Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Masa:
0,5L soku bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700g dojrzałych brzoskwiń
Wierzch:
200g śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
1. Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna.
2. Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić. Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
4. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, bezy pokruszyć i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.
70g bezy
Zapiekanka makaronowa z serem
Składniki
250g makaronu rurki
250g dojrzałego sera Cheddar
250ml zagęszczonego mleka (niesłodzone)
2 jajka
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Sposób przyrządzenia
Nastaw piekarnik na 220 C. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, osusz go i wsyp ponownie do gorącego garnka. Podczas gotowania makaronu, umieść ser, zagęszczone mleko, jajka i gałkę muszkatołową w mikserze, zmiksuj całość lub zetrzyj ser na tarce a pozostałe składniki wymieszaj ręcznie. Wlej płynną mieszankę do makaronu , wymieszaj, posyp solą i pieprzem do smaku. Gotową mieszankę przelej do naczynia do zapiekania i piecz , w mocno nagrzanym piekarniku przez 10−15 minut, lub do czasu kiedy góra zapiekanki będzie złocista.