placki po węgiersku
składniki:
składniki na 2 porcje
• 4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg)
• 1 cebula • 1 ząbek czosnku
• 1 jajo
• 2-3 łyżki mąki
• sól, pieprz, olej do smażenia
• 1/2 kg wołowiny • 1 duża cebula
• po 1/2 strąka kolorowej papryki (czerwona, zielona)-żółta lepiej nie • tłuszcz do obsmażenia,
1 łyżka mąki,
1 łyżka przecieru pomidorowego
etapy przygotowania
1. obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
2. wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. dusić ok. 1 godzinę.
3. oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. zagęścić mąką jeśli jest taka potrzeba.
4. przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem. smacznego
Składniki :
- salami
- ser w kawałku (np.morski)
- suszone pomidory
- ciasto francuskie (w tym przepisie wykorzystano kupne)
Salami, ser i suszone pomidory kroimy na niewielkie paseczki. Następnie przygotowujemy ciasto francuskie i kroimy je w trójkąty. Przygotowane wcześniej składniki układamy w szerszej części pociętego wcześniej ciasta a następnie zawijamy formując rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Rogaliki pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Podawać można na ciepło lub na zimno z sosem lub bez, pełna dowolność:).
Składniki na sałatkę gyros (ok 8 porcji):
1 kapusta pekińska
2 filety z kurczaka
2 czerwone cebule
1 puszka kukurydzy
1 długi ogórek
1 puszka czerwonej fasoli
kilka łyżek ketchupu
papryka chilli
papryka słodka
świeży tymianek
Składniki na sos jogurtowo-czosnkowy:
400g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz czarny
Do wymieszanego jogurtu z majonezem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, zioła i już.
Pokrojoną w paseczki kapustę przełóż warstwami warzyw, warstwą mięsa (pokrojone w kawałki mięso najpierw ugrilluj, podpiecz lub podsmaż z ulubionymi przyprawami, np. papryka słodka i chilli), ketchupu i sosu jogurtowo-czosnkowego. Gotowe :)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
1/2 szklanki letniego mleka
1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki mieszanki przypraw/ wedle uznania/ ( u mnie mieszanka oregano, bazylii i tymianku)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przykładowe nadzienie:
szynka
ser mozzarella
pieczarki
cebula
papryka
sos pomidorowy
sos czosnkowy
ser żółty
Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól i przyprawy. Mleko, drożdże, jajko i oliwę wymieszać razem i wlać do mąki. Zacząć wyrabiać dodając, w miarę potrzeby wodę. Powinno być elastyczne, zwarte i nie powinno lepić się do rąk W razie potrzeby dodać więcej mąki). Wyrabiamy około 10 minut, po czym przekładamy do czystej miski natłuszczonej oliwą lub olejem. Obtaczamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ( od 1 godziny do 1 i 1/2)
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem lub nasmarowaną tłuszczem. Lekko rozwałkować ( 1/2 -3/4cm) na prostokąt. Posmarować odrobiną sosu, pozostawiając około 1 i 1/2 cm od brzegu. Z jednej strony nałożyć ulubione dodatki (szynka, ser, pieczarki) Przykryć "drugą stroną" podwinąć i zlepić końce. Przykryć i pozostawić na 15 -20 minut.
Przed pieczeniem wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami. Piec przez okoo 25 ( w zależności od długości) w temp 180*C.
faszerowane pieczarki
składniki:
10 dużych pieczarek
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
1 cebula
5-10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera
1 jajko
łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
w głębokim rondlu rozgrzewamy olej. cebulę obieramy i drobno siekamy. wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy aż delikatnie się zezłoci. dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku. smażymy na małym ogniu.
pieczarki oczyszczamy i delikatnie ukręcamy trzonki. trzonki drobno kroimy i dodajemy do mięsa. smażymy, często mieszając żeby odparowało jak najwięcej powstałego sosu. odstawiamy, aby wystygło.
formę żaroodporną natłuszczamy i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek.
do wystudzonego mięsa wbijamy jajko i mieszamy dokładnie. nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskając. wstawiamy formę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. pod koniec zapiekania posypujemy każdą pieczarkę odrobiną startego sera. podajemy na gorąco.