Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.
Zapiekanka a la Carbonara
składniki:
pieczarki - 15 sztuk
wędzony boczek - 100 gramów
cebula - 1 sztuka
śmietana - 250 mililitrów
Fix Spaghetti carbonara Knorr - 1 opakowanie
jajko - 1 sztuka
szczypiorek - 1 sztuka
ciasto francuskie - 1 sztuka
starty parmezan - 3 łyżki
Zawartość opakowania Knorr zmiksuj w kielichu blendera ze śmietaną oraz jajkiem. Po zmiksowaniu dodaj pokrojony drobno szczypiorek i wymieszaj.
Boczek pokrój w kostkę i wytop na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki w całości. Całość smaż razem 3-5 minut.
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i zapiecz w nagrzanym do 210 st. C piekarniku przez 10 minut.
Na zapieczony wyłóż przesmażone pieczarki z boczkiem. Całość zalej przygotowanym Fixem.
Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem. Formę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Gotową zapiekankę podawaj na ciepło lub zimno.
UWAGA! To sphagetti, które eksploduje w ustach ~ Dietetycznie Siostro!
SPHAGETTI a`la CARBONARA
Składniki
na 2 porcje
Makaron wybieracie takiego rodzaju jaki możecie aktualnie jeść. U mnie z mąki durum. Suchego około 150g.
5 suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy
Jedna nieduża cukinia
60g serka mascarpone
60g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Pieprz, sól, kolendra świeża
Ser starty typu chedar lub parmezan - oczywiście według uznania
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. Cukinię ścieramy na małych oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone pomidory, dorzucamy cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami kolendry. W miseczce miksujemy serek i jogurt aby się połączyły. Skrobię rozrabiamy w niewielkiej ilości wody (około 2 łyżki). Odcedzony makaron wsypujemy do garnczka, a na niego dajemy zawartość patelni i rozmieszany serek. Mieszamy szybko i podpalamy pod garnczkiem ogień. Teraz nie możemy doprowadzić do wrzenia i wlewamy wodę ze skrobią. Mieszamy energicznie, piprzymy znów do smaku. Tuż przed wrzeniem wyrzucamy całość do dużego półmiska. Gotowe.
MUFFINKOWE TORTILLE
Składniki (10 sztuk):
5 tortilli
1 duża pierś z kurczaka
1 opakowanie zielonych warzyw na patelnię FRoSTA
1 papryczka chili
1 puszka krojonych pomidorów
1 mała puszka czerwonej fasoli (125 g)
ulubione przyprawy np. do burrito
50 g sera mozzarella
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć. Papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć nasiosna i poszatkować. Dodać razem z warzywami na patelnię oraz fasolą. Zalać pomidorami z puszki, wymieszać. Doprawić do smaku. Gotować przez ok 10-15 minut, do miękkości warzyw. Formę na muffiny wysmarować masłem. Tortille przekroić na pół i wyłożyć nimi przygotowaną blachę. Napełnić przygotowanym nadzieniem, posypać serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 C (z opcją grzania górnej grzałki) przez około 10 minut, aż ser się rozpuści.
QUESADILLA Z KURKAMI I KURCZAKIEM:
składniki:
-4 placki tortilli
-200 g sera żółtego
-125 g kurek
-1 udo kurczaka
-1 cebula
-3 łyżki jogurtu greckiego
-½ łyżeczki posiekanej pietruszki
-łyżka masła
-przyprawa warzywna (typu Vegeta)
-sól
-pieprz
przepis:
Kurki dokładnie myjemy, a cebulę drobno siekamy. Ser ścierany na tarce o grubych oczkach.
W garnku zagotowujemy wodę, doprawiamy przyprawą warzywną i gotujemy udko z kurczaka (około 20 minut). Gdy będzie ugotowane, odstawiamy do ostygnięcia i oddzielamy mięso od kości.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodajemy kurki i pietruszkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mięso z kurczaka.
Tortillę posypujemy częścią sera, dodajemy kurki z kurczakiem i ponownie część sera. Przykrywamy drugą tortillą. Grillujemy z obu stron, aż placki staną się chrupiące.
Tak samo postępujemy z kolejną tortillą. Podajemy od razu ciepłe.
Gulasz warzywny a’la Ratatui | gotuj zdrowo!
Składniki na 4-6 osób
2-3 papryki
1 bakłażan
2 cukinie
2 cebule czerwone
3 szalotki
4 pomidory
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
10 listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek
liść laurowy
sól morska
biały pieprz
Przygotowanie:
Umyj dokładnie warzywa. Potnij bakłażany oraz cukinię w kostkę ok. 2, 5 cm. Z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Z pomidorów usuń pestki i pokrój w równą kostkę. Możesz z pomidorów usunąć skórkę. Cebulę potnij w piórka. Czosnek w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę i obsmażaj kolejno bakłażan, aby się zrumienił. Odstaw do miski. Następnie kolejno tak samo obsmażaj cukinię. Odstaw. Dolej oliwę i obsmażaj paprykę. Odłóż do miski. Dodaj oliwę i obsmażaj cebule. Po chwil dodaj czosnek i tymianek. Jak cebulka się zeszkli dodaj pomidory oraz liść laurowy i jeszcze chwilę gotuj. Dopraw solą morską i dodaj warzywa. Delikatnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu. Na koniec dodaj bazylię. Posmakuj i dopraw według uznania.
Na zdrowie!
krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem jogurtowo - czosnkowym
Składniki
ciasto ziemniaczane:
około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
3/4 - 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków)
2 małe jaja lub 1 duże
2 średnie cebule
s...
Czosnkowy kurczak w chipsach paprykowych
Składniki:
500 g filetów z piersi kurczaka
sos czosnkowy przygotowany z 500 ml jogurtu greckiego
150 g chipsów paprykowych
Przygotowujemy sos czosnkowy. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i odkrajmy wszystkie nieciekawe elementy. Filet kroimy jak do nuggetsów. Chipsy najpierw kruszymy w paczce po czym mielimy je dokładnie za pomocą blendera. Kawałki mięsa moczymy dokładnie w sosie po czym obtaczamy w kawałkach chipsów. Zapanierowane kawałki układamy luźno na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy 35- 40 minut w temp. 180 st C, aż panierka się lekko zarumieni.
Kurczak caprese pieczony w oliwie...
Kurczak caprese pieczony w oliwie...
Piersi z kurczaka oprósz solą, pieprzem, polej oliwą i ułóż w naczyniu do zapiekania. Przykryj je plastrami mozzarelli, połówkami pomidorków koktajlowych, posiekaną, świeżą bazylią i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 45 minut...
Filety z kurczaka w glazurze miodowo - śliwkowej - przepis
Kurczak w glazurze miodowo – śliwkowej /porcja dla dwóch osób. Źródło przepisu - Kwestia Smaku/
dwa pojedyncze filety z kurczaka sól, świeżo mielony pieprz
Na marynatę:
2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki miodu /u mnie gryczany/, 1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżki dobrej jakości powideł śliwkowych,
opcjonalnie, świeży tymianek, do podania ryż basmati
W garnuszku zagotowujemy składniki marynaty. Ostawiamy do przestudzenia.
Filety z kurczaka oczyszczamy z kości i błonek, solimy i delikatnie pieprzymy, układamy w żaroodpornym naczyniu. Wlewamy na mięso ostudzoną marynatę, obtaczamy filety z każdej strony i odstawiam do ‘przegryzienia’ – im dłużej tym lepiej, można nawet na noc /ja przygotowałam mięso i marynatę rano, piekłam wieczorem/.
Piekarnik nagrzewamy do 180st. C. Nadmiar marynaty zlewamy do szklanki /polewamy kurczaka marynatą w trakcie pieczenia/. Kurczaka polewamy kilkoma łyżkami sosu, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 min, w czasie pieczenia, 3 – 4 razy polewamy mięso marynatą.
Po wyciągnięciu z piekarnika, warto odczekać ok. 10 min aż mięso odpocznie, dopiero wtedy je pokroić. Świetnie smakuje pokrojony w cieniutkie plasterki z ryżem basmati. I na drugi dzień, na kromce świeżego chleba.
Smacznego!! PS. Bardzo, bardzo polecam!