Sałatka z piersią kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
z pieczonymi talarkami marchewki i pietruszki lub z chipsami ziemniaczanymi oraz pomidorkami koktajlowymi.
Składniki, 2 porcje:
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• sól morska i świeżo zmielony czarny pi...
Kotlety jajeczne
4 jajka
czerstwa bułka
szklanka mleka
cebula
mały serek topiony
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo. Bułkę zalać mlekiem i namoczyć. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do zarumienienia. Ugotowane jajka zmielić z namoczoną i odciśniętą bułką (ja tylko posiekałam). Dodać bułkę tartą, serek, cebulę, natkę pietruszki. Przyprawić. Wymieszać wszystkie składniki. Jeśli powstała masa jest niezbyt gęsta, dodać jeszcze bułki tartej. Uformować kotleciki (u mnie 6 średniej wielkości). Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć do zarumienienia.
Smacznego!
Zachowaj świeżość przypraw :-) zamrożone w oliwie, będą idealnym dodatkiem do potraw. Lepsze do mięsa czy do sałatki?
CHLEBEK CZOSNKOWO-ZIOŁOWY.
CHLEBEK CZOSNKOWO-ZIOŁOWY
CIASTO
3 szklanki mąki
1 opakowanie suchych drożdży
3 łyżki masła
250 ml mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
NADZIENIE
100 g stopionego, ostudzonego masła
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki parmezanu startego na drobnych oczkach
Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Gdy zaczną bąbelkować można do miski dorzucić przesianą mąkę, sól, jajka oraz stopione masło. Zagnieść elastyczne ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na min. 45 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na prostokąt. Ciasto posmarować masłem oraz posypać czosnkiem, parmezanem i pietruszką. Całość pociąć na równe prostokąty. Złożyć razem i postawić pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać parmezanem. Odstawić do podrośnięcia na min. 20 minut.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. wstawić chlebek na około 40 min, do zrumienia.
SMACZNEGO!!!
Smażone kulki ziemniaczane
Składniki:
800 g ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki
150 g tartej bułki
gałka muskzatałowa
cukier puder
Ziemniaki obrać, zalać wrzątkiem, osolić, gotować 20 minut, odcedzić, odparować i wycisnąć w prasce do ziemniaków.
Puree z ziemniaków wymieszać z jajkami i mąką. Masę doprawić solą pieprzem, szczyptą gałki muszkatałowej i szczyptą cukru pudru.
Z masy formowac kulki o średnicy 2 cm, obtaczać w bułce tartej i smażyć partiami w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Paluszki z cukinii z dipem cebulowym
Panierka: bułka tarta, tarty parmezan oraz łyżka ziół włoskich
Dip cebulowy: cebula która należy zkarmelizować następnie dodać 2 łyżki octu z jabłek 2 łyżki miodu 1 łyżka gotowej musztardy. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i utrzeć na gladką masę. Masę należy jeszcze wymieszać z ok pół szklanki majonezu