m

71 inspiracji
2 obserwujących
Szaszłyki z kurczaka z ananasem

Składniki :
2 pojedyncze filety z kurczaka
ćwiartka świeżego ananasa
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
3 cebulki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
pieprz
sól
1 łyżka tymianku
2 łyżeczka papryki słodkiej
Przygotowanie :


Do kubeczka wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp pieprz, sól i paprykę. Wymieszaj wszystko. Kurczaka, paprykę, cebulkę i ananasa pokrój na kawałki (kostkę). Mięso wrzuć do marynaty i pozostaw na 1 godzinę w lodówce. Na patyczkach do szaszłyków nabij po kawałku mięsa, papryka, ananasa i cebulę. Na koniec posmaruj szaszłyki pozostałą marynatą. Grilluj na złocistobrązowy kolor
Autor: Amorek o 00:01
kulki serowe
wspaniała szybka przekąska na ciepło, choć również może być spożywana na zimno.

o jakości i smaku tych pysznych chrupek decyduje tutaj ser żółty, który musi być pikantny, twardy i bardzo drobno starty. te pyszne kuleczki są bardzo chrupiące i mięciutkie w środku, doskonale smakują !



składniki: /ok. 15 szt./

3 białka
200 g sera żółtego /pikantny/
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
wykonanie:

ser bardzo drobno zetrzeć na tarce.
białka ubić na sztywno, dodać ser, mąkę, wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
olej rozgrzać i na gorący wrzucać kulki, formować za pomocą łyżeczki.
smażyć do zarumienienia.
podawać na ciepło lub zimno.
smacznego
Kostka Alpejska

Składniki

ciasto biszkoptowe:
3 jajka
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
180 g masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bez
Masa śmietanowa:
400 ml kremówki 36%
2,5 łyżeczki żelatyny
½ tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

1

ciasto biszkoptowe: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.
2

Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
3

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.
DROZDZOWKI Z BUDYNIEM.

Składniki
na ok. 10 szt:
1/2kg mąki pszennej
35g świeżych drożdży
2/3 szklanki letniego mleka
80g cukru
2 jaja
70g masła
szczypta soli

1 budyń śmietankowy
ok. 370 ml mleka

Najpierw ugotować budyń z
podanej ilości mleka i go ostudzić.
Zrobić rozczyn.
Do miski wlać letnie mleko,
dodać drożdże i łyżeczkę cukru.
Mieszać aż drożdże się rozpuszczą.
Następnie dodać kilka łyżek mąki-
rozczyn ma mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Całość wymieszać i odstawić na
około 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru,
jajka, szczyptę soli i na końcu
rozpuszczone letnie masło.
Dokładnie wyrobić ciasto.
Znowu przykryć i odstawić do wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
Gdy tak się stanie ciasto podzielić
na jednakowej wielkości kawałki
(ja rwałam kawałki ok. 100g).
Z każdego zrobić kulkę.
Odstawić na 5-10 minut.
Za pomocą kieliszka w każdej kulce
zrobić na środku wgłębienie.
Włożyć budyń -ja wkładałam za
przy pomocy rękawa cukierniczego.
Żółtko zmieszać z mlekiem.
Posmarować boki bułeczek.
Piec 10-15 minut w 200 stopniach.
Ciasto Bounty

Składniki:



ciasto:

5 jaj

3/4 szkl cukru

pół szkl mąki

4 łyżki kakao

łyżeczka proszku do pieczenia



do nasączenia:

woda/herbata

można dodać również odrobinę alkoholu np. malibu



krem:

0,75l mleka

30 dag wiórek kokosowych

pół szkl cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

20 dag masła



polewa czekoladowa (Składniki:
100g masła
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao

Wykonanie:
Do rondelka wlewam gorącą wodę i cukier, podgrzewam chwilkę aż składniki połączą się. Dodaję masło pokrojone w kostkę i mieszam. Zestawiam z ognia już w trakcie rozpuszczania – ważneby nie przegrzać w tym momencie tłuszczu – mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Do rondelka dodaję teraz kakao i mieszam trzepaczką aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
Gdy polewa zacznie tężeć dekoruję nią ciasto.)

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywna pianę. Nie przestając ubijać dodać cukier a potem żółtka.

Do puszystego kogla mogla przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (24cm).

Piec 20-25 min w 180st. Wystudzić.

Wystudzony biszkopt nasączyć delikatnie.

Z 3/4 litra mleka odlać szklankę.

Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe, kilka minut pogotować wszystko (mieszając by się nie przypaliło), odstawić na 10 min by wiórki spęczniały.

Po tym czasie mleko z wiórkami jeszcze raz podgrzać.

Do odlanego mleka dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać.

Kiedy mleko będzie mocno gorące, zestawić z ognia, wlać mleko z mąką i dynamicznie mieszać aż krem zgęstnieje jak budyń.

Zostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć w mikserze, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do czasu aż składniki połączą się w jednolity krem (ale nie dłużej :)

Krem wyłożyć na biszkopt.

Ozdobić polewą czekoladową.
tort bezowy piña colada
czyli pavlova kokosowo-ananasowa
przełożenie:
beza:
• 300 ml białek (około 8 białek)
• 440 g cukru
• 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego

mus ananasowy:
• 1 ananas
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• sok z 1 cytryny
• 5 łyżek wiórków kokosowych

krem kokosowy:
• 200 ml mleka kokosowego
• 2 łyżki białego cukru
• 500 g serka mascarpone

opcjonalnie: 3 łyżki rumu i 3 łyżki likieru kokosowego


przygotowanie:
beza:
piekarnik nagrzać do 120 stopni c (bez termoobiegu). przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy około 22 cm, znajdujące się w dwóch przeciwległych kątach blaszki.
do misy miksera wlać białka (muszą być dokładnie oddzielone od żółtek, nie mogą zawierać cząstek żółtka) i ubić na sztywną pianę. stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. po ostatniej porcji cukru ubijać jeszcze przez około 3 minuty. na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowane okręgi na papierze. jeśli beza ma wyglądać jak na zdjęciu, jeden blat (dolny) będzie płaski, drugi możemy uformować fantazyjnie (ale nie jest to konieczne). pianę wykładać delikatnie i krótko, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach c. następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny i 30 minut. po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, w samym środku pozostanie wilgotna. bezy można upiec 1-2 dni wcześniej i trzymać na blacie w kuchni.

przełożenie:
mus ananasowy: ananasa obkroić grubo ze skóry, przekroić na 4 części i wykroić twardy środek, pozostały miąższ pokroić w kostkę. kilka najładniejszych małych listków ananasa zostawić do dekoracji. odłożyć 1/3 ananasa i pokroić go w drobną kosteczkę. resztę zmiksować, dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny i rum jeśli używamy i zagotować w rondelku. gotować przez około 15 minut aż mus zgęstnieje (powinien mieć konsystencję musu jabłkowego). dodać wiórki kokosowe i wymieszać, całkowicie ostudzić.
krem kokosowy: wstrząsnąć puszką z mlekiem kokosowym przed otwarciem, wlać mleko do rondelka, dodać cukier i likier kokosowy jeśli używamy, zagotować. gotować przez około 30 minut pod uchyloną pokrywą na średnim ogniu aż mleko zredukuje się do 1/3 szklanki gęstego syropu, podczas gotowania co jakiś czas zajrzeć do rondelka i zamieszać mleko, aby kontrolować gęstość syropu i zapobiegać przywieraniu do dna.
serek mascarpone włożyć do miski, wlać gorący syrop i zmiksować. miksować na średnich obrotach miksera przez około 15 sekund, ale nie dłużej (masa będzie od razu gęsta, ale zbyt długie miksowanie może rozrzedzić masę. wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
delikatnie przenieść pierwszy blat na paterę, posmarować ostudzonym musem ananasowym, przy brzegu wyłożyć odłożone kawałeczki ananasa, wyłożyć krem kokosowy, przykryć drugim krążkiem (delikatnie, bo może się kruszyć). udekorować listkami ananasa i wstawić do lodówki do czasu podania. kroić ostrym nóżem, najlepiej z piłką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona