Przepisy na ciasta i nie tylko

30 inspiracji
makaron ryżowy z krewetkami, pędami bambusa grzybami mun, porem czerwoną i zieloną papryką na pikantnie
Domowe pianki marshmallows

Przepis na 20 sztuk:
1 łyżka żelatyny
1 szklanka cukru (około 200g)
150 ml zimnej wody
1 łyżka soku wiśniowego
niewielka ilość oleju rzepakowego
Żelatynę wsypać do miski, dodać do niej 60mlzimnej wody i dokładnie wymieszać. w niewielkim rondelku zagotować pozostałą wodę, dodać do niej cukier. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, często mieszać.
Przygotować ręczny mikser. Napęczniałą żelatynę spulchnić widelcem, włączyć mikser na średnie obroty. Cienką strużką wlać do żelatyny syrop cukrowy. Miksować przez 20 minut, po 10 minutach wlać syrop wiśniowy.
Niewielki pojemnik (o wymiarach 20cm na 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Odstawić masę na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć pianki na oprószony cukrem pudrem blat i pokroić w zgrabne kostki

http://terazjedzmnie.blogspot.se/2013/04/domowe-pianki-marshmallows-jak_16.html
Bananowiec

spód:
200 gram masła
szklanka cukru pudru
1 kg bananów
łyżka soku z cytryny
galaretka cytrynowa
400 ml wrzącej wody


góra:
2 banany
galaretka agrestowa
400 ml wrzącej wody


Rozpocząć od rozpuszczenia galaretki cytrynowej we wrzącej wodzie, pozostawić do ochłodzenia.
Miękkie masło zmiksować na puch, dodać cukier puder i dalej miksować.
Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i skropić sokiem z cytryny.
Banany dodać do masła z cukrem i zmiksować.
Wlać przestudzoną galaretkę cytrynową, wymieszać i przelać do tortownicy.
Zostawić do stężenia na min. 1 godzinę.
Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i zostawić do ostudzenia.
Po stężeniu wyłożyć na wierzch pokrojone w plasterki banany.
Zalać ostudzoną i tężejącą galaretką.
Trzymać w lodówce.

http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/03/bananowiec.html
Nalewka bożonarodzeniowa

Wyrazisty zapach, głęboki kolor, doskonały smak ze zdecydowaną świąteczną nutą..

* 500ml alkoholu 40% (wódki lub rumu) albo 600ml alkoholu 50% (wtedy bez spirytusu),
* 100ml spirytusu 96%,
* 10 dag orzechów włoskich (wyłuskanych),
* 5 dag rodzynek,
* 10 dag suszonych żurawin,
* 10 dag daktyli bez pestek,
* 10 dag suszonych moreli,
* 10 dag suszonej śliwki,
* 2 goździki, płaska łyżeczka cynamonu – można użyć kory cynamonowej,
* 5 dag cukru brązowego (można dać mniej albo w ogóle, bo nalewka wychodzi dość słodka)
* 1 pomarańcza sparzona i pokrojona w plasterki.

+ słoik o pojemności 2l.

1. Cukier rozpuścić w odrobinie rumu lekko podgrzewając. Owoce ułożyć warstwami w słoiku, zalać rumem i spirytusem.
2. Odstawić na około 6 tygodni.
3. Przefiltrować przez gazę, a potem przez filtr do kawy (trzeba być przy tym cierpliwym), przelać do butelek i odstawić na kilka miesięcy.
Zupa krem z porów


3 ładne pory (tylko białe części)
2 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
250 ml mleka (3.2-proc.)
120 ml gęstej śmietany (22-proc.)
masło do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
posiekana natka lub szczypiorek do posypania


Dokładnie oczyść pory, starając się usunąć całą ziemię spomiędzy liści. Opłucz je i pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pory i podduś, uważając, aby się nie przyrumieniły. Po paru minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszaj, wlej bulion. Nie sól, bo bulion jest słony. Gotuj na małym ogniu, a gdy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem razem z mlekiem. Przypraw do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i - jeśli trzeba - szczyptą soli, połącz ze śmietaną, zagotuj, mieszając. Przed podaniem posyp natką albo szczypiorkiem. Podawaj w kokilkach, najlepiej z groszkiem ptysiowym.
pączki wiedeńskie
Składniki na około 12 dużych lub 20 małych gniazdek (zależy od wielkości szprycy):

20 dag mąki
10 dag masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia

Na glazurę:

20 dag cukru pudru
łyżka soku z cytryny
3 łyżki gorącej wody
Przygotow...
Zupa krem z marchwi


Wychodzę z założenia, że każda zupa zawierająca dużo warzyw, jest taką propozycją codzienną, obiadową, normalną. A wystarczy ją zmielić z sowitą ilością śmietany, ugrillować do niej kawałek bułki i ze zwykłej zupy jarzynowej pow...
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki

Wymieszać na sucho:
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
Wymieszać na mokro:
2 szklanki maślanki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
250g masła – roztopić
2 jajka

Ciacho to coś między Brownie a murzynkiem. Jest wilgotne ale nie ciężkie, a przepis prosty.
Etapy przygotowania

Gdy mokra mieszanka urośnie dodać: suchą mieszankę, ostudzony tłuszcz i jajka – wymieszać i piec do suchego patyka w 170`C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Polać czekoladą / polewą.
Jednomiskowe ciasto czekoladowe Shirley

To bogate i wilgotne ciasto czekoladowe. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko kilka minut. Udekoruj swoją ulubioną polewą czekoladową.

Składniki

ilość porcji : 24

400 g (2 szkl.) cukru
220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 jajka
235 ml (1 szkl.) mleka
120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
235 ml (1 szkl.) wrzątku

1.Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie tortownice o średnicy 23 cm.
W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Na koniec dodać wrzącą wodę i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie. Wylać równomiernie do przygotowanych tortownic.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Studzić w blachach przez 10 minut, a następnie przełożyć na metalowe podstawki by całkowicie ostygły.
MINI-DONUTS - PĄCZKI Z DZIURKĄ (SZYBKIE I BEZ DROŻDŻY)

Składniki na 22 sztuki mini - pączków:
1 szklanka mąki pszennej minus 2 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
3 łyżki oleju
2,5 łyżki maślanki (lub jogurtu naturalnego, kefiru)*

Suche składniki wymieszać, przesiać.
W misie miksera umieścić jajka, olej, mleko, zmiksować na gładką masę. Dodać suche składniki i zmiksować.
Do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka przełożyć ciasto, odciąć róg i nałożyć do natłuszczonej formy na donuts. Piec w temperaturze 175ºC przez około 10 - 12 minut, do złotego koloru. Pączki zaleca się również piec w maszynce do donuts wg instrukcji jej producenta. Wyjąć, ostudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką.
Kolorowy lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
odrobina barwniku (płynnego, w żelu lub w proszku)

Cukier dokładnie rozprowadzić grzbietem łyżki z wodą i barwnikiem, jeśli będzie zbyt gęsty - dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.
* można dodać więcej, jeśli ciasto będzie zbyt gęste
makaron ryżowy z krewetkami, pędami bambusa grzybami mun, porem czerwoną i zieloną papryką na pikantne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation