Młoda Pani Domu

33 inspiracje
dietetyczne fajitas
Składniki:

- filet piersi kurczaka ( możecie też użyć wołowinę ) pokrojone w paski, około 1 cm grubości
- 1 czerwona papryka, także pokrojona w paski
- 1 duża cebula, grubo pokrojona
- sól i pieprz do smaku
- dwie łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- olej z oliwy Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, przykrywamy plastikową folią i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Wyjmujemy mięso z lodówki i odkładamy na około 20 minut. Chodzi o to by nie kłaść zimnego mięsa z lodówki na rozgrzaną patelnie ( szczególnie ważne jeżeli używacie wołowinę). Rozgrzewamy patelnie, i przekładamy na nią wcześniej zamarynowane mięso i warzywa. Nie dodawajcie oliwy na patelnie, to co jest już w marynacie powinno starczyć. Smażymy około 15 minut.
Ciasto na gofry

Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła roślinnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Domowe Knoppersy

Składniki na masę mleczną:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
175 g miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku
Mleko gotujemy z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągamy z palnika, studzimy. Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodajemy mleko w proszku i miksujemy.

Składniki na masę z nutelli:
100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych (nie mogą być inne, ze względu na smak), posiekanych, podpieczonych (można podsmażyć na suchej patelni, niekoniecznie piec w piekarniku)
Masło, nutellę, kakao miksujemy, na koniec dodajemy zmielone i posiekane orzechy, mieszamy.

Ponadto:

3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)
70 g czekolady mlecznej
70 g czekolady gorzkiej
Pierwszy wafel kładziemy na deseczce, smarujemy masą z nutelli, przykrywamy drugim waflem. Następnie smarujemy masą mleczną, przykrywamy waflem. Obciążamy deseczką i wkładamy na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej). Po stężeniu i sklejeniu się wafli smarujemy je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego (czekoladę gorzką i mleczną topimy w kąpieli wodnej i mieszamy). Czekamy, aż czekolada stężeje, kroimy na kwadraty.
sernik w cieście czekoladowym

Składniki na ciasto czekoladowe:
1 szklanka mleka
125 g masła
2 czubate łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
50 g połamanej gorzkiej czekolady
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka (białka i żółtka osobno)

Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć z palnika, ostudzić.
Mąkę i sodę przesiać. Razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).
Składniki na masę serową:
750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
4 jajka (żółtka i białka osobno)
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g masła, miękkiego lub roztopionego

Twaróg, żółtka, cukier, mąki, ekstrakt, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z murzynka. Ubite białka podzielić na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.
Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywamy masą czekoladową, potem serową, itd. do wykończenia obu ciast.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie.
Ciasto równie dobrze smakuje ciepłe, jak i ostudzone.
Pasta paprykowa



Składniki

2 kg czerwonej papryki
2 papryczki chili/lub więcej
1 koncentrat pomidorowy
40 ml octu
2,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4-5 łyżek cukru


Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i białych błonek.

Papryczki chili myjemy i pozbywamy nasionek.

Do garnka wkładamy pokrojone papryki, wlewamy odrobinę wody i gotujemy przez 30 minut.

Następnie wszystko miksujemy blenderem. Ma powstać gęsty sos, ale gdzie nie gdzie mają być kawałeczki papryki.

Sos paprykowy gotujemy tak długo, aż zrobi się gęsty, coś jak ketchup.

