CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
50 g kakao
275 g cukru (dałam 200 g, wg mnie wystarczy)
175 g masła, o temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
80 ml kwaśnej śmietany
125 ml wrzącej wody
175 g czekoladowych drobinek (chipsów), gorzkich lub mlecznych
Na syrop:
1 łyżeczka kakao
125 ml wody
100 g cukru
25 g startej ciemnej czekolady, do posypania
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Do malaksera (food procesora) włożyć mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt, śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Powoli dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując. Wsypać czekoladowe chipsy i wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 21 x 11 cm (7,5 cm głębokiej).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka (na patyczku mimo to mogą pozostać czekoladowe farfocle, ale nie powinno być śladu surowego ciasta).
20 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotować syrop: w garnuszku zagotować wodę, kakao, cukier. Gotować przez kilka minut, aż część wody odparuje, najlepiej aż syrop będzie klejący i cukier się lekko skarmelizuje. Jeszcze ciepłe ciasto polać syropem, którego część wsiąknie w gąbczaste ciasto.
Wystudzone posypać startą czekoladą (przyklei się ona do lepkiego ciasta).
Pierogi ze szpinakiem
Składniki na około 45 sztuk:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
Farsz:
450 g mrożonego szpinaku
200 g kremowego serka typu Philadelphia
sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować.
Farsz:
Szpinak rozmrażać na patelni na małym ogniu. Następnie dokładnie odcisnąć nadmiar wody za pomocą sitka.
Do szpinaku dodać serek, dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku sola i pieprzem.
Z ciasta wykrawać krążki, układać po około 1 łyżeczce farszu, zlepiać formując pierogi.
Pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu ich na wierzch, gotować przez 2 minuty, następnie wyjąc je i polać odrobiną oliwy.
KRUCHY BLOK RYŻOWO-CZEKOLADOWY:
warstwa z białą czekoladą:
- 55 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g ryżu preparowanego
warstwa z ciemną czekoladą:
- 55 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g gorzkiej czekolady (w oryginale była deserowa)
- 75 g ryżu preparowanego
Przygotować białą warstwę:
roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.
Przygotować ciemną warstwę:
masło, miód i połamaną czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.
Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.
Naleśniki wyciśnięte na patelnie, uformowane w serce - pychota na śniadanie.
Najwygodniejszym sposobem jest wyciskanie ciasta na patelnię z pojemnika po ketchupie, majonezie itp. Można wówczas rysować na rozgrzanej powierzchni rozmaite wzory.
PRZEPIS » BEZY na walentynki