jamniki

106 inspiracji
2 jamniczki w swiatecznej szacie
Mazurek kajmakowy z płatkami migdałowymi

Składniki:
35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
10 dag cukru
20 dag masła
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka

Gotowa masa kajmakowa o dowolnym smaku (można zrobić z mleka skondensowanego, ale ja jakoś nigdy nie robiłam i na szczęście doczekałam się gotowych)
Płatki migdałowe
Czekolada gorzka

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować na cienki 1cm placek, podziobać widelcem i upiec w blasze wyłożonej papierem do pieczenia na jasnozłoty kolor, w temperaturze 200C przez około 20 minut.
Na placek wyłożyć masę kajmakową, posypać płatkami migdałów i pomaziać czekoladą. Tyle!
Pascha

Składniki:

80 dag świeżego sera pełnotłustego
6 żółtek
2 kostki prawdziwego masła
1,5 szklanki cukru pudru
laska wanilii
2 szklanki śmietany 30%
20 dag owoców kandyzowanych, suszonych moreli, skórki pomarańczowej
20 dag orzechów i migdałów

dodatkowo będziemy potrzebować duży kawałek gazy i sporą miskę :)

Ser dokładnie rozcieramy drewnianą pałką. Strąk wanilii rozcinamy wdłuż i czubkiem noża wydrążamy ze środka miąższ. Ser ucieramy dodając małymi porcjami miękkie masło. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku i niewielkiej porcji cukru pudru. Pod koniec ucierania dodajemy miąższ z wanilii i wlewamy powoli śmietanę.

Gdy masa będzie miała jednolitą, kremową konsystencję wsypujemy owoce kandyzowane, bakalie, orzechy i pokrojone w paseczki suszone morele. Dokładnie mieszamy.

Paschę przekładamy na sito wyłożone gazą. Sito stawiamy na garnku lub misce, aby woda mogła ściekać. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem przekładamy na talerz.
Nalewka malinowa

Aromatyczna, mocno owocowa, o pięknym, malinowym kolorze i delikatnym smaku, przygotowana według przepisu przyjaciółki mojej Mamy

Składniki:

2,5 l malin
0,5 l spirytusu
70 dkg cukru


Przygotowanie:

Malin na nalewkę potrzeba tyle, ile się zmieści w 2,5 litrowym naczyniu :) Ja zbierałam garnuszkiem 1-litrowym i sumowałam :) Zebrane maliny delikatnie opłukać, zdusić najlepiej przy użyciu tłuczka. Następnie zalać spirytusem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie, całość przecisnąć przez lnianą ściereczkę, tak aby oddzielić pestki. Dodać cukier, dobrze zamieszać. Przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące. Z połowy podanej ilości wyszły 2 butelki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona