Przepisy

613 inspiracji
1 obserwujący
Ziemniaczki nadziewane brokułami i serem | pieczenie,ziemniaki,nadziewane - Kobieceinspiracje.pl
BUŁKA Z CHLEBEM | Śledzie w sosie cebulowym

Bardzo proste w wykonaniu, rewelacyjne w smaku

Co potrzeba:

800 g śledzi matiasów,
2 pełne łyżeczki musztardy sarepskiej,
1 kubek śmietany 18% (330 g),
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 duża cebula
Wykonanie:

Śledzie moczymy w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie do momentu, aż będą pozbawione nadmiaru soli. Powinny być jednak nieco słone, żeby potrawa nie była jałowa. Cebulę kroimy bardzo drobno, mieszamy dokładnie ze śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Do miski wkładamy wymoczone śledzie pokrojone na kawałki 2-3 cm, zalewamy sosem, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i zajadamy.

Smacznego :))
Ciasto milionera – Składniki:

Na ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej (140g)
100g masła
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany kremówki

Dodatkowo:
1 puszka kajmaku

Polewa:
80g mlecznej czekolady
40g gorzkiej czekolady
6 łyżek śmietany kremówki

Mąkę przesiać przez sitko.
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i wyrobić rękoma tak, by powstało ciasto przypominające ‚okruszki chleba’. Następnie dodać śmietanę kremówkę, cukier i zagnieść jednolite ciasto.


Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto. Ponakłuwać je widelcem. Piec w temp. 190C przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia).
Masę kajmakową wyłożyć na upieczony spód (najlepiej jeszcze ciepły, dzięki czemu kajmak da się łatwo rozprowadzić). Zostawić do ostudzenia.
Do rondelka wlać 6 łyżek śmietanki, pokruszyć czekolady i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy czekolady już się rozpuszczą, lekko je przestudzić i polać nimi ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masy stężały. Smacznego! :)
proste i smaczne- potrzebne tylko 3 składniki!

Trudno uwierzyć, że te przepyszne babeczki są zdrowe i dietetyczne. Nie zawierają mąki ani cukru, a najlepsze jest to, że są banalnie proste w przygotowaniu.

Jedyne, czego potrzebujesz, to:

– 2 banany, bardzo dojrzałe
– 4 jajka (ewentualnie same białka jajek)
– maliny, jagody, borówki, truskawki… co tylko sobie wymarzysz!

PRZEPIS

• Rozgrzej piekarnik do 190°C

• Zmiażdż banany na papkę

• Dodaj jajka/białka i ubij wszystko razem

• Spryskaj formę do muffinek i do każdego zagłębienia dodaj kilka owoców.

• Na owoce nałóż mieszankę bananów i jajek.

• Piecz przez około 12 minut.

• Pozostaw do ostygnięcia.
Przepis
cytrynowiec z herbatnikami- pyszny i puszysty
Cytrynowe, delikatne ciasto. Na spodzie mięciutki biszkopt, wyżej pyszna cytrynowa masa, następnie delikatna, również cytrynowa pianka z kremówki, a na wierzchu herbatniki polane oczywiście cytrynową polewą. Ciasto pięknie się prezentuje- wygląda niczym polakierowane. Nie jest trudne do wykonania, jednak trzeba oczekiwać na wystygnięcie kolejnych warstw. Tu znalazłam przepis.



Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

BISZKOPT:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
0,5 szklanki letniej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
KREM CYTRYNOWY:
0,5 szklanki soku z cytryny
1,5 szklanki wody
2 budynie śmietankowe
2 żółtka
szklanka cukru
200 g masła/ margaryny
CYTRYNOWA PIANKA:
ok. 700 ml kremówki 30%
2 galaretki cytrynowe
szklanka gorącej wody
POLEWA:
2 łyżki masła/ margaryny
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
ok. 20-30 herbatników
Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając. Następnie dodawać żółtka- jedno po drugim. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 160°C do momentu, aż wierzch będzie ciemnozłoty, a wbity patyczek suchy.
Krem: Do 0,5 szklanki wody dodać budynie i żółtka i dobrze wymieszać, by nie było grudek. Pozostałą 1 szklankę wody i 0,5 szklanki soku z cytryny przelać do garnka, wsypać cukier i zagotować. Do gotującej się cieczy wlać małym strumykiem budyń mieszając, podgrzewać do zgęstnienia. Po wystudzeniu budyń utrzeć z masłem na jednolitą masę.
Pianka: Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, pozostawić do wystudzenia, lecz nie stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo galaretkę.
Wymieszać składniki na nasączenie.
Biszkopt nasączyć, nałożyć krem cytrynowy, następnie cytrynową piankę, na wierzch wyłożyć herbatniki.
Polewa: masło rozpuścić, dodać sok z cytryny i cukier puder, podgrzewać aż wszystko się dokładnie połączy. Przestudzić, a następnie polać polewą.
Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!



http://kobieceinspiracje.pl/16336,cytrynowiec-z-herbatnikami.html
Jedno z najlepszych ciast rabarbarowych, jakie do tej pory jadłam. Nie przepadam za rabarbarem, a ta tarta jest po prostu rewelacyjna. Gorąco polecam.
Składniki:
200g mąki pszennej
100g margaryny
155g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
300ml mleka
500g rabarbaru
100g cukru pudru
3 jajka
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek.
Mąkę, margarynę, 75g cukru, proszek do pieczenia i 3 żółtka zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
W tym czasie rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Zasypać 80g cukru.
Budyń ugotować w 300ml mleka. (Nie dodawać cukru). Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Wodę z rabarbaru wylać).
Ciasto kruche wykleić w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26cm lub formie na tartę. Na ciasto wylać budyń z rabarbarem i podpiec przez 20min. w temperaturze 180°C.
Białka ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej około 25min. w temperaturze 160°C.
Brzoskwiniowiec na zimno
- Ciasta
bez pieczenia,brzoskwinie,ciasto,sernik na zimno
- kobieceinspiracje.pl

PRZEPIS:

Składniki:
na tortownicę o średnicy ok. 28 cm


masa serkowo-brzoskwiniowa:
3 serki homogenizowane waniliowe (3x150 g) u mnie Danio
1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wrzątku
duża puszka brzoskwiń w syropie

masa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

na wierzch ciasta:
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
1 szklanka soku z brzoskwiń + 1 szklanka wody

do wyłożenia tortownicy:
ok. 20-25 okrągłych biszkoptów

Treść przepisu:
Zaczynam od przygotowania galaretki cytrynowej, którą rozpuszczam w jednej szklance wrzącej wody (mniej niż na opakowaniu). Galaretkę pozostawiam do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Kiedy galaretka będzie już gotowa dno szczelnej tortownicy wykładam okrągłymi biszkoptami.

Do miski przekładam serki homogenizowe, które mieszam z galaretką cytrynową. Połowę brzoskwiń z puszki kroję w mniejsze kawałki (np. drobna kostka) i dodaję do masy serowej, mieszam.
Gotowa masę wykładam na biszkopty, równam i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.

W tym czasie w 1/3 szklanki wrzątku rozpuszczam dokładnie żelatynę, aby nie było żadnych grudek.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, następnie dodaję żelatynę, mieszam i wykładam na ściętą masę serową. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut do zastygnięcia.

Pozostałe brzoskwinie kroję w plastry.

W rondlu podgrzewam szklankę soku z brzoskwiń (z puszki) i szklankę zwykłej wody, płyn powinien być na tyle ciepły aby dobrze rozpuściły się w nim galaretki (u mnie brzoskwiniowe).

Pokrojone brzoskwinie układam na warstwę śmietanową i zalewam je tężejącą galaretką brzoskwiniową. Całość należy schłodzić w lodówce kilka godzin, ja zostawiłam na całą noc.

Przed podaniem brzoskwiniowca odkrawam nożem od tortownicy, dzięki temu lepiej odejdzie pierścień blachy.

Moje uwagi:

Przed zrobieniem ciasta należy zwrócić uwagę na wielkość tortownicy, jej średnica nie powinna być mniejsza jak 25 cm ponieważ wtedy całość nie zmieści się najzwyczajniej w formie.

Galaretki przed dodaniem do każdy masy powinny być dobrze ostudzone i już lekko stężałe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona