Kotlety jajeczne
4 jajka
czerstwa bułka
szklanka mleka
cebula
mały serek topiony
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo. Bułkę zalać mlekiem i namoczyć. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do zarumienienia. Ugotowane jajka zmielić z namoczoną i odciśniętą bułką (ja tylko posiekałam). Dodać bułkę tartą, serek, cebulę, natkę pietruszki. Przyprawić. Wymieszać wszystkie składniki. Jeśli powstała masa jest niezbyt gęsta, dodać jeszcze bułki tartej. Uformować kotleciki (u mnie 6 średniej wielkości). Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć do zarumienienia.
Smacznego!
ciastka robi się bardzo prosto i bez pieczenia :P szklanka płatek, szklanka cukru, kakao i trochę masła 100 g i trochę mleka i to wszystko zagotować, wszystko rozkładamy na papierze i czekamy aż wystygnie i zastygnie
Sos beszamelowy (Beszamel)
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
ok 1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła. Do rozpuszczonego masła dodać dwie łyżki mąki. Na niewielkim ogniu mieszać, aż mąka połączy się z masłem i nie będzie grudek.
Jak mąka z masłem się połączą to wlać mleko (najlepiej letnie). Mieszając cały czas i trzymając na małym-średnim ogniu dodać gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
Zdjąć z gazu jak będzie gładkie i w konsystencji kremowe.
Bananowe racuchy
Składniki:
350g mąki
20 g drożdży świeżych (lub 3/4 paczki suszonych)
4 łyżki cukru
1 szklanka mleka
2 banany
olej do smażenia
cukier puder
Przygotowanie:
Rozgniatamy banany widelcem. Łączymy mąkę, drożdże, cukier i mleko, dodajemy banany i odstawiamy do wyrośnięcia.
Smażymy na gorącym oleju. Posypujemy cukrem pudrem.
Pijany Snickers
Składniki:
1 batonik Snickers
100 ml Baileys
50 ml likieru kokosowego
szklanka mleka
2 gałki lodów czekoladowych
Przygotowanie:
Batonika kroję na małe kawałki, wrzucam do miksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Orzechy z batonika pewnie się nie zmiksują, tylko osiądą na dnie, ale nie szkodzi – warto je dodać też do drinka, a po wypiciu zjeść.
Malibu
Ilość: 2 pełne butelki 0,7 l każda
Składniki:
250 ml wody+250 ml spirytusu/500 ml wódki,
200 g kokosu,
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego,
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe włożyć do słoika o poj. ok. 1 l. Zalać alkoholem. Zamknąć słoik. Zostawić w tej postaci 5-10 dni (im dłużej tym lepiej) każdego dnia potrząsając słoikiem.
Przygotować większy garnek. Nałożyć na niego głębszy durszlak.
Włożyć do niego gazę lub bardzo cienki bawełniany ręcznik.
Wyspać wiórki kokosowe na ręcznik.
Zwinąć go i mocno wyciskać alkohol (tu przydałaby się męska ręka, która wycisnęłaby alkohol co do kropli) bezpośrednio do garnka.
Wiórki kokosowe pozostawić (przydadzą się do ciasta).
Do alkoholu wlać mleko skondensowane słodzone. Wymieszać dokładnie, aby gęsta masa połączyła się z alkoholem w jednolitą konsystencję. Wlać mleko zagęszczone niesłodzone. Wymieszać.Wlać mleczko kokosowe.Wymieszać.
Alkohol można dodatkowo przelać przez gęste sitko, aby był jeszcze gładszy bez tłustych grudek mleczka kokosowego.Mocno schłodzić.
Podawać solo lub posypane wiórkami kokosowymi.
I Would So Eat That / Lasagna Rolls