Tortilla z kurczakiem z grilla - składniki:
piersi z kurczaka - 2 sztuki
Przyprawa do gyrosa Knorr - 2 łyżeczki
cebula - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
żółty ser tarty - 4 łyżki
placki tortilla - 4 łyżki
oliwa - 3 łyżki
1.Umyte i osuszone piersi pokrój w paski, oprósz przyprawą Knorr i skrop 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj
2.Paprykę i cebulę również pokrój w paski.
3.Na rozgrzanej patelni usmaż mięso z warzywami. Następnie odstaw na 5 minut, aby farsz wystygł. Po tym czasie wymieszaj z serem.
4.Farsz nałóż na placki tortilli. Zwiń, jak naleśniki zaczynając od zawinięcia boków do środka tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
5.Tortille opiekaj na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony – aż ser w środku się rozpuści. Podawaj z kwaśną śmietaną i sałatą.
Tip: Jeśli lubisz typowe, ostre i aromatyczne potrawy – możesz dodać do farszu papryczkę chilli oraz pokrojoną świeżą kolendrę.
polędwiczki z sosem śliwkowym
Składniki, 4 porcje, około 12 sztuk:
• 500 g polędwiczki wieprzowej
• 60 g sera camembert
• 200 g szynki suszonej, parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
• tymianek
• 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
Do podania, np. ryż........
Kluski leniwe (na słodko)
Składniki (na 1-2 porcje):
250 g twarogu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
ziarenka z 1/4 łaski wanilii
masło, bułka tarta, cukier brązowy i cynamon do podania
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy mąki, jajko, sól i wanilię i zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki.
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.
Z ciasta formujemy wałeczki (pomagamy sobie jeśli potrzeba mąką), tniemy na kawałki i wrzucamy do wody.
Gotujemy do wypłynięcia plus ok. 1 minuty.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, bułkę tartą i szczyptę cynamonu. Gdy składniki będą rumiane, dodajemy ugotowane kluski.
Smacznego!
Zapiekanka kebab-gyros
Składniki
•ryż, 1szkl. lub 2woreczki
•majonez, kilka łyżek
•keczub
•żółty ser, ok.30dag
•filety z kurczaka, 2szt.
•cebula, 2szt.
•przyprawa GYROS, 1/2opakowania
•ogórek konserwowy, 2-3szt.
•świeża papryka(LUB mały słoik papry........
Roladki z tortilli z szynką na zimno
Wzięła ciasto francuskie i rozłożyła je na blaszce. To, co otrzymała, stało się hitem imprezy! WIĘCEJ PO KLIKNIĘCIU W OBRAZEK.
Roladki schabowe z serem i ogórkiem kiszonym. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
KURCZAK W CIESCIE FRANCUSKIM.
Składniki (dla 4-5 osób):
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g świeżego szpinaku
- kilka suszonych pomidorów
- garść czarnych oliwek
- 120 g sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- ok. 50 g żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyć i pokroić w paski. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i podsmażyć. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Na koniec dodać pokrojoną w kostę fetę i chwilę razem podsmażyć - aż feta się trochę rozpuścić.
Oliwki pokroić w plasterki, pomidory w paski. Kurczaka umyć i odroić tłuszcz.
Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną masła, wyłożyć na nie ciasto francuskie (na bokach zostanie jeszcze dużo ciasta, ale nie zawijamy go tylko zostawiamy do przykrycia całości. Boki ciasta ponakrawać w paseczki). Na spodzie położyć szpinak z fetą, na to piersi kurczaka, suszone pomidory oraz oliwki, posypać startym serem i przykryć naprzemiennie paseczkami ciasta francuskiego.
Jajko rozbełtać o posmarować nim ciasto.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez około 40 minut.
Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z bloga Moja Kuchnia
Danie to wydało mi się wyszukane zarówno ze względu na składniki jak i na ostateczny wygląd. Dlatego też zdecydowałam się je przygotować na specjalną okazję. Uważam, że było to świetny wybór - bo wszystkim bardzo smakowało. Do mięsa podałam pieczone ziemniaki oraz sałatkę grecką.
penne w sosie czosnkowym z parmezanem, suszonymi pomidorami i cukinią
janek paszkowski - penne w sosie czosnkowym z parmezanem, suszonymi pomidorami i cukinią
skŁadniki:
makaron penne
Żółta cukinia
200ml śmietanki 30%
garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania na wierzchu
10 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
sposÓb przygotowania:
makaron ugotować al dente.
w misce wymieszać śmietankę, przeciśnięty czosnek, garść parmezanu, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojoną w ćwierć - plasterki cukinię. całość doprawić solą i pieprzem do smaku. masa powinna być dosyć gęsta ( nie lejąca).
makaron odcedzić, ale tak, by na dnie garnka zostawić odrobinę wody z makaronu. następnie wrzucić makaron z powrotem do garnka, a następnie dodać masę śmietanowo-parmezanową. całość wymieszać i podgrzewać do momentu, aż masa pięknie się rozpuści i jedwabiście pokryje makaron. doprawić ewentualnie do smaku, przełożyć na talerz, posypać świeżo tartym parmezanem i jeść póki jest ciepłe!
smacznego!