Jedzenie, napoje, dekorowanie stołów i jedzenia

96 inspiracji
2 obserwujących
Słodkości!

Składniki:

Czekoladowe “skorupki”
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1-2 łyżeczki mleka

dodatkowo:
jajka (jako modele do uformowania skorupek)
folia aluminiowa
folia przezroczysta
mandarynki lub pomarańcze

Jogurtowa panna cotta
1/2 szklanki śmietany kremówki (30 lub 36%)
1 kubek (340 g) jogurtu naturalnego
2-4 łyżki cukru brzozowego/fruktozy/syropu z agawy
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
Jak stworzyć lody frugo?
Oto moja propozycja (lody w butelce)
Potrzebne będą:
-frugo (zależy czy chcecie 1 smak czy więcej)
-zakrętka +butelka,
-ostre narzędzie,
-mały patyczek do lodów.
Wykonanie:
Jeden smak:
W zakrętce od frugo wywierć otwór, tak aby patyczek mógł spokojnie wejść.
Do butelki po frugo nalej jeden (koniecznie jeden!!) smak. Wstaw do zamrażalki.
Wersja kilka smaków.
Robimy wszystko tak jak jest opisane wcześniej, Po jakiejś 1-2 godzinie wyjmujemy nasze frugo i dolewamy kolejny smak.
WAŻNE: jeśli chcemy zrobić lody o paru smakach musimy pamiętać, że każda warstwa musi się zamrozić zanim nalejemy inny smak.

Życzę smacznego :)
Wafle czekoladowe

Składniki:
1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
250g margaryny
2 kopiate łyżki kakao
½ szklanki cukru (100g)
8 łyżek wody
6 łyżek mleka w proszku (nie granulowanego. Dałam mleko pełne w niebieskim opakowaniu)*

Sposób przygotowania:
Margarynę, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
Do wystudzonej masy dodać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Kolejno pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Kuleczki kokosowe

Składniki:
biszkopty okrągłe
300g słodkiej śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
100g kokosu
1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Mleko lekko ciepłe nalać do miseczki.
Biszkopt zanurzyć na krótko w mleku (1-2 sekundy).
Na biszkopt nałożyć bitą śmietanę i przykryć drugim biszkoptem również namoczonym w mleku.
Całość obtoczyć w kokosie.
Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz., aby biszkopty całe zmiękły.
Ciasto jagodowo - jogurtowe

Składniki:

Spód:
biszkopty podłużne lub okrągłe

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć biszkopty.

Masa jogurtowa:
1200 g jogurtu naturalnego (3 kubki po 400 g)
200 g jagód
4-5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu, wymieszać. Następnie dodać ostygniętą żelatynę i całość zmiksować. Masę wylać do formy na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.

Galaretka jagodowa:
150 g jagód
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szkl. wody
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody

Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić i ostudzić. Jagody, cukier, sok z cytryny i wodę zmiksować w blenderze na mus. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona