Śniadanie/kolacja

14 inspiracji
Kanapka drwala z bekonem

Składniki:

Skład (na 1 kanapkę)
bagietka (przepis np. TUTAJ)
2 jajka
3 plastry boczku
1 pomidor
kilka oliwek (u nas czarne)
kawałek sera feta
trochę rukoli
łyżka masła
2 ząbki czosnku
pieprz i sól
Chleb domowy

Składniki:
250 g mąki pszennej razowej typ 2000 (dostępna np. w Piotr i Paweł, Intermarche, Społem)
250 g mąki pszennej (zwykłej) typ 650
30 g drożdży
700 ml ciepłej wody
100 g pestek dyni
płaska łyżeczka soli

Uwaga - zamiast pestek dyni możesz dodać dowolne ziarna, takie jak lubisz (np. słonecznik, sezam, siemię lniane itp.) lub w ogóle ich nie dodawać

Przygotowanie:
Przegotuj wodę
Do dużej miski (moja jest kwadratowa i ma wymiary 25 x 25 cm) wsyp wszystkie suche składniki (mąki, sól, pestki dyni). Wymieszaj.
W kubku lub małej misce rozpuść i wymieszaj drożdze z ok. 50 ml ciepłej wody. Dodaj do miski z suchymi składnikami.
Powoli dodawaj resztę ciepłej wody i mieszaj łyżką ciasto. Nie wlewaj od razu całej wody. Ja to robię zawsze trochę "na oko". Ciasto ma być plastyczne o konsystencji zbliżonej do budyniu.
Wymieszane ciasto przykryj ręcznikiem do naczyń i odstaw w ciepłe miejsce (np. pod pościel lub do łazienki) na ok. 1,5 - 2 h do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj znowu łyżką. Nie przejmuj się tym, że opadnie. To naturalne.
Przełóż ciasto do keksówki i przykryj ręcznikem do naczyń na ok. 2-3 min.
Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 1h 15min. Piecz w temp. 180 stopni.
200 g sera żółtego (1 kostka)
1 duża czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
1 por (biała część)
4-6 łyżek majonezu
sól
świeżo mielony pieprz

Białą część pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, odczekuję ok. 5 sekund, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam na durszlaku.
Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.
Ananasa odsączam z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przekładam na durszlak, dokładnie płuczę pod zimną wodą i pozostawiam na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w paseczki.
Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszam.
Sałatkę przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Placki jogurtowe z truskawkami

250 gram gęstego jogurtu truskawkowego
2 jajka
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka truskawek
cukier puder do posypania

Zmiksować jogurt z jajkami i olejem.
...
Najlepsze placki z jabłkami

2 jajka
200g mleka*
200g mąki
szczypta soli
spora szczypta cynamonu
25g cukru
1 kilogram jabłek

olej do smażenia
domowy waniliowy cukier puder**

Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mlekiem, mąką, solą, cukrem i cynamonem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na spore cząstki i wymieszaj z ciastem. Wmieszaj delikatnie pianę ubitą z białek.
Na patelnię wlej ok 1 cm oleju i rozgrzej na średnim ogniu. Wylewaj niewielkie placuszki z ciasta i jabłek i smaż na niezbyt gorącym tłuszczy, by placuszki dobrze dosmażyły się wewnątrz, ale nie zrumieniły zanadto z wierzchu. Układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Przed wyłożeniem na półmisek, posyp każdą warstwę domowym pudrem waniliowym. Podawaj gorące lub mocno ciepłe, najlepiej ze szklanką zimnego mleka.

* mleko możesz zastąpić maślanką lub kefirem
** domowy puder waniliowy zrobisz wkładając laskę wydrążonej w środku wanilii do słoiczka z cukrem pudrem. Po ok tygodniu, cukier nabierze pięknego waniliowego aromatu
picante-jalapeno.blogspot.com: Kanapka z karmelizowaną cebulą, musztardową wieprzowiną i serem Carre Fromage
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona