Smakołyki

38 inspiracji
Tradycyjny mazurek:

1 żółtko
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
15 dag masła
3 łyżki śmietany
60 dag mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku
3 łyżeczki cukru waniliowego

Masa:

1/2 litra mleka
4 1/2 łyżki grysiku (kopiaste!)
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/2 kieliszka brandy lub czystej wódki
sok z cytryny
żółtko z częścią białka

Ponadto:

powidła (najlepiej śliwkowe, ja dałam jabłkowe)
polewa czekoladowa
kokos


1. Masło roztapiamy z miodem. W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem i sodą i śmietanę. Dokładnie zarabiamy, a następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i pieczemy 20 minut w 180*C. Spody dokładnie studzimy (oddzielone od siebie papierem do pieczenia).

2. Gotujemy grysik. Mieszamy mleko z cukrem i grysikiem i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy, aby zgęstniało i odstawiamy do ostudzenia. Gdy grysik jest już przestudzony, ale nadal lekko ciepły dodajemy masło i mieszamy, aby się rozpuściło, studzimy całkowicie. Następnie dodajemy żółtko z odrobiną białka, alkohol, sok z cytryny i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników!)

3. Na 1 spód wykładamy powidła, przykrywamy kolejnym ciastem, przekładamy masą grysikową, przykrywamy ostatnim plackiem. polewamy czekoladą i posypujemy kokosem. Ciasto musi poleżeć tak 1 dzień, aby zmiękło. Na 2 dzień jest przepyszne.
KARKÓWKA PO WĘGIERSKU ZACHWYCI NAWET NAJWIĘKSZEGO MARUDĘ! JESZCZE TAKIEJ NIE JADŁAŚ/EŚ! - Pomysłodawcy.pl - Serwis bardziej kreatywny
QUESADILLA Z KURKAMI I KURCZAKIEM:

składniki:
-4 placki tortilli
-200 g sera żółtego
-125 g kurek
-1 udo kurczaka
-1 cebula
-3 łyżki jogurtu greckiego
-½ łyżeczki posiekanej pietruszki
-łyżka masła
-przyprawa warzywna (typu Vegeta)
-sól
-pieprz

przepis:
Kurki dokładnie myjemy, a cebulę drobno siekamy. Ser ścierany na tarce o grubych oczkach.
W garnku zagotowujemy wodę, doprawiamy przyprawą warzywną i gotujemy udko z kurczaka (około 20 minut). Gdy będzie ugotowane, odstawiamy do ostygnięcia i oddzielamy mięso od kości.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodajemy kurki i pietruszkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mięso z kurczaka.
Tortillę posypujemy częścią sera, dodajemy kurki z kurczakiem i ponownie część sera. Przykrywamy drugą tortillą. Grillujemy z obu stron, aż placki staną się chrupiące.
Tak samo postępujemy z kolejną tortillą. Podajemy od razu ciepłe.
Składniki:
Ciasto: (blaszka 35x25)
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka mąki pszennej,
3 budynie czekoladowe

Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i zmiksować. Dodać żółtka i zmiksować. Do masy dodać proszek, mąkę i proszek budyniowy. Wszystko dokładnie zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i piec 30 min. w 160°C. Wystudzić. Górną część biszkoptu obskubać ze skórki. Ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa chałwowa:
2 budynie waniliowe,
1 kostka miękkiego masła,
3 szklanki mleka,
350 g chałwy waniliowej,

+ 50 g gorzkiej czekolady

Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Dobrze wystudzić. Masło utrzeć, porcjami dodawać budyń i zmiksować. Chałwę pokroić na kawałki i miksować, aż nabierze konsystencji masła. Dodać do masy budyniowej i dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto (2/3 masy pomiędzy blaty, 1/3 masy na wierzch ciasta). Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
CIASTO SEROWO CZEKOLADOWE.

Porcja na formę o wym. 32x20 cm:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki,

1 szklanka cukru,

3 łyżki kakao,

200 g masła lub margaryny,

3 łyżeczki proszku do pieczenia,

op. cukru waniliowego,

4 jaja,

5 łyżek wody

Masa serowa:

70 dag sera białego - najlepszy półtłusty, zmielony 2-krotnie,

4 jaja,

1 szklanka cukru,

125 g masła,

opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej

wiórki kokosowe - u mnie waflowe

Ciasto: masło rozpuścić, wsypać cukier, zamieszać aż się rozpuści. Dodać kakao, cukier waniliowy i wodę. Zagotować i pogotować 5 minut na małym ogniu. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy*. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa: miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, na końcu dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ostudzić, polać odlaną masą i posypać wiórkami. Smacznego!

*jeśli obawiacie się surowych żółtek, dodajcie do odlanej gorącej masy kilka łyżek wody. Do ciasta natomiast dajcie 3-4 łyżki mąki więcej. Powinno być dosyć gęste.
Kurczak pieczony na ryżu – szybki obiad

5 podudzi z kurczaka (ok. 0,5kg)
2 woreczki ryżu (200g)
4 małe cebule (ok. 210g)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta chilli w proszku
sól, pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Składniki na z...
koktajl owocowy trójkolorowy z mango, kiwi i truskawek
moje pasje: NAPOJE
Deser egzotyczny w wersji fit!
Od dołu;
Mus z brzoskwini, jogurt naturalny wymieszany z odrobiną kokosu, mus z ananasa, płatki owsiane, otręby granulowane,mus z brzoskwini, jogurt naturalny z kokosem, mus z ananasa, otręby.

Mus można najprościej uzyskać poprzez zblendowanie owoców, każdego z osobna w blenderze:)
KURCZAK - Udka w marynacie z miodu i musztardy - Przepis
Składniki, 4 porcje:

• 8 udek kurczaka
• natka pietruszki do posypania
• 1 kg ziemniaków

Glazura:

• 125 ml płynnego miodu
• 4 łyżki musztardy Dijon
• 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziar........
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona