Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem:
Składniki:
500 g pieczarek,
1 por,
5 ogórków konserwowych,
4 jajka na twardo,
1 puszka groszku konserwowego,
majonez,
sól
pieprz
Przygotowanie:
Groszek konserwowy odsączamy z zalewy. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy do niej pokrojone pieczarki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy je na sitku. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Białą część pora kroimy w talarki, a następnie każdy z talarków dzielimy na cztery części. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku i kilka łyżek majonezu.
Sałatka z ogórkiem i wędzonym łososiem
1 duży ogórek
2 garście sałaty (użyłam strzępiastej)
1 dymka pokrojona w krążki
100 g wędzonego łososia w plastrach
2 łyżki posiekanego koperku
1 mały, roztarty ząbek czosnku
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Ogórka myjemy i kroimy obieraczką do warzyw na podłużne plastry.
Mieszamy jogurt z roztartym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy umyte i osuszone liście sałaty, na nich podłużne plastry ogórka, potem plastry łososia. Na wierzchu rozrzucamy krążki dymki i całość polewamy jogurtowym dressingiem.
czosnkowa sałatka z kurczakiem i ananasem
250 gramów sera żółtego (użyłam goudy i edamskiego w równych proporcjach)
1 puszka kukurydzy
1 duży filet z kurczaka
1 puszka ananasów
1 ogórek szklarniowy
pęczek szczypiorku
3 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
2 - 5 ząbków czosnku ( użyłam 2 sporych ząbków, można dać więcej)
przyprawa gyros lub kebab (polecam z firmy Kotanyi)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Fileta umyć, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy kebab lub gyros, odsączyć z tłuszczu, ostudzić.
Ser i ogórka pokroić w kostkę, ananasa w małe kawałki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Szczypiorek posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do majonezu i śmietany, wymieszać.
Warzywa, mięso, zieleninę, ananasa i ser wymieszać z sosem majonezowym, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
salatka z awokado
Składniki (2 porcje):
1 duże, dojrzałe awokado
12-15 pomidorków koktajlowych
garść orzeszków piniowych
listki młodego szpinaku
garść wiórków z sera grana padano
oliwa z oliwek
sok z 1 i 1/2 cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Szpinak opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzach.
Orzeszki pinii uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Przygotować dressing:
połączyć sok wyciśnięty z 1 cytryny z kilkoma łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić na kawałki lub wykroić małe kulki za pomocą specjalnego "przyrządu". Awokado skropić od razu sokiem z cytryny (aby nie zmieniło koloru).
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
Ser "pokroić" na wiórki z użyciem obieraczki do warzyw.
Na szpinaku ułożyć awokado i pomidorki. Dodać wiórki serowe.
Całość udekorować orzeszkami pinii i dressingiem.
Salsa z pomidorów i awokado
SALSA Z POMIDORÓW I AWOKADO
2 niezbyt duże pomidory,
1 dojrzałe awokado,
½ małej czerwonej cebuli,
1 łyżka soku z limonki,
1-2 łyżki posiekanych liści kolendry (ewentualnie natki pietruszki),
sól i pieprz
Miąższ pomidorów (bez pestek) pokroić w kostkę. Awokado obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce, doprawić do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem.
SAŁATKA Z MAKARONEM I KURCZAKIEM
przepis na 1 porcję - 450 kcal
150 g mięsa z piersi z kurczaka
50 g pełnoziarnistego makaronu
2 liscie sałaty
2 pieczarki
6 pomidorków cherry
4 rzodkiewki
łyżeczka słonecznika
łyżeczka oleju do smażenia
1 łyżka sosu sojowego
czosnek granulowany
sól morska
świeżo mielony pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce sosu sojowego, z odrobiną soli, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Następnie na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy dwie - trzy minuty.
Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę rwiemy. Pomidorki kroimy na połówki. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Słonecznika prażymy na suchej patelni. Na talerzu rozkładamy porwane liście sałaty. Na to makaron. Na to kurczaka z pieczarkami. Rozkładamy pomidorki i rzodkiewki. Posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami
Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, truskawkami i orzechami włoskimi
z pysznym sosem balsamiczno - czekoladowym
Sałatka a’la kebab
składniki:
pierś z kurczaka - 5 sztuk
Fix Knorr Soczysty kurczak z patelni w naturalnej przyprawie z czosnkiem - 1 opakowanie
sałata lodowa - 1 sztuka
tortilla - 5 sztuk
majonez - 3 łyżki
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
jogurt - 3 łyżki
papryka czerwona - 1 sztuka
ogórek konserwowy - 2 sztuki
świeża kolendra lub natka pietruszki - 0.5 pęczka
cebula czerwona - 1 sztuka
olej - 3 łyżki
woda - 1 łyżka
1. Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem aby miało grubość nie większą niż 2 cm.
2. Przyprawę z opakowania Fix Knorr wymieszaj z olejem, wodą i natrzyj nią mięso. Teraz przełóż mięso wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Fix Knorr.
3. Następnie zamknij szczelnie torebki i smaż mięso na patelni ok. 10 minut odwracając je co jakiś czas.
4. Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki, paprykę, ogórka i cebulę pokrój w cienkie paski, kolendrę posiekaj. Przełóż składniki do miski.
5. Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem i jogurtem.
6. Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Potnij mięso w paski, połącz z warzywami, sałatą i polej sosem czosnkowym.
7. Całość ułóż na tortilli i zwiń w rożka.