Ekspresowy deser po włosku
500 g świeżego sera ricotta,
4 łyżki cukru pudru,
2 garści wiśni lub czereśni (bez pestek),
po kawałku ciemnej i białej czekolady,
kruche ciasteczka(mogą być pełnoziarniste)
Mieszamy ser ricotta z cukrem pudrem, łączymy z połową wiśni.
Przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Deser podajemy posypany resztą wiśni i startą czekoladą, z herbatnikami.
tulipanki serowe
pomidorki koktajlowe duże (13)
łodygi szczypiorku (14)
200g twarogu
1 ogórek kiszony
½ łyżeczki suszonej bazylii
sól
pieprz
Ciasto czekoladowe
Na ciasto potrzebne będą:
3 duże jajka
4 łyżki posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
2 łyżki fruktozy
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta soli
Na krem:
1 duży jogurt naturalny (420 g)
1/2 łyżki fruktozy
3 łyżeczki żelatyny
250 g świeżych truskawek
kilka kropelek aromatu waniliowego
Idealne na upały i nie tylko
Naleśniki z maślanki z serem i jagodami
Naleśniki: 250 ml maślanki
250 g mąki pszennej
1 jajko
20 g cukru
5 g sody oczyszczonej
5 g proszku do pieczenia
40 g masła
masło klarowane do smażenia
Nadzienie: 150 g twarogu
100 g jagód
10 g cukru waniliowego
Maślankę wymieszaj z jajkiem, a następnie z pozostałymi suchymi produktami (mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą). Wszystko dobrze wymieszaj (możesz użyć miksera), dodaj rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na mniej więcej 30 minut. Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszaj z jagodami. Naleśniki smaż na maśle klarowanym, nakładaj twaróg i zwijaj w rulonik.
Sałatka w paprykach - ciekawa propozycja podania
Skład:
400 g makaronu (fusilli, penne, tagliatelle)
1 duża czerwona papryka
1 duży bakłażan
2 małe cukinie
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
listki świeżej mięty i bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę (bakłażan, cukinię, paprykę) i smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy wyciśnięty czosnek, bazylię, imbir. Doprawiamy pieprzem i solą. Skrapiamy oliwą z oliwek. Smażone warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy świeżymi listkami mięty.