Na sam koniec dodajemy ocet, sól, cukier, pieprz i ewentualnie jeśli nam mało ostre dodajmy jeszcze chili w proszku. Całość gotujemy przez 5 minut, przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 5 minut.
Sos chilli

Składniki:
6 papryczek chili
4 ząbki czosnku
200 g cukru
360 ml wody
120 ml octu
1 łyżeczka soli
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody




Z chili usunąć pestki (jeśli wolicie bardziej ostre smaki możecie zostawić część pestek), zmiksować razem z czosnkiem. Wrzucić do rondelka, wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut aby chili zmiękła. Skrobię rozmieszać w dwóch łyżkach wody i wlać do sosu. Gotować mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej, przelać do wyparzonych butelek.
domowa harissa
Składniki:
12 suszonych papryczek chilli
12 świeżych papryczek chilli
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki kminu

Przygotowanie:
Namoczycie suszone chilli w gorącej wodzie przez 30 minut, osączcie, usuńcie szypułki i nasiona (osobiście zostawiam nasiona, ponieważ harissa ma miec moc). Do blendera włóżcie namoczone chilli, świeże chilli (pokrojone bardzo grubo), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i oliwę z oliwek, miksujcie do uzyskania gładkiej masy. Dodajcie kolendrę, kminek i kmin, dokładnie wymieszajcie.

Przechowujcie do miesiąca w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dla zachowania świeżości wierzch harissy możecie spryskać oliwą. Smacznego!
Bake&Taste: Naleśniki z kaszy manny

Bardzo smaczna alternatywa dla naleśników na mące.
Są miękkie i delikatne, ale przy tym dość elastyczne.
Nie rwą się, nie łamią, więc idealnie sprawdzą się na wynos, choćby na drugie śniadanie.


Składniki na 3 naleśniki
przepis Cytrynki z blogu Smacznie i zdrowo
5 łyżek kaszy manny (ok. 1/4 szklanki- 60g)
2/3 szklanki mleka (ok. 150-155ml)
1 jajko
szczypta soli
opcjonalnie
łyżka cukru trzcinowego / słodziku
aromat waniliowy/cukier waniliowy/wanilia
odrobina tłuszczu do posmarowania patelni

Łączymy mleko i jajko. Dosypujemy kaszę mannę, sól oraz cukier. Dodajemy wanilię. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.
Przygotowujemy nadzienie - u mnie zmiksowany twaróg z jogurtem owocowym.
Delikatnie natłuszczamy patelnię (u mnie sucha) i rozgrzewamy ją na średnim ogniu.
Wylewamy ok. 1/3 masy na patelnię*, wykonujemy okrężne ruchy w celu rozprowadzenia ciasta i smażymy około minuty z jednej strony. Odwracamy i smażymy jeszcze przez około 20 sekund, a następnie zsuwamy na talerz. Powtarzamy czynności z resztą masy.
*Kasza opada na dno miseczki, więc przed każdorazowym wylaniem ciasta na patelnię należy porządnie wymieszać całość.
Na każdym naleśniku kładziemy nadzienie i dowolnie zwijamy.
Racuchy błyskawiczne

Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość porcji: 18
Składniki

2 serki homogenizowane o dowolnym smaku
2 jajka
5-6 łyżek mąki
cukier (w zależności od smaku, ok. 3 łyżki)
olej do smażenia
ew. cukier puder

Błyskawiczne racuchy to racuchy w nieco innym stylu. Idealne zarówno dla maluszków jak i dorosłych.
Etapy przygotowania

Serki przekładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek. Białka należy ubić na sztywno a żółtka wraz z mąką i cukrem dodać do serków i wymieszać. Gdy masa jest jednolita dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni dobrze rozgrzać olej i porcjami nakładać placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron. Można posypać cukrem pudrem, ale serki owocowe są dość słodkie, więc ja zwykle niczym ich nie posypuję. Racuchy błyskawiczne smażą się znacznie szybciej niż te tradycyjne robione z ciasta drożdżowego. Ciasto jest bardzo pulchne i delikatne, dzięki czemu racuchy są idealne także dla małych dzieci. Smacznego:)

Dodatkowo, osobiście polecam aby do tego przepisu dodać trochę jabłek. w zależności od upodobań: albo wkroić kawałki jabłka (bądź zetrzeć) do ciasta i razem wymieszać, albo plaster jabłka zanurzyć w cieście :) Pyszne! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona