Przepisy

23 inspiracje
Ciasto Maxi King

Składniki (na blachę 23x37):

ok. 400 g herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
400 - 500 g mleka w proszku
2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)
ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
1/4 szklanki mleka



Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
"lava cake", bo jak magma z wulkanu, czekolada płynie prosto na talerz.



Składniki:

2 tabliczki ciemnej czekolady (75% kakao)
2 jajka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Odłóż 4 kostki - przydadzą się później. Kiedy czekolada się roztopi dodaj cukier i wymieszaj. Kiedy czekolada trochę ostygnie dodaj żółtka i ubite białka.
Przygotuj naczynia do zapiekania. Możesz użyć kokilek do sufletów. Wysmaruj je masłem i wlej czekoladową masę. Rozgrzej piekarnik do 200oC. W każdej z porcji zanurz po dwie kostki czekolady i odstaw na 15 minut by się schłodziły. Następnie wstaw do piekarnika. Piecz maksimum 10 minut. W tym czasie deser wyrośnie. Po wyciągnięciu odstaw jeszcze na 3 minuty. Odwróć foremki na talerzu i podawaj natychmiast!
Tiramisu owocowe
Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Świetnie smakuje na drugi dzień.
Panna cotta z musem malinowym

250 ml śmietany kremówki 36%
250 ml mleka 3,2%
ok 70g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego/ ziarenka z jednej laski wanilii
2 łyżeczki żelatyny namoczone w 2 łyżkach zimnej wody
500g malin świeżych/mrożonych
cukier do smaku
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Śmietankę, mleko, cukier i ekstrakt gotować na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać namoczoną żelatynę do śmietanki i energicznie mieszać przez około minutę, tak by wyeliminować wszystkie ewentualne grudki. Przelać do 4 filiżanek o pojemności 125ml. Zostawić do ostygnięcia. Następnie zabezpieczyć folią aluminiową i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc, chociaż już po ok 4/5 h powinna się ściąć. Przed podaniem przygotować mus malinowy.

Maliny zblenderować, przelać do garnuszka. Dodać cukru wg uznania i gotować a małym ogniu, aż maliny puszczą sok. Przecedzić przez sitko, celem usunięcia pestek. Sok raz jeszcze podgotować, dodać cukru w razie gdyby był zbyt mało słodki. Ja dla zagęszczenia dodałam łyżeczkę skrobi ziemniaczanej rozprowadzonej w łyżce wody.
Deser Bananowy

Potrzebne nam będą:
-banany
-bita śmietana
-budyń waniliowy
-crunchy wielozbożowe
-miód lub sos karmelowy
Crunchy kruszymy i wysypujemy nim dno salaterek. Następnie układamy kolejno warstwy: budyń waniliowy, banany, bita śmietana, trochę crunchy i miodu. Potem znowu budyń z bananami i bita śmietana. Na wierzch posypujemy crunchy i polewamy miodem lub sosem karmelowym.
Knoppers

----> http://zpierwszegotloczenia.pl/

Wafelki podobne w smaku do wafelków knoppers znalazłam na tym blogu trochę zmieniłam bo zabrakło mi orzechów. Wyszły pyszne a na drugi dzień po leżakowaniu w lodówce przez noc jeszcze lepsze. Chrupiące i takie jak powinny być - sami oceńcie :-) polecam



Masa biała

175 g masła (ja użyłam margaryny)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
1 szklanka mleka w proszku (użyłam granulowanego ale, je roztarłam wcześniej)


Masło lub margarynę utrzeć na puszek, 1/4 szklanki mleka i cukru połączyć i rozpuścić na małym ogniu - lekko przestudzić. Dodawać powoli miksując margarynę ale nie za szybko by się nie zważyło. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować - mesę odstawić.



Masa czekoladowa

100 g masła
160 g nutelli (3 czubate łyżki)
1 łyżka kakao w proszku
2 czubate łyżki zmielonych orzechów włoskich ( dałam jedną)
100 g orzechów laskowych posiekane ( ja nie dałam ich wcale)
2 suche wafle pokruszone (to od siebie )


Masło utrzeć na puszek dodać nutelle, kakao w proszku i zmielone orzechy oraz pokruszone wafle i wymieszać.



Ponadto

3 suche wafle o wymiarach
100 g czekolady mlecznej
folia spożywcza


Pierwszy wafel posmarować białą masą przykryć waflem i na to czekoladową masę przykryć trzecim waflem. Zawinąć w folię spożywczą i położyć na to deskę i postawić coś ciężkiego i wstawić do lodówki na ok 2-3 godzinki.

Po tym czasie wyjąć wafle odwinąć z foli , czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej następnie posmarować nią wafle od strony jasnej. I znowu wstawiamy do lodówki ale już bez przykrycia - do zastygnięcia czekolady. Wyjąc po zastygnięciu i schłodzeniu kroić na kwadraty nożem z ząbkami.

Smacznego
Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru

Masa toffi:

50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy)
Dodatkowo:

150 g ml...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona