KOKTAJL ODCHUDZAJĄCY: GREJPFRUT+POMARAŃCZA
Składniki:
- 2 czerwone grejpfruty
- pomarańcza
- łyżeczka miodu do smaku
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z pomarańczy i grejpfrutów i wymieszaj dokładnie z miodem.
Korzyści:
Grejpfrut ma zaledwie 36 kcal a pomarańcze 47 kcal w 100 g. Grejpruty spowalniają przyswajanie substancji odżywczych zawartych w pokarmach, dlatego pozwalają dłużej utrzymać uczucie sytości
Grapefruitowa SANGRIA: Bąbelki, świeże owoce, sama słodycz i... %
Potrzebujesz: 750 ml rieslinga, 750 ml prosecco lub innego wytrawnego wina musującego, 1 szklankę soku grapefruitowego, 1 szklankę wody mineralnej gazowanej, 1 1/2 szklanki plasterków truskawek, 1 grapefruit pokrojony w kawałki, cukier do smaku
Owoce umieść na dnie dużego dzbanka. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj, dodaj cukier do smaku. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Wiórki wsypać do słoiczka i zalać alkoholem. Zakręcić i zostawić na cztery dni. Po tym czasie odsączyć (wiórki można wykorzystać do ciasta). Do dzbanka wlać obie puszki mleka skondensowanego oraz mleczko kokosowe i dolać odsączony przez sitko (ja odsączałam przez gazę) alkohol. Całość zmiksować i przelać do butelki. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!
Fantastyczny tort, smakujący jak pralinki Rafaello! Puszysty pyszny kokosowy krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone i chrupiące, lekko ciągnące blaty bezy migdałowej. Od dzisiaj jeden z moich ulubionych tortów bezowych :-). Dajcie się skusić!
Składniki na 3 blaty bezowe:
6 dużych białek
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki zmielonych migdałów
pół szklanki płatków migdałów
Trzy (lub dwie duże) płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem lub matą teflonową.
W misie miksera ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki ze zmielonymi migdałami.
Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 3 okrągłych blatów bezowych o średnicy około 22 cm, zostawiając między nimi przerwę. Posypać płatkami migdałów.
Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 - 20 minut w temperaturze 150ºC. Blaty będą bardziej płaskie niż wyrośnięte.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Krem kokosowy:
2/3 szklanki (ok. 160 ml) śmietany kremówki
450 g serka mascarpone
2/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki likieru kokosowego np. Malibu
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i mascarpone umieścić w misie miksera. Ubić, do zgęstnienia masy. Dodać przesiany cukier puder, wiórki, likier, wymieszać do połączenia.
Ponadto:
płatki kokosowe i podprażone płatki migdałowe, do dekoracji
Wykonanie
Migdałowe blaty bezowe układać na paterze i przekładać kokosowym kremem. Odrobinę kremu pozostawić na górę i posmarować nim wierzch. Obsypać płatkami migdałów i płatkami kokosowymi. Schłodzić przez 2 godziny.
Przechowywać w lodówce. Kroić ostrym nożem z piłką. Blaty są najbardziej chrupiące po przełożeniu, kolejnego dnia miękną, ale tort jest nadal bardzo smaczny :-).
Przepisy na MEGASZYBKIE smarowidła na kromeczkę...
Samosy – przepis na pyszne hinduskie pierożki
Samosa to wyśmienita przekąska charakterystyczna dla obszaru Indii i Tybetu. Samosa to trójkątne pierożki z chrupiącego ciasta (najczęściej tzw. filo) nadziane tłuczonymi, gotowanymi ziemniakami lub mieloną jagnięciną z zielonym groszkiem i przyprawami, najczęściej kminem, kolendrą i curry, które nadają potrawie wschodniego charakteru. Samosę zazwyczaj serwuje się z dipem miętowym lub sosami chutney.
Składniki na ciasto do samosy
- szklanka mąki
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
Składniki na nadzienie do samosy
- 2 ziemniaki
- pół puszki zielonego groszku konserwowego
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka przypraw garam masala
- olej do smażenia
Składniki na ciasto mieszamy w misce – aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na czas przygotowania nadzienia.
Ugotowane wczesniej w lekko osolonej wodzie ziemniaki dokładnie rozgniatamy lub przepuszamy przez maszynkę do mielenia, groszek konserwowy ugniatamy widelcem i dodajemy go do ziemniaczanego pure. Do masy dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy garam masala, następnie delikatnie mieszamy, nie ugniatając nadzienia.
Z uprzednio przygotowanego ciasta odrywamy kawałki, z których formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki rozwałkowujemy do grubości ok. 2 mm i kroimy na pół. Rogi łączymy ze sobą, tworząc torebeczkę, do której nakładamy odpowiednią ilość nadzienia, a następnie zamykamy pierożka nadając mu trójkątny kształt.
Samosy smażymy na oleju rozgrzanym do ok. 180C do momentu aż uzyskają złoty kolor (ok. 2-3 min). Najlepiej smakują na ciepło, podane z łagodnym dipem serowym, pikantnym czosnkowym lub aromatycznym miętowym chutney.
Czosnkowe chlebki Naan
Składniki na 5-6 chlebków:
* 320 g mąki pszennej
* 125 ml ciepłego mleka
* 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżka oliwy
* 7 g suchych drożdży
* 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
* 2 pełne łyżki stopionego masła
* 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku
Drożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy.
Wierzch smarujemy stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypujemy posiekanym czosnkiem.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp (ja piekłam 2 razy po 3 placki). Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Zakwas żytni | Sprawdzona Kuchnia