ICE'ówka
Sposób I
2-3 opakowania cukierków lodowych
0,5 l wódki
szklanka wody
1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej cukierki. Gotujemy na małym ogniu(bez zagotowywania), dopóki cukierki się nie rozpuszczą i powstanie syrop. To najtrudniejsza część wykonania ice'ówki. Cukierki przywierają do dna i mogą się łatwo przypalić, więc musimy ciągle mieszać łyżką. Cukierasy się kleją do łyżki, co również sprawia problem, ale bądźmy cierpliwi...
2. Powstały syrop studzimy.
3. Do zimnego syropu wlewamy spirytus/wódkę.
4. Przelewamy do butelek, chłodzimy i cieszymy się smakiem niecodziennie wyglądającego trunku :)
Sposób II
1/2 l wody
125 g cukierków Ice Fresh
1/4 l spirytusu
1-2 łyżki syropu blue curacao
Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej cukierki, cały czas mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Następnie wodę studzimy i dolewamy spirytus. Jeżeli chcemy, aby likier miał lodowo-niebieski odcień, możemy dodać kilka kropelek blue curacao. Przelewamy płyn do butelek i przynajmniej na kilka godzin wkładamy Iceówkę do zamrażarki. Podajemy mocno schłodzoną.
Składniki( na 1 porcję):
2 dojrzałe brzoskwinie
50ml* białego rumu
25ml* Peach Schnapps lub innego likieru brzoskwiniowego
6-8 kostek lodu
kilka kropli soku z cytryny
dodatkowo:
dobry mikser/ blender lub kruszarka do lodu
Wykonanie:
Brzoskwinie obrać ze skórki( wystarczy wrzucić je na kilka sekund do wrzątku a skórka bardzo ładnie da się zetrzeć papierowym ręcznikiem). Pokroić w nieduże kawałki i zamrozić.
Lód dokładnie zmiksować z zamrożonymi brzoskwiniami i sokiem z cytryny, aż powstanie masa podobna do sorbetu. Dodać oba alkohole i jeszcze raz krótko zmiksować. Przelać do kieliszka i dowolnie udekorować.
Zamrażanie brzoskwiń można również pominąć( drink nie będzie już tak gęsty), należy wówczas obrać je ze skórki i zmiksować na puree. Osobno zmiksować lód a następnie dodać do niego puree brzoskwiniowe, sok z cytryny, rum i likier brzoskwiniowy.
Smacznego:)
Przepis na koktajl jest następujący (1 osoba):
25 ml likieru Amaretto (np. Disaronno)
25 ml likieru Kahlua
150 ml soku pomarańczowego
Sposób przyrządzenia:
Składniki wlać do wypełnionego do połowy kostkami logu shakera i solidnie wymieszać. Następnie przecedzić przez sitko do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu.
Składniki:
200ml spirytusu
200ml mleka kokosowego
200ml mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób wykonania:
Mleko miksować z mlekiem kokosowym. Cienką strużką dodać spirytus oraz ekstrakt waniliowy. Przelać do butelki (z przepisu wychodzi co prawda 600 ml, lecz biorąc pod uwagę, że zawsze odrobina zostanie na widełkach i ściankach, otrzymamy półlitrową butelkę i konkretny kieliszek "do spróbowania"
Likier powinien postać kilka dni w lodówce aby się "przegryzł" ale z doświadczenia zarówno swojego jak i osób które obdarowałam wiem, że jest z tym problem. Stanowi doskonały dodatek do lodów oraz deserów.
Świetnie nadaje się również na prezent, szczególnie we własnoręcznie ozdobionej butelce.
Składniki:
spirytus 95 proc.: 1 litr
cukier: 1 kg
cukier waniliowy: 1 opakowanie
maliny: 1,5 kg
1. Dojrzałe dorodne owoce przebierz i oczyść z szypułek, zmiksuj je lub przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i wanilię, dokładnie wymieszaj i przełóż do suchego, wyparzonego słoja lub emaliowanego rondelka. Przykryj naczynie gazą i pozostaw na dwa dni w ciepłym, słonecznym miejscu.
2. Następnie wlej spirytus i dobrze wymieszaj. Po 3 dniach przecedź przez sito wyłożone watą zawiniętą w jałową gazę. Szczelnie zakorkuj i odstaw na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesącz płyn przez filtr. Przelej do wyparzonych butelek, szczelnie zamknij i odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
3. Podobnie możesz przygotować likier z derenia, czeremchy czy kaliny.
likier czekoladowy
Składniki:
- 1 puszka mleka kondensowanego niesłodzonego
- 3 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 torebki cukru wanilinowego
- 1 szklanka wódki
- 2 kieliszki spirytusu
Wszystkie składniki wymieszać w garnku, zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Przelać do butelki i odstawić do ostudzenia. Można też schłodzić w lodówce.
Exotic Fruit Smoothie
140ml smoothie B-Ravi Owoce Egzotyczne
50ml wody
szklanka kostek lodu
posypka suszony banan
posypka suszony ananas
Zmieszaj smoothie z wodą, dodaj lód i zmiksuj całość w blenderze. Udekoruj suszonymi owocami.
Limoncelle
Składniki:
12 cytryn
1 litr spirytusu
600 g cukru
1,5 l przegotowanej wody
Cytryny wyszorować, wytrzeć i obrać tylko żółtą skókę. Pokroić na małe kawałeczki i zalać spirytusem. Odstawić na 48 godzin. Cukier zagotować z wodą i również odstawić. Po tym czasie odlać spirytus od skórek cytrynowych, połączyć z syropem. Rozlać do butelek. Podawać dobrze schłodzoną i z kostkami lodu.
Smorodinówka
Składniki:
1,5 l czystej wódki
400 ml spirytusu
1,5 kg czarnych porzeczek
cukier
Owoce umyć, oczyścić z szypułek i włożyć do słoja posypując delikatnie cukrem. Do słoja wlać wódkę i odstawić w zaciemnione miejsce na co najmniej 4 tygodnie, co pewien czas wstrząsnąć słojem. Po 4-6 tygodniach dolać spirytus i odstawić jeszcze na 2 miesiące. Następnie przefiltrować nalewkę i przelać do butelek. Postawić w ciemnym miejscu na kilka miesięcy.