Odrywane bułeczki z pieczonym camembertem | Every Cake You Bake
Składniki:
kurczak,
1 duże jajko,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 szczypta soli i pieprzu
1 kg ud bez kości, bez skóry z kurczaka
2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia)
sos: 2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
½ łyżeczki oleju sezamowego
1 ½ łyżki brązowego cukru
1 ½ łyżki octu ryżowwgo
trochę świeżego imbiru,
startego 1 ząbek czosnku,
mięsa mielonego
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka mąki ziemniaczanej do serwowania
4 szklanki gotowanego jaśminu
2 całe zielone cebule
Zapiekane kiełbaski w cieście z rozpływającym się serem camembert - Pyszności
Pieczony kalafior z sosem czosnkowym
Składniki:
- 1 duży kalafior
- sól
- 150 ml oleju
- łyżka masła
- ewentualnie świeży tymianek
Sos czosnkowy
- 100 ml śmietany
- 100 ml majonezu
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 8 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania: Kalafior myjemy, usuwamy liście, nacieramy oliwą, układamy w formie do zapiekania, posypiemy solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni do zbrązowienia skórki (można również najpierw podgotować kalafiora w rosole przez 12-15 minut i dopiero takiego umieścić w piekarniku. Wówczas samo pieczenie nie powinno zająć więcej niż 15 minut). W czasie pieczenia można polewać powstałym maślanym sosem.
Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym dodajemy majonez, śmietanę, bazylię. Mieszamy. Kalafior polewamy sosem.
Wzięła ciasto francuskie i rozłożyła je na blaszce. To, co otrzymała, stało się hitem imprezy! WIĘCEJ PO KLIKNIĘCIU W OBRAZEK.
Ziemniaczki nadziewane brokułami i serem
-
Kobieceinspiracje.pl
Zobacz jak zrobić czekoladowe babeczki - kwiatuszki z budyniowym kremem...
Skład:
2 opakowania świeżego szpinaku
6-8 płat lasagne
3-4 łyżki oliwy
1 cebula (drobno posiekana)
2 ząbki czosnku
kilka plastrów prosciutto
ok. 250 g sera gorgonzola
świeżo zmielony pieprz
sól morska
sos beszamelowy:
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
ok. 600 ml mleka
2 liście laurowe
100 g świeżo startego parmezanu (zastępuję również startym serem mozzarella)
kilka kropel soku z cytryny
A oto jak to zrobić:
1. W dużym garnku osolnej wody gotujemy płaty lasagne.
2. Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy posiekaną cebulę wraz z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy zblanszowany szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 7-8 minut. Na koniec dodajemy kawałki sera gorgonzola. Plastry prosciutto kroimy na cienkie kawałki i podsmażamy.
3. Aby przygotować sos beszamelowy: w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodając mąkę. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i stale mieszając stopniowo dodajemy mleko oraz liście laurowe. Mieszanina masła z mąką wchłania sporo mleka, a zatem sami musimy ocenić ile jeszcze potrzeba. Sos powinien nabrać gładkiej konsystencji. Ostudzamy. Dodajemy starty parmezan i doprawiamy szczyptą soli oraz kilkoma kroplami soku z cytryny lub octu winnego.
4. Na natłuszczonym spodzie żaroodpornego naczynia, układamy ugotowane płaty lasagne. Pokrywamy szpinakiem oraz podsmażoną prosciutto. Przykrywamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem i nakładamy kolejne płaty. Czynność tę powtarzamy. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii. Dodatkowo możemy posypać startym serem (parmezanem lub mozzarellą). Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 15 minut.
Aby przygotować sos beszamelowy: w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodając mąkę. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i stale mieszając stopniowo dodajemy mleko oraz liście laurowe. Mieszanina masła z mąką wchłania sporo mleka, a zatem sami musimy ocenić ile jeszcze potrzeba. Sos powinien nabrać gładkiej konsystencji.Na natłuszczonym spodzie żaroodpornego naczynia, układamy ugotowane płaty lasagne. Pokrywamy szpinakiem oraz podsmażoną prosciutto. Przykrywamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem i nakładamy kolejne płaty. Czynność tę powtarzamy. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii.