Przepisy

22 inspiracje
by Gosia
1 obserwujący
Świąteczna sałatka śledziowa

Czas przygotowania: 12 godzin
Czas chłodzenia / mrożenia: 11 godzin
Ilość porcji: 4

Składniki:

• 3 podwójne filety śledziowe marynowane
• 2 małe ziemniaki
• 1/2 białej cebuli
• 2-3 łyżki majonezu
• 3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego
• 1 duży burak
• 1,5 gruszki
• 5 dag żurawiny (świeżej lub mrożonej)
• 1/2 cebuli czerwonej
• 1 łyżka oliwy
• 2 łyżki cukru
• do smaku: sól, pieprz mielony ziołowy
• 2 łyżki natki pietruszki

to ulubiona sałatka śledziowa moich domowników, musi znaleźć się na wigilijnym stole co roku

Etapy przygotowania:

Ziemniaki i buraka gotujemy w łupinach do miękkości, ale oddzielnie, studzimy, obieramy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebule obieramy, siekamy w drobną kostkę, blanszujemy osobno. Gruszki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w drobną kostkę. Śledzie obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie pozostały jakieś ości i ew. usuwamy je, mięso ryby kroimy w paski. Do śledzia dodajemy ziemniaki, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Resztę gruszki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy żurawinę i smażymy aż owoce się rozpadną i sos zredukuje o połowę. Przelewamy do buraka, dodajemy czerwoną cebulę, oliwę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem ziołowym, mieszamy dokładnie, odstawiamy tak jak śledzie najlepiej do następnego dnia. Obie części sałatki wykładamy na półmisek obok siebie, na przemian. Część ze śledziem posypujemy natką pietruszki. Każdy nakłada sobie ile chce i miesza ew. na talerzu. Sałatka jest bardzo smaczna i dekoracyjna.

http://www.mojegotowanie.pl/swieta/swiateczna_salatka_sledziowa
Rolada z sera żółtego i wędliny
Składniki:
- 50-60 dkg sera żółtego w kawałku, nie z dziurami (np Gouda albo Edamski)
- 2 kremowe serki topione
- 100g masła
- 4 jajka
- ok 40g wędliny
- szczypiorek (ja nie miałam, dodałam niewielki ogórek szklarniany)
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Zagotować wodę. Do gorącej włożyć kawałek sera żółtego na 40min - nie dłużej, nie krócej. W tym czasie przygotować farsz: jajka ugotować na twardo i ostudzić. Jajka, szczypiorek, wędlinę, bardzo drobno pokroić. Masło utrzeć z serkami topionymi i wymieszać to z pokrojonymi składnikami. Z oryginalnego przepisu: wyciągnąć z wody ser żółty i rozwałkować delikatnie. Rodzaj sera żółtego i czas trzymania go w gorącej wodzie ma zasadnicze znaczenie - mam za sobą jeden spory, zważony kawał sera :) z takim to już się nic nie zrobi... Dlatego wybierzcie do rolady zalecany ser Gouda bądź Edamski, koniecznie ser bez dziur.

Przygotowany farsz wyłożyć na serze żółtym i zwinąć w roladę np przy pomocy folii spożywczej albo reklamówki foliowej (ser wałkujemy na folii). Całość zawinąć przy pomocy folii, delikatnie dociskając miękki ser, następnie włożyć do lodówki w najchłodniejsze miejsce do czasu imprezy (im dłużej tym lepiej). W razie konieczności można na kilka minut schować do zamrażarki. Podawać pokrojone na plastry o grubości ok 1cm.
Ciasto najprostsze pod słońcem

Składniki na ciasto

2 jajka
1 szklanka cukru (200 g)
0,5 szklanki oleju
3 łyżki dżemu ( u mnie czarna porzeczka)
2 szklanki mąki (280 g )
1 szklanka mleka
0,5 gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Składniki na masę serową

0,5 kg sera sernikowego
3 jajka
3 łyżki cukru
1 mały budyń bez cukru

Wykonanie ciasta

Wymieszać jajka ubić z cukrem, mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. W drugiej misce przesiać mąkę z sodą, kakao i kawą rozpuszczalną. Jak mleko z czekoladą lekko przestygną wymieszać je z jajkami, olejem i dżemem. Następnie dodać suche składniki i połączyć, krótko mieszając.

Wykonanie masy serowej

Wymieszać wszystkie składniki.

Wylać ciemne ciasto na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 25/33 cm) na to wylać masę serową w esy floresy, można zamieszać widelcem. Pieczemy około 45 min w temp. 180 st. C.
Piankowy sernik

250 g mielonego sera białego
2 jajka
4 białka
150 g cukru
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej

Do sera dodać żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przełożyć do jednorazowej formy keksowej o wymiarach 27x8 cm (mierzone po dnie). Foremkę wstawić do prostokątnej formy do pieczenia, wlać (do większej formy) wrzącą wodę (ok. 1,5 litra). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 55-60 minut. Na ok. 15 minut przed końcem pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Upieczony wyjąć z kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego ostudzenia sernika. Wierzch posypać cukrem pudrem.
PotrawyRegionalne: ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI

Chrupiące, maślano-serowe rożki z jabłkami.
W smaku podobne do ciasteczek francuskich.
Tylko trzy składniki i jabłka.
Ciasteczka te są bardzo łatwe w wykonaniu i takie pyszne.
Składniki na około 60 ciasteczek:
zależy od wielkości szklanki...

250g maki pszennej
250g masła
250g twarogu śmietanowego
opakowanie cukru wanilinowego
2 jabłka
cukier puder do posypania

Mąkę przesiałam na blat.
Dodałam cukier wanilinowy.
Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło.Ostatni składnik to twaróg.
Zagniotłam ciasto.
Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Obrałam jabłka i pokroiłam na cienkie paski.
Ciasto podzieliłam na dwie części.
Podsypałam mąką i rozwałkowałam placki na grubość 0,5 cm.
Szklanką wycinałam koła.
Na każde koło nakładałam po kawałku jabłka i zlepiałam ciasto pośrodku.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni.
Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze.
Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się zarumienią i będą bardziej kruche.
Piekłam ciasteczka około 20-25 minut.
Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają.
Smacznego!
Tort Biała Truskawka
Ciasto biszkoptowe:

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze poko...
Makowiec z jabłkami - składniki:
500g maku
500g cukru pudru
800g jabłek
12 łyżek kaszy manny
12 jajek
250g margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy
cukier puder do posypania
mleko do sparzenia maku

Sposób przygotowania:
Mak sparzyć w mleku (zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku), osączyć i dwukrotnie zmielić.
Oddzielić żółtka od białek.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
Ciasto wylać do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x24cm. Można zrobić również z połowy porcji w mniejszej formie) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Makowiec można posypać cukrem pudrem.
Smacznego Smile.
ŚMIETANKOWE CIASTECZKA

Składniki:

27 dag mąki
25 dag masła
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko
1 jajko (do posmarowania)
cukier kryształ (do posypania)

Mąkę, miękkie masło, żółtko i śmietanę zagniatamy na ciasto. Podsypujemy mąką, bo ciasto troszkę się klei i wałkujemy. Wykrawamy ciasteczka – nie zbyt grube, układamy na wysmarowanej margaryną blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i bardzo obficie posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku do zrumienienia w temperaturze 175 stopni.

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/01/SMIETANKOWE-CIASTECZKA.html
maślane ciastka w kształcie róży
2 szkl. mąki
0,5 szkl.cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
1-2 żółtka (plus jedno białko do smarowania)
100g zimnego masła
1. Do mąki i cukru wkroić masło, dodać żółtko i zagnieść kruche ciasto - można ew. dodać odrobinę zimnej wody.
2. Wałkować cienko (ok. 3mm polecam miedzy dwoma kawałkami folii), wykrawać nieduże kółka.
3. Układać 4 kółka na sobie tak, by zachodziły w połowie na siebie - każde kółko posmarować na środku białkiem, żeby dobrze się trzymało pozostałych. Rolować zaczynając od kółka leżącego na wierzchu - niezbyt ciasno, bo ciasteczka będą pękać.
4. Przekrawać ruloniki w poprzek, stawiać różyczki na płaskiej części i delikatnie uformować płatki (nie rozchylać zbyt mocno, bo się rozpadną :)
5. Schłodzić ciasteczka i upiec w 200C przez ok. 15 minut - do zrumienienia.
6. Robić szał oryginalnymi ciasteczkami :D
Ciasteczka są naprawdę proste w przygotowaniu, choć może w pierwszej chwili wydawać się, ze jest dużo z tym zabawy - produkcja idzie migiem. Przepis kiedyś, kiedyś zapisałam sobie z GP - właśnie jako propozycje na Dzień Kobiet - i tak mi się od tamtej pory kojarzą :) Ale mogą być świetnym upominkiem na dowolną okazję, zwłaszcza że sa bardzo delikatne, kruche, maślane w smaku...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona