kuchnia - napoje

24 inspiracje
Biała Sangria

2 duże nektarynki wypestkowane i obrane ze skórki

1 szklanka winogron (bez pestek)

340 ml białego wina Pinot Grigio

110 ml triple sec

Blenduj owoce przez ok 1-2 min. Dodaj pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksuj. Przelej do foremek i zamróź.
Naturalne wody smakowe
Woda z imbirem i cytryną
Składniki:
pół łyżki imbiru
2,5 szklanki filtrowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cynamonu
Przygotowanie: Do wody dodaj pół łyżki sproszkowanego imbiru i szczyptę cynamonu. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Po zdjęciu z ognia wymieszaj z sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dodać syrop klonowy.
Właściwości: Imbir pobudza wydzielanie soków trawiennych dzięki czemu poprawia trawienie i leczy wzdęcia. Podobnie jak cynamon pomaga przyśpieszyć metabolizm, sprawia, że dłużej czujemy się syci. Zwiększa koncentrację i usuwa zmęczenie, gdyż polepsza ukrwienie mózgu. Lekko ciepłą wodę z imbirem i cytryną najlepiej wypić na około pół godziny przed pierwszym posiłkiem, wspomoże poranne oczyszczenie organizmu i doda energii na cały dzień.

Woda z grejpfrutem i wanilią
Składniki:
1 grejpfrut
2 łyżki soku z cytryny
wanilia
3 szklanki filtrowanej wody
Przygotowanie: Kroimy grejpfruta w kostkę, zalewamy wodą filtrowaną i dodajemy sok z cytryny. Aby złagodzić gorzki smak owocu, możemy dodać laskę wanilii - taka woda będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Odstawiamy na kilka godzin.
Właściwości:Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu grejpfrut polecany jest diabetykom, gdyż obniża poziom glukozy we krwi. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu, przyśpiesza metabolizm. Zawiera wiele substancji mających właściwości przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Ponadto zwalcza wolne rodniki oraz hamuje mnożenie się komórek nowotworowych. Wanilia doda przygotowanej wodzie aromatu oraz pobudzi organizm.
woda+cytryna+ogórek+mięta+trochę miodu=energia+zdrowie+uroda :-)))
Napój izotoniczny własnej roboty
Zielone smoothie z kiwi, awokado i melonem

Składniki potrzebne do jego przygotowania:
(przepis na 3 porcje)

1 dojrzałe awokado
200g melona lub 1 gruszka
2 dojrzałe kiwi
sok z 1/2 limonki
łyżka otrąb owsianych
10g zmiksowanych migdałów
zimna woda gazowana


1. Owoce dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę (jeśli wybraliśmy gruszkę, skórkę możemy zostawić) usuwamy pestki lub gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Tak przygotowane owoce wkładamy do miseczki i blenderem miksujemy, aby składniki się połączyły. Nie musimy miksować owoców dokładnie. Dodajemy wodę gazowaną i sok z limonki do uzyskania pożądanej konsystencji.

3. Do smoothie dodajemy otręby, zmiksowane migdały i mieszamy. Smoothie gotowe. Pyszne i odżywcze :)
"Nalewka z kwiatów czarnego bzu"

Składniki:

50 czystych kwiatów czarnego bzu (należy naprawdę dokładnie oglądać każdy egzemplarz, ponieważ ich słodkość uwielbiają mszyce)
0,5 kg cukru
1 l wody
0,7 l wódki
2 duże cytryny
kawałek papieru do pieczenia
gumka
gaza



Przygotowanie:

Podczas wiosennego spaceru, z dala od samochodów, zanieczyszczeń i wielkich miast zbieramy 50 dorodnych kwiatów. W domu kwiaty myjemy i osuszamy. Najlepiej pozostawić je na ręczniku papierowym na 2 - 3 godziny.

Cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy w cieniutkie plasterki.

W garnku gotujemy syrop, składający się z litra wody i 500 g cukru. Kwiaty oraz cytrynę naprzemiennie układamy w dużym słoiku, zalewamy gorącym syropem i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce. Kiedy syrop ostygnie, nie zakręcamy go - wystarczy wycięty kwadrat z papieru do pieczenia, obwiązany recepturką.

Przygotowany syrop z kwiatami pozostawiamy na tydzień i dwa razy dziennie mieszamy wyparzoną, gorącą łyżką.

Kiedy syrop przeniknie smakiem i wszystkimi właściwościami bzu, przecedzamy go przed sitko, a następnie przez gazę. Do oczyszczonego płynu dodajemy 0,7 litra wódki i dokładnie mieszamy.

Przelewamy do butelek i przechowujemy w suchym i zaciemnionym miejscu.

Doskonała od razu - ale jak to zwykle z nalewkami bywa - najlepsza po pewnym czasie.

Pozdrawiam!
Orzeźwiający napój miętowy

Produkty:
1 pęczek świeżej mięty
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu
1 l wody
kostki lodu

Przygotowanie:
Umyte listki mięty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Następnie napar cedzimy przez sito, dodajemy miód i sok z jednej cytryny.
Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki aby napój schłodzić.
Podawać z kawałkami cytryny i kostkami lodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona