pomysł na zawijanie ciasta
ZAPIEKANE JAJKA Z KWIATAMI CUKINII
Składniki (na 2 porcje):
2 jajka
2 kwiaty cukinii
2 gałązki świeżego tymianku
masło
sól, pieprz
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Kokilki wysmaruj cienko masłem. Z kwiatów cukinii usuń pręciki. Delikatnie wbij jajko, po jednym do każdej foremki. Dodaj kwiaty cukinii, tymianek, sól i pieprz. Jajka piecz w kąpieli wodnej, czyli wsadź kokilki do formy z wodą. Piecz ok. 10-15 minut, aż białko się zetnie.
Zapiekane jajka z kwiatami cukinii podaj z grzankami skropionymi oliwą.
Wytrawne Naleśniki na Piwie ze Szpinakiem i Serem
Składniki na wytrawne naleśniki na piwie:
500ml piwa
2 jajka
50g cukru
1 łyżeczka soli
ok 300g mąki pszennej
Wszystkie składniki roztrzep trzepaczką lub krótko zmiksuj. Porcje gotowego ciasta wylej na patelnię i smaż z obu stron.
Składniki na farsz ze szpinaku na 6 porcji:
450g szpinaku
3 duże ząbki czosnku
pieprz czarny do smaku
1/3 szkl kefiru
Szpinak wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem podgrzej na patelni do momentu, aż będzie bardzo miękki. Dodaj do niego kefir i ponownie podgrzej całość jeszcze przez chwilę. Gotowym farszem przekładaj usmażone naleśniki.
Dodatkowo:
ser żółty
Przełożone farszem naleśniki obsyp startym na dużych oczkach serem, włóż na ok 5 minut do piekarnika i zapiekaj w 180C do momentu, aż ser lekko stopnieje.
Sugestie: Do naleśników i farszu możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Kefir możesz zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną. Naleśniki możesz podać polane dowolnym gęstym sosem, np. pomidorowym.
Wersja light: Kefir zastąp jogurtem naturalnym odtłuszczonym.
PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
Ciasto na ok. 30 pierogów:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
Składniki na farsz:
500 g szpinaku mrożonego
300 g sera feta
4 ząbki czosnku wyciśnięte
sól, pieprz
świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia
Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Zupa krem "góralska" z serków topionych Składniki na 4-6 osób:
200g serków topionych (moga być "smakowe" lub czyste)
1-2 marchewki
1 cebula
150-200 ml kwaśniej śmietany 12-18%
sól, pieprz, papryka słodka
przyprawa warzywna (klik)
1-1,5 litra bulionu drobiowego (klik)
szczypiorek lub zielona cebulka dymka
Marchewkę obrać i pokroić w plastry, cebulę w ćwiartki i gotować do miękkości na bulionie. Dodać serki topione, śmietanę zmiksować dokładnie na gładki krem. Mozna dolać trochę wody. Doprawić do smaku. Podawać posypaną szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi (klik). Zupa nie wychodzi bardzo gęsta. Jeśli takie lubimy można dodać 1-2 łyżki mąki. Ja jednak wolę ją w lżejszej wersji ;)
Smacznego :)
Złote ziemniaczki z mięsnym farszem
Składniki :
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko ( do ziemniaków)
sól
300g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe)
2 cebule
pieprz
papryka chilli w płatkach
2 łyżki sosu sojowego
1 jajko ( do obtaczania)
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie :
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wlej rozbełtane jajko. Dokładnie połącz składniki.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę oraz paprykę chilli. Podsmaż chwilę. Dodaj mięso i połącz składniki. Wlej sos sojowy oraz dopraw do smaku.
Niewielką ilość ziemniaków rozpłaszcz na dłoni. Na środku ułóż wcześniej przygotowane mięsko. Zlep w kulkę. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Puszysty sernik
Składniki:
500g sera ricotta
1 szklanka mleka
35g masła
3 lyzki maki ziemniaczanej
4 jajka
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy (15g)
Laska wanilii ( lub aromat waniliowy)
100g ciasteczek,
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 170°. Skruszyć ciasteczka. Wyłożyć tortownice papierem do pieczenia i to bardzo dokładnie bo ciasto jest płynne. Moja tortownica ma średnicę ok 20cm i ciasto sięgało prawie po brzegi. Wysypać skruszone ciasteczka na spod i ubić je trochę.
Teraz ciasto. Miksujemy wszystko oprócz białek, tzn ser, masło, mleko, żółtka, cukier , mąkę i ziarenka z wyskrobanej laski wanilii. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do wcześniej wymieszanej masy, bardzo delikatnie.
Wlać serowa masę na przygotowany uprzednio spod z ciasteczek I piec 65min. Zostawić w piekarniku, aż do ostygnięcia . Jeśli sernik za bardzo się pali z góry, przykryć tortownice papierem aluminiowym.
Jak ciasto ostygnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Bez mąki i cukru! dietetyczne ciastka owsiane
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki gęstego musu jabłkowego
1 jajko
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki otrębów granulowanych (użyłam śliwkowych)
1 szklanka płatków owsianych górskich
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki płatków migdałowych
6 czubatych łyżek tartych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: 3-4 łyżki stewii, cukru brzozowego, miodu
Umieść wszystkie suche składniki w misce i wymieszaj. Mus jabłkowy wymieszaj z oliwą, jajkiem i aromatem. Połącz zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszaj.
Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj odrobinę otrębów pszennych lub mielonych migdałów.
Ciasto można dosłodzić, ale ja tego nie robiłam, bo zrobiłam mus z naprawdę słodkich jabłek i to wystarczyło.
Z ciasta, rękami moczonym w wodzie, formuj kulki o średnicy mniej więcej 5 cm.
Kulki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczaj łyżką.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut na termoobiegu.
Ciasta są wilgotne, miękkie i znikają ekspresowo
Kremowiec z bananami
Składniki:
na roladę:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoiczek dżemu (u mnie malinowy)
Białka ubić na sztywno. Dodawać po jednej łyżce cukru, nadal ubijając. Do piany białkowej kolejno wlewać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Blachę o wymiarach 30x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równo rozprowadzić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190C ok 15 minut.
Ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na nią gorące ciasto tak, aby papier do pieczenia był u góry. Zdjąć go, a ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku.
Wystygnięte ciasto posmarować dżemem i z powrotem zwinąć.