Karp smażony z masełkiem ziołowym
Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg karpia, 1 szkl. bułki tartej, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, sok z 1 cytryny. Na masło ziołowe: 1/4 kostki masła, 4 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku, natki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Karp smażony z masełkiem ziołowym
Sposób przygotowania:
Karpia oczyść, wypatrosz, opłucz i pokrój na dzwonka. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą. Każdą porcję ryby obtocz w mące. Zanurz w roztrzepanych jajkach i panieruj w tartej bułce. Rozgrzej olej z dodatkiem łyżki masła. Włóż dzwonka.
Smaż na złoty kolor. Rybę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na 10–15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C (aby ryba „doszła”).
Resztę masła utrzyj. Wymieszaj z ziołami. Dodaj obrane i roztarte ząbki czosnku. Przypraw solą, pieprzem. Masełko mocno schłodź. Powycinaj z niego kółka. Ułóż je na rybie. Ozdób wg uznania.
Przygotowanie: 40 min;
Porcja: 240 kcal;
Cena porcji: ok. 3 zł.
Rada eksperta: Aby uniknąć kłopotliwego i czasochłonnego skrobania ryby, najlepiej wybrać karpia z gatunku Lustrzeń. Ma on łuski dosyć duże i łatwe do usunięcia, a do tego jest ich bardzo mało.
Piernik
Miękki zaraz po upieczeniu.
Jest mięciutki, taki trochę lepki... następnym razem dałabym więcej orzechów. Całość polałam polewą nie brudzącą rąk i zawsze lśniącą. No i nie mogłam się opanować i upiekłam dodatkowo dwie piernikowe babeczki.
Przepis z Biblioteki Poradnika Domowego "Ciasta z czekoladą i miodem"
Składniki:
1 szklanka miodu
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka śmietany
50 dkg maki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
dowolne bakalie
Miód stopić z cukrem w dużym garnku cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać aż do ostudzenia. Do letniej masy wbijać po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając.. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Sodę, sól, kakao, przyprawę do pierników wymieszać z mąką. Dodawać powoli do masy cały czas mieszając. Na koniec dodać bakalie. Wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (u mnie o wymiarach 35x12 cm). Piec ok. 45 min w temp. 180°C.
Polewa:
4 łyżki cukru
6 dkg masła
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (1 łyżka). Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.
Gotową polewą polać ciasto.