa:
1/4 szklanki masła
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki mleka skondensowanego
1 i 1/2 szklanki pianek (marshmallows)
1/4 szklanki masła orzechowego
1 i 1/2 szklanki posiekanych orzeszków solonych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać cukier i mleko, mieszając do rozpuszczenia się, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pianki, masło orzechowe i wanilię, mieszać aż się składniki połączą na gładką masę. Część orzeszków dodać do masy a część wysypać na warstwę czekolady w formie. Masę wylać na warstwą czekolady dolnej. Odstawić do zastygnięcia.
Moje pianki były niestety biało-różowe dlatego warstwa ta nie jest idealnie biała, lecz lekko różowa i delikatnie pachniała malinami. Radze jednak użyć całkowicie białych pianek.

warstwa karmelu:
1 i 1/4 szklanki gorzkiej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego
Stopić składniki w garnku nad parą, wymieszać, następnie wlać na warstwę karmelową, równomiernie rozprowadzić. Odstawić do ostudzenia i stwardnienia.
Ciasto trzymać w lodówce, a nawet można dać na chwilę do zamrażalnika, żeby móc lepiej go pokroić. Inaczej jest ciężko bo warstwy się kleją a karmel wypływa. Zdjecia byly robione wlasnie takim lekko zmrozonym.
Pieczone ziemniaki

Składniki
1 kilogram ziemniaków, średniej wielkości
2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz, świeżo mielony
2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej razowej
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół, myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużej miski.
Do ziemniaków dodajemy przyprawy: paprykę, sól, pieprz, oregano, mąkę i starty czosnek. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Przyprawy mają dokładnie się połączyć i pokryć ziemniaki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią.
Przykryte ziemniaki pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy je. Czas będzie zależał od wielkości ziemniaków i naszego piekarnika. Moje w sumie piekły się ok. 1,5h. Po zdjęciu foli ziemniaki należy mieszać od czasu do czasu, aby równomiernie się zarumieniły. Tak upieczone ziemniaki podajemy do mięsa. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona