Małe co nie co

80 inspiracji
1 obserwujący
panierowane pieczarki
składniki

25 dag pieczarek (korzonki odciąć)
3 łyżki parmezanu (starty)
4 łyżki tartej bułki
szczypta soli czosnkowej
szczypta mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka natki pietruszki ( posiekać)

przygotowanie

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 230 ° C. Przemyj pieczarki, odstaw. Zmieszj ser z tartą bułką i przyprawami. Obtocz grzyby w mieszance i ułóż na natłuszczonej blaszce. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 8-10 minut, aż będą złote rumiane.
Składniki na ciasto:

- 9 białek

- 4 żółtka

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka oleju

- 1 łyżka kakao

- 3 łyżki suchego maku

- 1 opakowanie kisielu wiśniowego



Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:

I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki

II - 1 łyżkę kakao

III - kisiel wiśniowy

IV - 3 łyżki suchego maku

Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.

Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Przełożyć masą.



Masa:

- 400 g serka waniliowego np. Danio

- 5 kolorowych galaretek



4 galaretki rozpuścić, w szklance gorącej wody każdą, gdy zastygną posiekać w kosteczkę. Ostatnią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, przestudzić i zanim całkiem stężeje połączyć z serkami i posiekanymi galaretkami. Tężejącą masą przełożyć placki. Schłodzić w lodówce.

Jak lać sciasto: I tak: na początku na środek blachy wylewam 2 łyżki masy żółtej, ciasto troszkę się rozleje tworząc okrągłą plamę i znów na środek tej plamy wlewam kolejne 2 łyżki, tym razem ciasta kakaowego, dalej na środek, na kupkę, ciasto z makiem i potem z kisielem, ciasto jest na tyle płynne, ze będzie się rozlewało, tworząc kręgi, ale można trochę poruszać blachą, by dotarło we wszystkie jej zakamarki, nie mieszać łyżką, by nie popsuć wzorków. To naprawdę nic skomplikowanego, 4 miski, 4 łyżki i do dzieła.
Dietetyczne frytki beztłuszczowe | Poezja smaku

Frytki lubią dzieci i dorośli, ale smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki nie należą do najzdrowszych. Dzisiejszy pomysł zaczerpnięty z zaprzyjaźnionego bloga Dzikowiec od kuchni to sposób nie tylko n...
Morelowo na śniadanie

SKŁADNIKI na 2 porcje:
4 morele
400 mg jogurtu naturalnego
4 łyżki musli ( u mnie Crunchy naturalne Kupiec)
ew. stewia lub ksylitol do dosłodzenia


Morele umyj i pokrój w kosteczkę. Do szklanki wkładaj warstwami: morele, jogurt, musli lub crunchy, ponownie jogurt i morele. Na wierzch wylej resztę jogurtu i posyp musli.
lemoniada lawendowa: zaparz lawendę, przecedź i ostudź, dodaj wodę, cukier, lód i sok z cytryny :)
Bardzo delikatne, wręcz piankowe placuszki, najlepsze na ciepło. Na śniadanie jak znalazł! Dużej zbrodni nie będzie, a raczej nie będzie jej wcale, jak zamiast ricotty użyjecie polskiego serka śmietankowego lub trzykrotnie zmielonego. Nie wiem dlaczego, mojemu M. smakowały podobnie jak racuchy ... Cały czas mnie pyta: napisałaś już opinię? Napisz, że smakują jak racuchy! :)). Piszę więc, choć mam inne zdanie, ale niech mu będzie ... ;). Przepis Nigelli z "Forever summer".

Składniki:

250 g serka ricotta
125 ml mleka
2 duże jajka, osobno białka i żółtka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju
można dodatkowo posłodzić (ja dałam około 2 łyżek cukru)
Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać olej i wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej (niedużo) i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron. Podawać z owocami i/lub syropem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona