przepisy

136 inspiracji
1 obserwujący
Biszkopt -
jajko 3 duże
sól szczypta
cukier 1/2 szkl.
mąka pszenna 1 płaska łyżka
budyń waniliowy lub śmietankowy 1,5 op.
proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać kilka minut. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem odrazu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić.

Po wystudzeniu biszkopt kroję na 3 blaty. Należy uważać z nasączaniem blatów, gdyż biszkopt sam w sobie jest dosyć wilgotny
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 550)
3/4 szklanki letniej wody
20g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli (użyłam morskiej)
1 jajko
50 g masła

Dodatkowo:
białko, mak do oprószenia bułeczek

Z drożdży, wody, cukru oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Mąkę połączyć jajkiem, masłem, dodać sól i przygotowany zaczyn z drożdży. Ciasto wyrobić, aż będzie odstawało od ścianek miski i od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Potem wyrabiać ponownie przez 5 minut i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej uformować kulkę, a następnie lekko je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posmarować lekko roztrzepanym białkiem, oprószyć makiem i naciąć. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut - jednak nie dłużej, by kajzerki nie straciły swojej konsystencji. Piec w piekarniku nagrzanym na 225°C przez 15-17 minut. Studzić na kratce.
*** BISZKOPT ORZECHOWY ***

Składniki:

120 g zmielonych orzechów lasowych
5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
70 g cukru pudru (ok. 1/2 szklanki)
20 g mąki ziemniaczanej (1,5 łyżki)
40 g kaszy manny (4 łyżki)

Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki, tak, aby były pod ręką. Temperaturę w piekarniku ustaw na 170°C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Do jednej miski przełóż białka i zmiksuj je na gęstą i sztywną pianę. W drugiej misce umieść żółtka, dodaj cukier puder i zmiksuj na jasnożółtą masę. Następnie dodaj zmielone orzechy wymieszane z kaszą manną i mąką ziemniaczaną. Wszystko razem delikatnie połącz. Następnie masę jajeczno-orzechową dodawaj po jednej łyżce do ubitych białek i mieszaj delikatnie łopatką, uważając, aby masa nie opadła. Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt piecz ok. 35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostaw w blaszce do całkowitego ostudzenia. Następnie wyjmij delikatnie biszkopt i pokrój na kilka blatów.
Moje Dietetyczne Fanaberie: Zapiekany twaróg z czereśniami i kaszą jaglaną 30 g kaszy jaglanej
10 g mielonych/drobno pokruszonych orzechów nerkowca
1 łyżeczka miodu
1/3 łyżeczki soli
40 g chudego twarogu
100 g czereśni
1/2 dojrzałego banana (50g)
odrobina sproszkowanej wanilii




Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie i dokładnie odcedzamy.
Do ugotowanej kaszy dodajemy mielone orzechy i wanilię.

W miseczce mieszamy chudy twaróg z bananem (ucieramy go na dużych oczkach tarki), czereśniami (kilka zostawiamy) i miodem, po czym przekładamy do małego naczynia do zapiekania.

Na wierzch twarogu nakładamy przygotowaną kaszę z orzechami i układamy na niej pozostałe czereśnie lekko je dociskając.

Całość zapiekamy w temperaturze 180'C przez 25 minut.
50 dietetycznych przekąsek - 100kcal

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych, żytnich (tylko nie błyskawiczne)
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki sezamu, słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego
3/4 szklanki posiekanych orzechów (dowolne, ja uwielbiam laskowe)
1 szklanka posiekanych suszonych moreli, daktyli, śliwek, rodzynek
2 białka
2 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju
Rozpuszczony miód zmieszać z wodą i olejem.
Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać 2 ubite na lekką, puszystą piankę białka. Wymieszać na jednorodna masę. Rozprowadzić równą warstwą na blasze ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 30 minut w temperaturze 180 st C. Lekko wystudzone kroić w paski
NAPÓJ WSPOMAGAJĄCY SPALANIE TKANKI TŁUSZCZOWEJ!!! Grejpfrut, ananas i pomarańcza to owoce wspomagające walkę z tkanką tłuszczową. Zawarty w świeżym ananasie enzym bromelina wspomaga trawienie białek oraz rozbija tkankę tłuszczową. Ponadto posiada dużą zawartości potasu, który usuwa nadmiar wody z organizmu. Ananas jest również przydatny w kuracji antycellulitowej. Natomiast grejpfut przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, zawiera też błonnik pokarmowy, który pęcznieje w jelitach dając przy tym uczucie sytości, ponadto posiada niski indeks glikemiczny-po zjedzeniu tego owocu poziom cukru we krwi wzrasta powoli. Pomarańcza jak i pozostałe użyte owoce zawierają dużą ilość witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem biorącym udział w walce z wolnymi rodnikami, jak również wzmacnia układ odpornościowy. Picie takiego napoju oraz odpowiednio zbilansowana dieta wspomoże walkę z tkanką tłuszczową jak również dostarczy Wam dużą dawkę cennych witamin i składników mineralnych. Taki sok to pyszna dawka owoców w ciągu dnia. Składniki: Grejpfrut- 1 duży (po obraniu ok. 240g), Ananas- 1 sztuka (po obraniu ok 720g), Pomarańcza- 1 sztuka (po obraniu ok. 240g). Przepis: Wszystkie składniki obrać, rozdrobnić i zblendować lub wycisnąć sok z owoców. Z przepisu wyszły 4 porcje po 200ml, jedna dostarcza: B-1,5 g T-0,5 g W- 37,3 g E- 145,3 kcal WW-4
Ciasto maślano maślankowe z jagodami

Składniki:
2 1/4 szklanki mąki + 1 łyżka
4/5 szklanki maślanki
100 g miękkiego masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jagód

UWAGA! Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Przydotowanie
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasny krem, dodać jajka i miksować około 3 minuty. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, maślankę i miksować mikserem dodatkowe 2 minuty.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki i spód wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać ciasto.
Jagody obtoczyć w 1 łyżce mąki i wysypać równo na wierzch ciasta.
Piec około 60 – 65 minut w 180oC.
Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona