MAKARONOWE MUSZLE Z PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE.
Składniki (na 4 porcje):
- 20 dużych muszli makaronowych
nadzienie:
- 2 szalotki
- 50 g wędzonej szynki
- 250 g pieczarek
- 250 g fety
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2-3 łyżki masła
sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- odrobina pieprzu
- ewentualnie tarty parmezan (u mnie ser grana padano) do posypania
Muszle makaronowe ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Przygotowanie farszu:
szalotki drobno posiekać, szynkę i fetę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki.
Szalotki zeszklić na maśle, dodać szynkę i smażyć, mieszając przez ok. 4 minuty. Dodać pieczarki i smażyć, aż powstały sos odparuje. Przestudzić.
Do letniego farszu dodać natkę i fetę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszając, gotować przez 10 minut.
Gotowy sos wlać do żaroodpornej formy.
Ugotowane muszle makaronowe nadziewać przygotowanym farszem i układać w formie z sosem. Całość ewentualnie posypać delikatnie tartym parmezanem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 20 minut.
Przepisy:
Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli
250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego
1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej
sól i pieprz, do smaku
do panierowania:
2 jajka, roztrzepane
1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki bułki tartej lub panko
dodatkowo:
olej do smażenia
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami - natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku.
Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.
Rozgrzej sporą ilość oleju - idelana byłaby tu frytkownica, ale głęboka, nieduża (bo zużyjesz mniej oleju) patelnia też się sprawdzi. Smaż krokiety partiami, jeśli robisz to na patelni, obracając je, żeby przyrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy.
Podawaj z sosem aïoli.
***
Ten sos to skrócona i uproszczona wersja tradycyjnego aïoli, który robi się tak jak majonez, z żółtka i oliwy, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub chleba. Użycie gotowego, ale dobrego majonezu, przyspiesza proces przygotowania, a dodatek pieczonego czosnku (upiec można go wcześniej) spodoba się osobom , którym przeszkadza zapach czosnku surowego.
Moje Dietetyczne Fanaberie: Cannelloni z kurczakiem i pieczarkami
Cannelloni z kurczakiem i pieczarkami
Przepis na porcję dla 4 osób
Kaloryczność 1 porcji (5 rurek)
200 g makaronu cannelloni (20 rurek)
300 g piersi z kurczaka
1/2 średniego brokuła
1 spora marchew
500 g pieczarek
2 cebule
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 jajko
1 łyżka oregano
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli + odrobina do gotowania
świeżo zmielony pieprz do smaku
kilka kropel oliwy z oliwek
+
1 jajko
150 ml jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
Mięso z kurczaka opłukujemy i mielimy za pomocą maszynki do mięsa (lub po prostu prosimy Panią w sklepie mięsny o zmielenie na miejscu :-) ).
Do kurczaka dodajemy łyżeczkę soli, zioła o raz odrobinę pieprzu i odkładamy do lodówki.
Na patelni pod przykryciem dusimy posiekane pieczarki oraz cebulę, co jakiś czas mieszając.
Po 20 minutach dodajemy na patelnie zmielonego kurczaka i podsmażamy cały czas mieszając i rozdzielając kawałki mięsa mniejsze. Smażymy tak kilkanaście minut, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje, a mięso będzie rumiane.
W między czasie w rondelku z lekko osoloną wodą, przez 4 minuty podgotowujemy brokuły, które następnie odcedzamy i kroimy na drobne kawałeczki.
Zawartość patelni wraz z brokułami przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy naczynie żaroodporne,
które za pomocą pędzelka lekko natłuszczamy oliwą z oliwek.
Do ostudzonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy kukurydzę oraz utartą na małych oczkach tarki marchew, po czym całość mieszamy i po spróbowaniu ewentualnie dodajemy większą ilość pieprzu, którego ja zawsze do takowych dań wsypuję (może troszkę zbyt..) dużo.
W osobnej miseczce roztrzepujemy jajko z jogurtem i wyciśniętymi ząbkami czosnku.
Następnie faszerujemy (najlepiej po prostu "palcami" :-) ) suche rurki i układamy je w naczyniu.
Jeżeli chcecie uniknąć zlepiania się rurek po upieczeniu, to polecam również każdą warstwę
lekko posmarować pędzelkiem z oliwą - acz nie jest to aż tak konieczne.
Każdą warstwę rurek polewamy przygotowanym jogurtem, a resztę wylewamy na wierzch.
Naczynie przykrywamy i pieczemy około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy widelcem, czy aby na pewno makaron w każdym miejscu jest już miękki).
Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą
Składniki, 1-2 porcje:
• 3 nieduże ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane*
• 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła
• 1/4 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 3 jajka
• sól i pieprz
• 1 pełna łyżka mascarpone (lub 2 łyżki gęstej śmietany 30%)
• 2 łyżki śmietany 12%
• 80 g sera feta, pokrojonej w kosteczkę
• 1 ząbek czosnku, starty lub rozgnieciony praską
• 100 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego
• 1/3 szklanki tartego sera "żółtego" (np. cheddar) lub 4 plasterki
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
* w oryginalnej wersji używa się surowych ziemniaków. Tortillę z takimi ziemniakami robimy tak jak z ugotowanymi, tylko smażymy je dłużej (bez cebuli), aż będą miękkie. Surowe ziemniaki kroimy też na mniejsze/cieńsze kawałeczki aby szybciej się usmażyły.
Potrzebna też będzie patelnia o średnicy 18 cm, talerz i pokrywka do przykrycia.
Przygotowanie:
Przygotować patelnię o średnicy około 18 - 19 cm oraz talerz do przewrócenia tortilli i pokrywkę do jej przykrycia. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy lub masła na złoty kolor, w międzyczasie (mniej więcej w połowie smażenia) dodać cebulę. Ziemniaki surowe smażyć do czasu aż będą miękkie, pod koniec dodając cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki lub na talerzyk.
Na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1 łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć szpinak. Mieszając smażyć przez kilkanaście sekund aż szpinak zmięknie. Od razu zdjąć z patelni i włożyć do ziemniaków.
Jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, ser feta, śmietanę oraz ziemniaki ze szpinakiem. Delikatnie wymieszać.
Mocno rozgrzać tę samą patelnię. Dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy lub masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami. Drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie (4 - 5 razy) masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno patelni.
Smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem z pokrywki, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu spłynęła na dno. Gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry).
Posypać serem żółtym lub położyć plasterki sera. Przykryć pokrywką i odstawić na wyłączoną kuchenkę. Trzymać tortillę pod przykryciem przez około 2 minuty (już bez podgrzewania). Zsunąć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i pokroić na kawałki
Sernik na zimno z jagodami
100 g jagód
łyżka cukru
ciasto:
2 jajka
30 g cukru
40 g mąki pszennej
masa sernikowa:
400 g tłustego białego sera
300 ml śmietany 36-proc.
1 torebka cukru waniliowego
300 g cukru pudru
400 g jagód
4 żółtka
10 g żelatyny
Przygotuj konfiturę: w rondelku zagotuj 100 g jagód wymieszanych z łyżką cukru. Ostudź.
Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj powoli cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Gotową pianę delikatnie wymieszaj z żółtkami i dodaj przesianą mąkę.
Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz przez 8 minut na słomkowy kolor. Gotowy biszkopt ostudź w formie, otwórz tortownicę i zdejmij pergamin. Wokół biszkoptu ponownie zamknij brzeg tortownicy.
Przygotuj masę sernikową: w misce utrzyj ser ze 150 g cukru i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Ucieraj, aż masa będzie gładka i lśniąca.
Namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (miseczkę ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą i pilnuj, by dno miski nie stykało się z powierzchnią wody), a następnie wlej do masy serowej. Śmietanę ubij z resztą cukru pudru i dodaj do masy serowej. Następnie połącz z jagodami i wymieszaj. Masę wyłóż na biszkopt i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekoruj konfiturą.
Rada: spód sernika możesz też zrobić z gotowych biszkoptów lub herbatników. Jeśli używasz mrożonych owoców, koniecznie przestrzegaj kolejności łączenia składników.
Serowo-szynkowe babeczki z ciastem francuskim
3 Genialnie Pyszne I Zdrowe Przekąski | Alchemia odchudzania
Frittata Ze Szpinakiem I Pomidorami
Frittata to potrawa szybka i dziecinnie łatwa do przygotowania. Ma same zalety, nie dość, że smakuje genialnie, to jeszcze można ją zabrać do pracy na przekąskę.
Składniki Dla 4 Osób
6 jajek
10 pomidorków koktajlowych
3 garście świeżego szpinaku
1 mała cebulka
5 listków świeżej bazylii
kilka plasterków białego sera
sól, pieprz
1 łyżeczka masła (osoby będące na dukanie mogą użyć oleju parafinowego)
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić na piórka. Masło, rozgrzać na teflonowej patelni, zeszklić cebulę, dodać szpinak i usmażyć aż liście będą „zwiędłe”a cały sok ze szpinaku odparuje. Zostawić na patelni.
Roztrzepać w miseczce jaja i wylać je na patelnię do szpinaku i cebuli. Dodać pomidorki, (można je przekroić na pół) biały ser i bazylię, doprawić solą i świeżym pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, powinien być malutki, aby fritata się nie przypaliła. Smażyć na patelni około 12 minut, aż masa stężeje, a pomidorki „zmiękną”.
Frittatę można również upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, jednak przyznam szczerze, że z lenistwa, wolałam przyrządzić wszystko na jednej patelni.
*Frittata z piekarnika.
Usmażony szpinak i cebulkę należy przełożyć na dno naczynia żaroodpornego, wlać masę jajeczną i dalej postępować jak opisałam powyżej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10 minut. Jeśli naczynie jest duże i niskie to nieco krócej.
*Dodatki
Frittata to jedno z tych dań, przy których można nieco pofantazjować:). Można dodać do niej pokrojone pieczarki, szynkę, zielony groszek, wędzonego łososia, krewetki, wędzonego kurczaka, w sezonie szparagi, cukinię, bakłażana ( trzeba go wcześniej pokroić i posolić, aby pozbyć się goryczki, posolony bakłażan powinien odstać około 20 minut, tuż przed dodaniem do frittaty, należy go przepłukać wodą).
Frittata Z Szynką I Zielonym Groszkiem
Składniki Dla 4 Osób
6 jajek
szynka gotowana (ja dodałam 5 plasterków, ale można dodać więcej lub mniej, w zależności od tego, jak lubisz, będzie bardziej lub mniej „mięsna”)
pół szklanki zielonego groszku z puszki
1 mała cebulka
2 łyżki szczypiorku
sól, pieprz
1 łyżeczka masła (osoby będące na dukanie mogą użyć oleju parafinowego)
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić na piórka. Masło, rozgrzać na teflonowej patelni, zeszklić cebulę, dodać szynkę i groszek. Zostawić na patelni.
Roztrzepać w miseczce jaja i wylać je na patelnię szynki, groszku i cebuli. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i świeżym pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, powinien być malutki, aby fritata się nie przypaliła. Smażyć na patelni około 12 minut, aż masa stężeje i lekko się przyrumieni.