Szczęście

29 inspiracji
Szczęście to uczucie, które towarzyszy mi na co dzień. Mam bliskich, mam przyjaciół, mam pracę i mam wszystko czego mi trzeba. Mimo tylu przeciwności losów, przykrych doświadczeń i utraty najbliższych mi osób - dziś mogę p...
Uwielbiam :)
Robiłam właśnie z tego przepisu i gorąco polecam! :)

Forma protokątna 20x30 cm

200g gorzkiej czekolady
200g miękkiego masła
400 g (2 ¾ szklanki) cukru pudru
5 jajek
110 g mąki pszennej
500g sera kremowego (można użyć zwykłego twarogu wcześniej zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g (1 ⅓ szklanki) truskawek (lub malin, wiśni, etc.)

Blaszkę 20 x 30 cm (u mnie 25 x 25 cm)) wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać. 3/4 mikstury wyłożyć do blaszki.
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny (masa czekoladowa jest dość gęsta, dlatego ciężko się ją wylewa i wyrównuje, należy to robić ostrożnie).

Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut (przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekłam 1 h). Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation