Zupa meksykańska
1 kg mięsa mielonego
2 marchewki
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 papryki (zielona i czerwona)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
przecier pomidorowy (średni słoiczek)
zioła prowansalskie
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz, chili
1-1,5 łyżki mąki (opcjonalnie)
1-2 kostki drobiowe
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso do momentu zbicia w grudki (ja lubię b. mocno podsmażone). Mięso wrzucamy do dużego garnka.
Na patelni podsmażamy przeciśnięty czosnek, cebule pokrojone w kostkę oraz papryki - również wrzucamy do garnka.
Wszystko zalewamy rosołem (lub wodą z dodatkiem 1-2 kostek rosołowych). Dodajemy odsączone kukurydzę i fasolę oraz marchewki pokrojone w talarki. Dodajemy przecier i gotujemy ok. 30 minut.
Przyprawiamy do smaku. Można na koniec zagęścić mąką.
Smacznego :)
Piersi z kurczaka (okrojone z tłuszczu)
Robimy nadzienie z serc karczoch oraz szpinaku.
Do smaku: sól, pieprz, czosnek ( według uznania) , suszona bazylia
1 paczka mrożonych średnich serc karczocha (odmrażamy w wodzie), dobrze osuszonych
1 opakowanie pomidorków koktajlowych które kroimy przez pół.
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki pszennej
2 - 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
garść startego parmezanu
2 szklanki tartego sera mozzarella
garść świeżej bazylii można ją np pokroić na wstążki
Użyj ostrego noża, aby utworzyć kieszonkę z każdej piersi kurczaka, uważając, aby nie przekroić całej piersi.
Nadziej każdą kieszeń dużą łyżką nadzienia z szpinaku i serc karczocha.
Użyj wykałaczek aby zamknąć każdą pierś zawierającą dip.
Ułóż piersi w naczyniu żaroodpornym, które zostało wysmarowane odrobiną oleju bądz też oliwy. Dopraw każdą pierś obficie solą, pieprzem, bazylią (może być suszona np Prymat) i czosnkiem (drobno posiekanym)
W średniej misce, połączyć odsączone i pokrojone serca karczoch z przepołowionymi pomidorkami, oliwa z oliwek, mąka, 3 ząbki mielonego czosnku, bazylia suszona, sól i pieprz.
2 łyżki mąki pszennej. Pomoże to wchłonąć i zagęścić soki.
2 - 3 duże ząbki czosnku, posiekane.
Doprawić 3 łyżkami oliwy z oliwek, wedłóg uznania sól, pieprz, bazylia, wyłożyć to na piersi.
Piec bez przykrycia, aż wewnętrzny termometr w najgrubszej część kurczaka pokaże około 155 stopni C. Czas zależy od tego jak duże lub grube są piersi.
Wyjmij kurczaka z pieca ... Uwaga - kurczak nie jest jeszcze w pełni gotowy!
Wysypać na danie garść startego parmezanu i 2 szklanki startego sera mozzarella
Następnie wsadzić ponownie danie do piekarnika aż kurczak osiągnie 165 stopni.
Na sam koniec posyp świeżymi wstążkami bazylii.
Podawać na gorąco.
Kurczak z ryżem po meksykańsku.
Składniki:
-500 g piersi z kurczaka,
-1 cebula,
-1 papryka,
-1 puszka czerwonej fasoli,
-1/2 puszki kukurydzy (można dodać całą),
-1 woreczek ryżu,
-1 puszka pomidorów,
-1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-200 ml wody,
-olej do smażenia,
-sól pieprz,
-słodka i ostra papryka (wg. uznania)
-tabasco (opcjonalnie),
Przygotowanie:
Kurczaka opłucz, oczyścić i pokrój w dużą kostkę, następnie dopraw solą i pieprzem. Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj kurczaka i podsmaż, dorzuć pokrojoną w paski paprykę. Całość smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie. Przełóż wszystko do garnka (lub pozostaw na patelni jeśli jest wystarczająco duża), podlej wodą, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i dosyp kukurydzę oraz czerwoną fasolkę.
Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu.
Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem i Mozzarellą...pychota
Farsz: 1 łyżka masła, 250 g szpinaku (może być mrożony), 2 ząbki czosnku, 100 g mozzarelli , sól, pieprz. Na patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i odparuj go (z mrożonym ten krok zajmie trochę więcej czasu). Wciśnij czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszaj do czasu, aż ser się rozpuści i dokładnie połączy ze szpinakiem. Odstaw do wystygnięcia. Piersi przekrój wzdłuż, tak żeby otrzymać 4 filety. Każdy z nich włóż między folię spożywczą i rozbij na cienki kotlet. Kotlety oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Na mięsie ułóż porcję szpinaku i ścisło zawiń w rulonik. Następnie obtocz w bułce tartej wymieszanej z czosnkiem granulowanym i papryka ostrą (możesz zrobić bez panierki będzie wówczas bardziej dietetyczne). Na wierzch połóż ketchup i plaster mozzarelli...
SMAKOWITY OBIAD W 5 MINUT - ZAWIŃ - ZAPIECZ I GOTOWE
Makaron ryżowy z pieczonym łososiem
Z imbirem i sezamem. Podawany z miętą, chili i szczypiorkiem.
Składniki, 2 porcje:
• 200 g łososia
• około 100 g makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm
• 1 łyżka sezamu
• 2 dymki (długa cebulka ze szczypiorkiem)........
Pieczone udka z kremowym serkiem i mlodymi ziemniakami
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 8 udek z kurczaka, ze skorka
- 85 g serka ziolowo-czosnkowego na kanapki
- 500 g mlodych ziemniakow, przekrojonych na pol (moje byly nieco wieksze, wiec pokroilam je w grube plastry)
- 4 srednie pomidory, przekrojone na pol
- 1 zabek czosnku, przecisniety przez praske
- szczypta drobnego cukru
- 6 galazek tymianku, 2 w calosci, liscie z pozostalych 4 (u mnie troche wiecej, bo mam slabosc do tymianku)
- oliwa z oliwek
Rozgrzac piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Ostroznie uniesc skorke na udkach i rozsmarowac pod nia serek, a nastepnie przelozyc mieso do naczynia do pieczenia, skorka do gory. Wokol udek ulozyc ziemniaki i pomidory, srodkiem do gory. Na pomidorach ulozyc czosnek i posypac je odrobina cukru. Wszystko posypac liscmi tymianku, dodac pozostale cale galazki, doprawic i skropic oliwa. Piec przez 45 minut, az kurczak i ziemniaki beda gotowe.
Zapiekanka ze szpinakiem, serem i ziemniakami
• 1/2 kg szpinaku
• 1 kg ziemniaków
• 2 łyżki masła
• 1 mała cebula, drobno posiekana
• 1 ząbek czosnku, drobno starty
• 1 por (biała i jasno zielona część)
• 2 gałązki szczypiorku, posiekane + do podan........
7-8 dużych ugotowanych ziemniaków
6 plastrów boczku
2 cebule ze szczypiorem
kubek kwaśnej śmietany
2 jajka
10 dag twardego żółtego sera
natka pietruszki
sól, pieprz
Etapy przygotowania
1
Ziemniaki pokrój w plastry. Cebule obierz, pokrój w talarki, szczypior na duże kawałki, boczek w kostkę.
2
Ziemniaki wymieszaj z boczkiem i cebulą, przełóż do żaroodpornej formy, polej śmietaną rozmąconą z jajkami i startym żółtym serem oraz solą i pieprzem. Zapiekaj 20 min w temp. 180°C. Przed podaniem posyp szczypiorem i natką..