kuchnia

318 inspiracji
1 obserwujący
Bardzo dietetyczne ciasto

Spód
4 płaskie łyżki otrębów owsianych
180 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ksylitolu


Warstwa budyniowa
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1,5 łyżeczki ksylitolu
1 i 3/4 szklanki mleka 1,5% tłuszczu


Herbaciana galaretka
3 torebki dowolnej owocowej herbaty (ja użyłam malinowej)
3 listki żelatyny
350 ml wrzątku
2 łyżeczki ksylitolu


Dodatkowo
kilka truskawek
garść borówek


Składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C., aż się zarumieni. Ja spód upiekłam w tortownicy o średnicy 16 cm. Dostałam ją kilka dni temu w prezencie, więc od razu musiałam ją wykorzystać :) Następnie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, nieznacznie zmniejszając ilość mleka i cukier zastępując ksylitolem. Gorący budyń wykładamy na ostudzony spód i odstawiamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy herbacianą galaretkę: herbatę zaparzamy we wrzątku, dosładzamy ksylitolem, dodajemy namoczone wcześniej w zimnej wodzie listki żelatyny i całość dokładnie mieszamy. Na zastygłym budyniu układamy truskawki pokrojone w plasterki i borówki, a następnie zalewamy je herbacianą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała.
PROSTY TRIK NA PYSZNE KAJZERKI NA ŚNIADANIE - JAK SPRÓBUJESZ BĘDZIESZ ROBIĆ JE CZĘSTO! - Pomysłodawcy.pl - Serwis bardziej kreatywny
Moje Wypieki | Bułeczki z czosnkiem


Pyszne bułeczki z czosnkiem i pietruszką - wiem, że Wam posmakują. Myślałam, że będą cięższe, a one są puchate i bardzo mięciutkie, delikatnie chrupiące od masełka. Dzieci pochłaniały jedną po drugiej, aż im...
Calineczka
Kakaowy biszkopt z wkładką serową, kremem budyniowym i truskawkami zatopionymi w galaretce. Tyle dobra w jednym kawałku, dlatego ciężko poprzestać na jednym. Ciasto powstało z wielkiej chęci na truskawki oraz kilku inspiracji (m.in. stąd, stąd i stąd). Nazwę zawdzięczam mojej Mamie. Wydaje się pracochłonne, ale moim zdaniem jest warte zachodu. Gorąco polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

5 jajek
3/4 szk. cukru
2/3 szk. mąki pszennej (tortowej)
1/3 szk. kakao
Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić je w formie na podłogę z wysokości 60 cm, odstawić do wyłączonego piekarnika do wystudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 2 blaty.

Składniki wkładki serowej:

60 dag twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
3/4 szk. cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
110 g miękkiego masła
kilka kropel aromatu migdałowego
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać twaróg, aromat migdałowy i budyń (proszek). Formę od biszkoptu wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, delikatnie przelać masę serową. Piec około 35 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni. Ostudzić.

Krem budyniowy:

2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
4-5 łyżek cukru
220 g masła
Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń. Do masy można wlać kilka kropel aromatu migdałowego, dla dodania wyrazu.

Dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe- przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia (przy upale należy odjąć trochę wody)
1 kg truskawek- umyć i pokroić według uznania
kilka herbatników kakaowych
Złożenie ciasta:

Pierwszy blat biszkoptu - 1/3 kremu budyniowego - wkładka serowa - 1/3 kremu budyniowego - truskawki zalane tężejącą galaretką - drugi blat biszkoptu - 1/3 kremu budyniowego - pokruszone herbatniki

CAŁOŚĆ POCHODZI Z
http://delicjeagnes.blox.pl/2014/06/Calineczka.html
AMERYKANSKIE krazki cebulowe:

1 duża cebula pokrojona na plastry grubości 0,5 cm
155 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko

235 ml (1 szklanka) mleka (lub zależnie od potrzeb)
80 g (3/4 szklanki) bułki tartej
szczypta soli przyprawowej do smaku
1 l oleju do smażenia (lub zależnie od potrzeb)

Sposób przygotowania

Rozgrzać olej we frytkownicy do 185°C.
Porozdzielać plastry cebuli na krążki i odłożyć. W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Obtoczyć dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłożyć. Do reszty mąki wbić jajko, wlać mleko i starannie wymieszać wszystko widelcem. Zanurzać krążki cebuli w cieście, a następnie rozkładać na metalowej kratce (np. na wyjętym z piekarnika ruszcie), aż nadmiar ciasta obcieknie. Metalową kratkę można umieścić na arkuszu folii aluminiowej, aby ułatwić sobie sprzątanie. Bułkę tartą wysypać na talerz i dokładnie obtoczyć w niej po kolei wszystkie krążki. Za każdym razem strzepywać nadmiar okruchów. Panierka powinna trzymać się bardzo dobrze.
Smażyć w głębokim tłuszczu po kilka pierścieni na raz przez 2 do 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obeschły. Doprawić solą przyprawową i podawać.
Muffiny kokosowe

Składniki na 7-8 muffinek:
150 g mąki
70 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
8 łyżek wiórków kokosowych (56 g)
2 jajka
120 g stopionego masła
50 ml soku z limonki lub cytryny
skórka otarta z 2 cytryn/limonek

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Naczynia połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Piec około 20 minut w 180ºC. Studzić na kratce.
Polewa:
80 g czekolady białej, roztopionej w kąpieli wodnej
kilka łyżek wiórków kokosowych
Muffinki posmarować roztopioną czekoladą, posypać wiórkami.
CIASTA I BAKALIE PRZYGOTOWUJEMY SOBIE DZIEŃ WCZEŚNIEJ (!)
NA DRUGI DZIEŃ KOŃCZYMY MASĘ BAKALIOWĄ I PRZEKŁADAMY CIASTO

Składniki na ciasto orzechowe:
300g zmielonych orzechów
40g bułki tartej
5 dużych jajek
110g cukru
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej miałkiej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Orzechy mieszamy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na parze (miseczkę umieszczamy nad większym garnkiem z wodą i stawiamy na gazie). Gdy masa zrobi się gęsta i ciepła dodajemy kawę i nadal ubijamy do wmieszania jej na gładko. Jeśli mamy idealnie miałka kawę można dodać ją bezpośrednio do orzechów i bułki tartej.
Zdejmujemy z gazu, dodajemy wymieszane suche składniki i dobrze mieszamy całość. Ciasto przelewamy na blaszkę (ok 40x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w temp. 170 stopni

Składniki na ciasto kokosowe:
300g wiórek kokosowych
5 białek
200g cukru pudru
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno a następnie stopniowo dodajemy cukier puder nie przerywając ubijania. Gdy będzie już bardzo gęsta i błyszcząca dodajemy kokos wymieszany z mąką ziemniaczaną. Całość miksujemy krótko tylko do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać na blaszkę (40x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 170 stopni.


Składniki na masę bakaliową:
100g posiekanych orzechów włoskich
100g posiekanych orzechów laskowych
100g posiekanych migdałów
100g suszonej żurawiny
100g rodzynek
1 szkl rumu*
ok.600g masy kajmakowej
200g miękkiego masła

*w cieście bardzo mocno wyczuwalna jest moc rumu. Ja dałam 80% i było bardzo mocne ale pyszne ;) Jeśli wolicie delikatniejszy smak można zalać 1 szkl.wódki 40% lub 1/2 szkl rumu 80% zmieszać z 1/2 szkl przegotowanej wody. Są tez rumy 40%. Wybór pozostawiam Wam ;) Należy pamiętać że prowadzenie samochodu po spożyciu tego ciasta jest niewskazane ;)

Wszystkie bakalie łączymy w misce o szerokim dnie i zalewamy rumem. Całość mieszamy dokładnie a czynność powtarzamy co ok 1-2 godz. Zostawiamy pod przykryciem na noc w lodówce.
Masło miksujemy na gładko z masą kajmakową. Dodajemy bakalie i mieszamy dokładnie łyżką

W blaszce w której piekliśmy ciasto układamy najpierw ciasto orzechowe. Na to wykłądamy masę i przykrywamy ciastem kokosowym.

Składniki na polewę:
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
2/3 szkl. śmietany 36%

ponadto:
płatki migdałowe lub siekane orzechy do posypania.

Połamaną czekoladę i śmietankę podgrzewamy na parze. Jak lekko zgęstnieje zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Polewamy ciasto a wierzch posypujemy siekanymi orzechami
Smacznego :)
Jogurtowy sernik na zimno z kokosem i wiśniami.

Sernik na zimno z kokosem i wiśniami w galaretce. Na bazie jogurtu greckiego i serka homogenizowanego, spoczywający na czekoladowym spodzie. Jest delikatny, nie za słodki i czterowarstwowy! Zapraszam na kawałek:)

40 minut + 3 godziny schładzania

Potrzebujesz

Spód
150 g kruchych ciastek
100 g masła
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki wiórek kokosowych

Galaretka z wiśniami
1 duży słoik wiśni w zalewie
3/4 szklanki syropu z wiśni
2 łyżeczki żelatyny

Warstwa różowa
300 g tłustego sera homogenizowanego
150 g jogurtu greckiego
150 g cukru
1/4 szklanki syropu z wiśni
3 łyżeczki żelatyny

Warstwa biała
200 g tłustego sera homogenizowanego
100 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki zimnego mleka kokosowego
2 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżeczki żelatyny
wiórka kokosowe do posypania

Jogurtowy-Sernik-2

Przygotowanie:
Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Formę obwinąć folią aluminiową aby zabezpieczyć przed wypłynięciem soku. W małym rondelku rozpuścić masło, dodać czekoladę i wymieszać. Ciasteczka rozkruszyć do blendera, zalać czekoladowym masłem i zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy, wygładzić łyżką i włożyć do lodówki.

Odcedzić wiśnie nad miską i odlać 3/4 szklanki syropu. 2 łyżki syropu lekko podgrzać i wymieszać z żelatyną. Z powrotem wlać do szklanki z syropem i wymieszać. Odstawić.

W misce wymieszać ser z jogurtem i cukrem. Odlać 1/4 szklanki odcedzonego syropu z wiśni, lekko podgrzać i wymieszać z żelatyną. Dodać łyżkę jogurtowej masy, wymieszać. Następnie przelać do miski z masą i wymieszać. Odstawić.

Do osobnej miski przelać zimne mleko kokosowe. Odlać 4 łyżki do szklanki. Mleko kokosowe w misce; ubić na konsystencję jogurtu, dodać ser homogenizowany, jogurt grecki i cukier. Wymieszać. Pozostałe mleko kokosowe w szklance; podgrzać i wymieszać z żelatyną. Dodać 2 łyżki masy jogurtowej do żelatyny, wymieszać. Następnie przelać do miski z masą, dodać wiórka kokosowe i wymieszać.

Wyjąć tortownicę z lodówki. Na dno ułożyć wiśnie, zalać sokiem z żelatyną. Delikatnie przelać różową masę, wygładzić. Wykończyć białą masą i delikatnie wygładzić. Włożyć do lodówki na 3 godziny lub na całą noc.

Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona