wszystko o wszystkim :3

68 inspiracji
Kokosowe ciasto z kaszą manną

Składniki:
- 4 łyżki kaszy manny
- 100 g wiórków kokosowych (bardzo drobnych lub zmielonych)
- 2 i 1/2 szkl. mleka
- 2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. oleju (dałam 3/4 szkl.)
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia




Wymieszać 1 szkl. cukru , kaszę mannę , wiórki kokosowe i 2 szkl. mleka. Zagotować często mieszając , aż zgęstnieje (ok. 3 minuty). Odstawić z ognia.

W oddzielnej misce zmiksować jajka z 1 szkl. cukru. Dodać olej , mąkę , kakao , proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystko razem wymieszać.
Połowę ciasta wlać do natłuszczonej blaszki (23 x 23 cm) i piec wstępnie 10-15 minut w temp. 180 st.C. Od razu na wierzchu rozsmarować masę kokosową , a potem wlać resztę ciasta kakaowego. Piec jeszcze 30 minut - do suchego patyczka.

Polewa (zużyłam tylko połowę porcji):
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 100 g czekolady

Zagotować wodę z cukrem i masłem. Zdjąć z ognia , dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać - do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą od razu polać ostudzone ciasto.
Trufle Piña colada

Składniki:
3 tabliczki białej czekolady dobrej jakości
100 g masła
100 ml śmietanki 30 %
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki likieru Piña colada
wiórki kokosowe/cukier puder do obtoczenia



Sposób przygotowania:
Śmietankę zagotować w niewielkim garnuszku z wiórkami kokosowymi. Czekoladę posiekać, dodać do śmietanki razem z masłem i rozpuścić. Naczynie zdjąć z ognia, wlać likier, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ze schłodzonej masy formować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub cukrze pudrze. Trufle należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Ciasto Milky Way (mleczna kanapka)
Biszkopt kakaowy:

6 jajek,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
2 łyżki oleju

Masa:

1/2 szklanki mleka,
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego),
2/3 szklanki cukru,
350 g masła,
16 g cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
100 g masła

Biszkopt kakaowy: białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie 32x20 cm) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC.

Masa: mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Polewa: masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Ciasto przechowywać w lodówce, wyjąć na 2-3 godziny przed podaniem.
Ciasto Maxi King

Składniki (na blachę 23x37):

ok. 400 g herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
400 - 500 g mleka w proszku
2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)
ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
1/4 szklanki mleka



Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
Grzanki z masłem czosnkowo - ziołowym
Składniki:

1 bagietka
pół kostki masła
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 szczypty ziół prowansalskich
2 szczypty oregano
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokroić i wyłożyć brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło połączyć z czosnkiem, który należy przecisnąć przez praskę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie i oregano. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym masłem smarujemy bagietki i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona