Pikantny schab gotowany
Schab gotowany jest soczysty, ale jednocześnie kruchy, o intensywnie pikantnym smaku.
Główny składnik – 1,5 kg schab wieprzowy.
Przygotować mieszankę przypraw:
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
2 litry wody
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka soli peklowej (można ją pominąć, ale ja wykorzystuję ją, gdyż schab ma po ugotowaniu różowy kolor)
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy z chili i imbirem
1-2 łyżeczki chili
Zagotowujemy płyn ze wszystkimi wymienionymi dodatkami, wkładamy schab i gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy.
Po minimum 6 godzinach znów zagotowujemy całość i gotujemy ponownie 5 minut, schab ma stygnąć w zalewie.
Po wystudzeniu schab wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, po rozkrojeniu schab jest delikatnie różowy, pyszny i soczysty:)
Smacznego.
kurczak słodko-kwaśny z ryżem
Składniki:
2 piersi kurczaka
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 puszka ananasów
1 łyżka mąki kukurydzianej
oliwa do smażenia, użyłam tej z pestek winogron
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 średnia cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Kurczaka potnijcie w większe kawałki, włóżcie do miski i wlejcie do tego 1 łyżkę soku z puszki ananasów i sos sojowy, wymieszajcie dobrze marynatę z kurczakiem i wstawcie do lodówki na ok.30min.
Do 150ml soku z puszki ananasów wsypcie mąkę i dobrze wymieszajcie, odstawcie.
Na głębszej patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie kurczaka i smażcie ok. 3-4min, aż zbrązowieje.
Wyjmijcie łyżką cedzakową kurczaka, a na olej wrzućcie pokrojone w kostkę papryki i cebulę. Smażcie ok 5 min. Dolejcie sok ananasowy z mąką i dodajcie przecier, wymieszajcie wszystko i poczekajcie aż zgęstnieje. Dorzućcie usmażonego kurczaka i ok 200g pokrojonego w kostkę ananasa. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie z ryżem. Smacznego!
VioletoweKucharzenie: Tagliatelle z kurczakiem i warzywami
WIEPRZOWINA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, ANANASEM I RYŻEM
Jesteś tutaj: Home / Kuchnia azjatycka / Wieprzowina z fasolką szparagową, ananasem i ryżem
WIEPRZOWINA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, ANANASEM I RYŻEM
7 marca 2014 by Ulubione Przepisy 1 Comment
Prawie zapomniałam wstawić dzisiaj przepis na bloga ;) Ależ niedopatrzenie z mojej strony ;))) Dzisiaj polecam wieprzowinkę z fasolką szparagową, ananasem i ryżem. Ojj było ostro ;)
Wieprzowina z fasolką szparagową
Składniki:
4 plastry schabu bez kości
1/2 puszki ananasa
1/2 szklanki soku z ananasa z puszki
1 szklanka mrożonej, pokrojonej fasolki szparagowej
1 marchewka
1/3 – 1/2 łyżeczki ostrej papryki (w zależności jak ostre potrawy lubicie)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego
mąka pszenna
sól
pieprz
oliwa
Schab pokroić w paseczki. Posolić, popieprzyć, oprószyć papryką i obtoczyć w mące pszennej.
Mięso usmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Zdjąć.
Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Wrzucić na patelnię na i smażyć przez chwilę na łyżce oliwy z oliwek. Dodać fasolkę i ananasa. Smażyć, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso oraz po chwili sok ananasowy wymieszany z mąką ziemniaczaną oraz sos sojowy.Smażyć chwilę razem, aż sosik zgęstnieje.
http://ulubioneprzepisy.com/2014/03/07/wieprzowina-z-fasolka-szparagowa-ananasem-i-ryzem/
Zapiekanka
Pomidorki koktajlowe, szpinak, kurczak (np pierś), makaron i pprzyprawy wymieszać w naczyniu żaroodpornym, zasypać serem tartym np mozarella i na 180 stopni do piekarnika na 20-25 min lub do momentu az sie zarumieni.
Gulasz z kurczaka z pieczarkami
Składniki:
50 dkg filetów z kurczaka
25 dkg pieczarek
mąka
sól, pieprz, chili
olej
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w średniej wielkości kostkę, przyprawić, odłożyć na 30 minut do lodówki. Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, partiami obrumienić na nim mięso obtoczone w mące. Wymienić olej na nowy (można dodać masła) podsmażyć na nim pieczarki, dodać obrumienione kostki mięsa, podlać ½ szklanki wody lub bulionu, dusić razem 15 minut. Skorygować smak przyprawami.
Schab po cygańsku
Składniki:
3-5 plasterków schabu (w zależności od tego jak bardzo jesteśmy głodni – pamiętajmy, że podczas pieczenia schab się skurczy)
3-4 marchewki
2 cebule
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub ...
Pieczony filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym:
Składniki:
• 1,3 kg piersi z indyka (1 duża)
Marynata:
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 3 łyżki miodu
• 1 łyżka octu winnego
• 2 łyżki powideł śliwkowych
Sos (np. do kanapek lub do ........
PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
Ciasto na ok. 30 pierogów:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
Składniki na farsz:
500 g szpinaku mrożonego
300 g sera feta
4 ząbki czosnku wyciśnięte
sól, pieprz
świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia
Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą
Składniki, 1-2 porcje:
• 3 nieduże ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane*
• 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła
• 1/4 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 3 jajka
• sól i pieprz
• 1 pełna łyżka mascarpone (lub 2 łyżki gęstej śmietany 30%)
• 2 łyżki śmietany 12%
• 80 g sera feta, pokrojonej w kosteczkę
• 1 ząbek czosnku, starty lub rozgnieciony praską
• 100 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego
• 1/3 szklanki tartego sera "żółtego" (np. cheddar) lub 4 plasterki
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
* w oryginalnej wersji używa się surowych ziemniaków. Tortillę z takimi ziemniakami robimy tak jak z ugotowanymi, tylko smażymy je dłużej (bez cebuli), aż będą miękkie. Surowe ziemniaki kroimy też na mniejsze/cieńsze kawałeczki aby szybciej się usmażyły.
Potrzebna też będzie patelnia o średnicy 18 cm, talerz i pokrywka do przykrycia.
Przygotowanie:
Przygotować patelnię o średnicy około 18 - 19 cm oraz talerz do przewrócenia tortilli i pokrywkę do jej przykrycia. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy lub masła na złoty kolor, w międzyczasie (mniej więcej w połowie smażenia) dodać cebulę. Ziemniaki surowe smażyć do czasu aż będą miękkie, pod koniec dodając cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki lub na talerzyk.
Na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1 łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć szpinak. Mieszając smażyć przez kilkanaście sekund aż szpinak zmięknie. Od razu zdjąć z patelni i włożyć do ziemniaków.
Jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, ser feta, śmietanę oraz ziemniaki ze szpinakiem. Delikatnie wymieszać.
Mocno rozgrzać tę samą patelnię. Dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy lub masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami. Drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie (4 - 5 razy) masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno patelni.
Smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem z pokrywki, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu spłynęła na dno. Gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry).
Posypać serem żółtym lub położyć plasterki sera. Przykryć pokrywką i odstawić na wyłączoną kuchenkę. Trzymać tortillę pod przykryciem przez około 2 minuty (już bez podgrzewania). Zsunąć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i pokroić na kawałki