Składniki, 2 porcje:
• 1 kulka mozzarelli
• 1 bakłażan
• 1 mała cebulka
• 1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
• 1/2 ząbka czosnku
• 8 czarnych oliwek
• 1 - 2 fileciki anchois
• garść liści bazylii
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz
........
Cukinia faszerowana pieczarkami
Składniki na 4 porcje:
- 2 cukinie
- 6 pieczarek
- cebula
- 15 dag wędliny (szynki, kiełbasy)
- 2 pomidory
- 10 dag żółtego sera
- olej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Cukinie rozetnij wzdłuż na połówki, wydrąż środki, lekko posól.
2. Na oleju podsmaż drobno pokrojone pieczarki, posiekaną cebulą i drobno pokrojoną wędliną. Przypraw solą i pieprzem.
3. Ser zetrzyj. Pomidory pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę.
4. Cukinie nadziej podsmażonymi składnikami, posyp serem. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe cukinie posyp pomidorami. Polej ketchupem.
ŻÓŁTO-ZIELONA FRITTATA
Są takie potrawy, które lepiej wyglądają niż smakują. Są takie, które smakują i wyglądają dobrze i są takie, które wyglądają znakomicie i jeszcze lepiej smakują. No i jak myślicie? Do których należy zaliczyć tą cudną frittatę? Według mnie jest dziełem sztuki i nie dość, że jest rewelacyjna pod każdym względem to jeszcze jest banalnie prosta. Jej widok działa oszałamiająco na widza więc jeżeli chcemy kogoś zaskoczyć jest znakomitym rozwiązaniem. Brokuły, świeże zioła i delikatna nutka czosnku sprawia, że sięgamy po kolejny kawałek.
Składniki:
8 jajek
1 brokuł
1 cukinia
1/2 puszki kukurydzy
kawałek żółtego sera
2 ząbki czosnku
koperek
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa do natłuszczenia formy
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Trzeba uważać, żeby go nie rozgotować. Obieraczką do warzyw kroimy cieniutkie paski z cukinii. Jeśli są zbyt wysokie można je przekroić na pół.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w nim różyczki brokuła i pozwijane w ruloniki paseczki cukinii. Te przecięte paski cukinii należy ułożyć skórką do góry.
W misce roztrzepujemy jajka z solą, pieprzem i siekanym koperkiem i natką pietruszki. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i ser żółty starty na tarce lub pokrojony w kosteczkę. Lepiej nie przesadzać z czosnkiem, wystarczą 2 ząbki, inaczej smak czosnku byłby zbyt dominujący. Taką miksturę wylewamy delikatnie do formy z brokułem i cukinią i posypujemy kukurydzą. Pieczemy w 180 C przez około 20-25 minut. Najlepiej pokroić chwilę po wyjęciu z piekarnika. Gdy zbytnio wystygnie i ser stwardnieje będzie się trudniej kroić.
Chętni na racuchy?
Dietetyczne racuchy drożdżowe z płatków owsianych, bez białej mąki oraz smażone bez tłuszczu.Nie są tak puszyste jak tradycyjne, ale wielbiciele płatków owsianych będą zachwyceni :)
Składniki:
150 ml mleka 0,5%
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
100 g płatków owsianych (użyłam górskich Kupiec)
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Drożdże mieszamy z połową mleka, cukru. Odstawiamu w ciepłe miejsce. Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajko i mieszmy.
Do płatków owsianych dodajemy zaczyn z drożdży, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie również delikatnie mieszamy.
Patelnię (najlepiej do beztłuszczowego smażenia) dokładnie rozgrzewamy i nakładamy łyżką racuszki. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
PLACUSZKI SZPINAKOWE...mniam
1 paczuszka mrozonego posiekanego szpinaku
1 jajko ( całe)
2 białka
1/4 cebuli
1/2 startej kostki sera może być nawet kupiony starty
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka soli
2 zabki czosnku ale czosnek dać według uznania
Okrychy chleba czy bułki dać według uznania
Lepimy jak normalne mielone smazymy 6minut ;)
Skład:
ciasto: 150g mąki pszennej,
120g margaryny,
30g cukru pudru
krem : 2 tabliczki białej czekolady,
250g serka mascarpone,
garść borówek amerykańskich,
starta skórka z limonki,
cukier puder do posypania
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
3. Serek mascarpone mieszamy ze stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Krem nakładamy na kruchy spód ciasta, a na kremie rozkładamy owoce. Posypujemy startą skórką z limonki oraz cukrem pudrem.
Szybka tarta borówkowa
Składniki na 8 porcji:
(na formę o dolnej średnicy 26 cm)
1 kubek = 250 ml
Ciasto
100 g masła
2, 5 kubka mąki pszennej
3/4 kubka otrębów owsianych
0, 5 kubka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże lub 2 małe jajka
W razie czego otręby można zastąpic mąką
Nadzienie
400 g borówki amerykańskiej lub jagód
1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej
180 g naturalnego białego sera ( może być taki jak do serników)
1 jajko
3/4 kubka drobnego cukru (lub mniej)
2 łyżki soku z cytryny ( z połowy cytryny)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
Roztapiamy masło i odstawiamy na bok, aby nieco przestygło. W misce mieszamy suche składniki. Do chłodnego masła wbijamy jajko i lekko podbijamy. Wlewamy mieszankę tłuszczowo jajeczną do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie musi być chłodzone.
Formę smarujemy obficie masłem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dno posypujemy tartą bułką lub mąką ziemniaczaną i owocami.
Do miski wkładamy ser, jajko, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Wylewamy na jagody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30 -40 minut. Studzimy w formie.
Czas przygotowania i pieczenia ok. 60 minut.
Chipsy z cukinii. Idealne jako zdrowa i mega dietetyczna przekąska -
(100 g cukinii = zaledwie 14 kcal)!
W przepisie jedynie z dodatkiem gruboziarnistej soli, ale możecie również użyć swoich ulubionych przypraw i ziół.
Składniki (ilość według zapotrzebowania)
Ja zrobiłam z:
Cukinia (1, średniego rozmiaru)
Oliwa (1 łyżka) - można pominąć
Sól gruboziarnista
Rozgrzewamy piekarnik do 100*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Cukinię kroimy w cienkie, najlepiej 2 milimetrowe plasterki (najłatwiej na mandolinie kuchennej).
Plasterki cukinii rozkładamy na ręczniku papierowym, po czym rozkładamy na nie drugą warstwę ręcznika. Przyciskamy każdy plasterek. Dzięki temu wyciśniemy nadmiar wody, a pieczenie będzie odrobinę krótsze.
Cukinie układamy na blasze do pieczenia. Równo i ściśle obok siebie, upewniając się, że na siebie nie nachodzą.
Do małej miseczki lub kubeczka wlewamy odrobinę oliwy. Rozsmarowujemy ją pędzelkiem na każdy plasterek. Cukinię posypujemy solą (lub innymi przyprawami).
Chipsy pieczemy około 2 godzin, do czasu aż zaczną brązowieć, być chrupiące i lekko ostre. W połowie pieczenia plasterki odwracamy na drugą stronę. Po wyłączeniu piekarnika, możemy je jeszcze w nim zostawić na około 30 min, pilnując aby się nie spaliły.
Po dokładnym wystygnięciu najlepiej jest je przechowywać do 3 dni w szczelnym zamknięciu.
Smacznego ;)
Garlic and Dijon Baked Salmon Food Pix | Recipe by Picture
Lekka zapiekanka brokułowa z camembertem
100 g brokułów
50 g cukinii
30 g żytniego makaronu razowego
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1/4 czerwonej papryki
1 jajko
1 łyżka chudego serka kanapkowego lub homogenizowanego
1 łyżka utartego sera typu camembert (użyłam sera o niskiej zawartości tłuszczu)
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli + sól do gotowania
1 łyżeczka suszonej bazylii
Brokuły wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy przez 4 minuty.
Makaron gotujemy aldente.
Cukinie kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, cebule siekamy w kostkę.
Warzywa oraz makaron łączymy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego,
następnie w kubeczku roztrzepujemy jajko z serkiem, przyprawami oraz utartym
camembertem, dodajemy również utarta na dużych oczkach tarki czerwoną paprykę
i całość wylewamy na wcześniej włożoną do naczynia zawartość.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.