Wypieki

30 inspiracji
CIASTO LATTE MACCHIATO :)

Składniki na biszkopt:
- 4 duże jaja
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej. wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto wylać do blaszki (24x28 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Składniki na masę:
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodać mleko w proszku i serki. Zmiksować do połączenia się składników.

Składniki na poncz:
- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( zaparzone w 300 ml wody )
- 100 ml likieru Baileys ( lub innego )

Dodatkowo:
- 1,5 paczki okrągłych biszkoptów
- kakao do posypania

Pierwszy blat ułożyć w formie, naponczować, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószyć je kakao.

Biszkopty przykryć drugim blatem, naponczowanym i posmarowanym kremem ( około 1/3 z pozostałej połowy ).

Wierzch ciasta posmarować resztą masy, ułożyć naponczowane biszkopty, posypać kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
składniki na 12 babeczek:
120g jogurtu wymieszanego z 1 opakowaniem cukru waniliowego
30g roztopionego masła
30ml oleju
1 duże jajko
200g mąki
120g brązowego cukru
pół łyżeczki sody
szczypta soli
150g pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru
kruszonka:
50g brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
30g grubo zmielonych migdałów
10g roztopionego masła

przygotowanie kruszonki:
wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać.
ciasto:
wymieszać razem jogurt, roztopione masło, olej i roztrzepane jajko.
w drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, brązowy cukier, sodę, sól.
połączyć ze sobą obie masy, dodać rabarbar, wymieszać krótko do zwilgotnienia składników (ciasto powinno wyjść gęste). ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami, na wierzch babeczek nałożyć przygotowaną wcześniej kruszonkę. piekłam w temperaturze 170oc na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Babeczki z białą czekoladą i truskawkami - bez pieczenia!

Składniki na 8 babeczek:

- 220 g ciasteczek np. oreo lub neo
- 50 g masła
- 100 g białej czekolady
- 250 ml śmietanki 30 %
- garść truskawek


Ciastka kruszymy, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i miksujemy za pomocą malaksera do połączenia składników tzw. mokrego piasku. Kokilki lub formę do muffinek wykładamy folią aluminiową. Nakładamy ciasteczka i formujemy babeczki. Gotowe formy wkładamy na 20 minut do lodówki, aby masa stwardniała. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy. Następnie, gdy czekolada jest już wystudzona, dodajemy do niej 2 łyżki bitej śmietany i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę do reszty ubitej śmietanki i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na chwilę do lodówki. (Ilość czekolady i śmietanki użytej do babeczek, zależy od stopnia słodkości kremu, jaki chcemy uzyskać). W międzyczasie kroimy drobno umyte i osuszone truskawki. Po czym wyjmujemy babeczki, usuwamy folię, nakładamy krem z białej czekolady, posypujemy truskawkami i dekorujemy miętą.
Krówkowe ciasto ze słonecznikiem
Biszkopt :
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. (minus 1 łyżka) mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli




Białka ubić z solą na sztywno. Wsypać cukier i ubijać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę z kakao przesiać do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy (tylko spód) o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 st.C (lub z termoobiegiem w 160 st.C) przez ok. 30 minut. Studzić w formie 10 minut, po czym wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

Nadzienie słonecznikowe:
- 300 g łuskanych pestek słonecznika
- 1/2 szkl. cukru
- 125 g masła




Pestki słonecznika lekko uprażyć na suchej patelni. W garnuszku rozpuścić masło z cukrem i zagotować. Wsypać słonecznik, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Krem:
- 1 puszka masy krówkowej
- 1 kostka masła

Masło ogrzane do temperatury pokojowej ubić mikserem. Dodać masę krówkową i zmiksować na gładki krem.

Nasączenie:
1/2 szkl. niezbyt mocnej kawy


Wystudzony biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Jeden z nich nasączyć połową wystudzonej kawy, posmarować 1/3 kremu i posypać połową nadzienia słonecznikowego (dobrze jest wcisnąć je trochę w krem, żeby potem ciasto w tym miejscu nie rozwarstwiało się). Następnie posmarować drugi placek 1/3 kremu i położyć go na cieście kremem do dołu (słonecznik ma się znaleźć pomiędzy warstwami kremu). Wierzch biszkoptu nasączyć resztą kawy, posmarować pozostałym kremem i posypać nadzieniem słonecznikowym (należy je lekko wcisnąć w krem, żeby nie osypywało się). - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/11/krowkowe-ciasto-ze-sonecznikiem.html#sthash.5vWtVAzq.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona