Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i serem
Składniki na ok 45 szt:
Ciasto:
250 ml mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
100 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 białko (żółtko zostawić do posmarowania bułek)
Farsz:
500 g pieczarek
150 g sera żółtego
1 łyżka oleju lub masła
1 mała cebula
sól i pieprz
Dodatkowo:
sezam jasny, ciemny
czarnuszka
mak
żółtko+1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży nie trzeba robić rozczynu).
Do miski dodać pozostałą mąkę, białko, jogurt, olej, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić robotem lub ręcznie. Ciasto podzielić na 4 równe części, położyć na tacę posypaną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulkę i smażyć do zeszklenia. Dodać pieczarki i smażyć aż odparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem i wystudzić.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie na bardzo cienki krążek. Pieczarki i ser podzielić tak aby wystarczyło ich na 3 pozostałe części. Pierwszy rozwałkowany krążek posmarować pieczarkami, posypać serem i zawinąć roladę. Każdą roladkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Dużą blachę lub tortownicę o śr 32 cm wyłożyć papierem i układać paszteciki tworząc fantazyjny krąg. Z pozostałymi kawałkami ciasta postępować tak samo.
Gotową formę z pasztecikami odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia. Paszteciki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem, makiem. Piec w nagrzanym do 200*C z termoobiegiem lub 180*C góra- dół przez 20-25 min aż będą koloru złotego.