Przepisy kulinarne

45 inspiracji
Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami | Palce Lizać | Page 2
1 kg.mielonego sera z wiaderka
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
3 łyżki kakao
Ser przekładam do miski i ucieram dokładnie mikserem, dodając stopniowo po jednym jajku, cukier i proszek budyniowy.

Masę dzielę na dwie części, do jednej daję kakao i mieszam. Keksówkę o wym.23 x 10 cm wykładam papierem do pieczenia i na przemian łyżką daję masy jasną i ciemną.

Keksówkę daję do większej blaszki, wypełnionej do połowy wodą (woda powinna sięgać przynajmniej do 1/3 keksówki. Wcześniej dobrze jest sprawdzić czy blaszka nie przecieka.

Całość piekę w temp. 160 stopni ok. 1 godz, następnie zwiększam temperaturę do 170 stopni i piekę jeszcze 20 min. Usuwam blaszkę z wodą, a foremkę z sernikiem trzymam w piekarniku do przestudzenia. Sernik przechowuję w lodówce. Smacznego!!!
KETO OPONKI LUB PĄCZKI SEROWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru)

Składniki:

200 g sera białego/twarogu tłustego
2 jajka
25-30 g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta wanilii
opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek
400 g smalcu do smażenia
Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite ale takie żeby można z wałkować rulonik i kształtować oponkę. Można też robić kuleczki i wydrążyć w nich dziurkę np małym kieliszkiem, jeśli robicie większe oponki. Najłatwiejsza opcja to po prostu małe pączki
Pączki bez pieczenia w tłuszczu ŁATWE
Pączki bez pieczenia - przepis na 12 pączków:

Składniki:

20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru
250 ml ciepłego mleka
2,5 szklanki mąki
2 łyżki roztopionego masła
1 jajo
marmolada/dżem do nadziewania
szczypta soli
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Na początku należy przygotować rozczyn. W tym celu trzeba rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i 200 g mąki. Dodać nieco mleka. Rozczyn powinien przypominać konsystencją gęstą śmietanę. Odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej 10 minut.

Mąkę przesiać, dodać cukier i sól. Dodać rozczyn, jajo i mleko. Zarobić ciasto. Można użyć do tego miksera. Zagnieść. Dodać roztopione masło, wyrabiać przez kilka minut. Powinno z łatwością odchodzić od rąk. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Musi podwoić objętość.

Blat wysypać mąką, ciasto lekko rozwałkować, na około 2 cm. Wycinać szklanką koła. Odkładać na bok przykrywając ściereczkę. Następnie pączki delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem (zachować odstępy!) lub do papilotków. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze około 200 st. C przez 10 minut. Muszą uzyskać złoty kolor. Po upieczeniu pączki można nadziewać dżemem (za pomocą szprycy). Kiedy wystygną, posypać cukrem pudrem. Pączki bez pieczenia w tłuszczu gotowe! To naprawdę możliwe!
Magiczny Piekarnik: Karmelowiec (Bez pieczenia)

Składniki:

3 paczki herbatników (małe)
2 paczki krakersów
0,5 l śmietany kremówki (36%)
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukry pudru
2 budynie czekoladowe* (opakowania na 0,75 l)
0,75 l mleka
mała puszka gotowej masy krówkowej (400 g)
gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Puszkę masy krówkowej wkładamy do garnuszka, zalewamy gorącą wodą- podgrzewamy przez ok. 30 min do 1 godizny. Wówczas masa będzie łatwo się rozprowadzać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy warstwami:
herbatniki
gorący budyń (ugotowany w 0,75 l mleka)**
krakersy
masę krówkową
ponownie krakersy
Ciasto pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan- fixy. Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta.
Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą.

*możemy budyń czekoladowy zastąpić śmietankowym- taką wersję również przetestowałam i gorąco polecam.
**najlepiej do ciepłego mleka dodać łyżeczkę masła- wówczas budyń jest bardziej aksamitny

Smacznego!
Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe | Moja Delicja

Blog
Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe

kwi 15 2014
babeczki , Bułeczki , Ciasta , Pieczywo
0 Comments

wielkanocne-maslane-buleczki-drozdzowe
PrintFriendly and PDFDrukuj przepis

Pyszne maślane babeczki drożdżowe. Idealne do Wielkanocnego koszyczka. Jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach i trudno się nim wtedy oprzeć :)
Składniki:

200g kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
1/4 szklanki wody
2.5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 paczka drożdży (7g)
1 łyżeczka soli
1 jajo
1 białko lub 1 żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania


Przygotowanie:

Do rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania.
Ostudzić do letniej temperatury (Mieszanka maślano-śmietanowa ma być ciepła – lecz nie gorące – ani też zimna).

Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest i nie ma przeciągów :) )

Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać a następnie podzielić na 16 równych części (najpierw dzielimy ciasto na pół, następnie każdą połówkę znów na pół i z tego każdą na 4 równe części).
Z każdej części uformować dowolny kształt lub zrolować i takimi wałeczkami wypełnić małe foremki do babeczek, wcześniej lekko natłuszczone.

Bułeczki formowane ręcznie ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
Posmarować je roztrzepanym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec około 10 minut, na złoty kolor.
serowo-ziemniaczane kule z sosem
Składniki:

300-400 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
1 jajko
1/4 szklanki mąki
3 łyżki startego parmezanu
1 kula mozzarelli, posiekana
sól
pieprz
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia


sos jogurtowy:

200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
sól
pieprz


sos aioli:

1 duże żółtko o temperaturze pokojowej
1 łyżka białego octu winnego lub sok z cytryny
2 obrane, duże ząbki czosnku
sól i pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek oleju słonecznikowego
Zacznijcie od aioli. Żółtko, ocet lub sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz do smaku umieśćcie w pojemniku robota kuchennego wyposażonego w metalowe ostrze. My robiliśmy to po prostu blenderem. Dokładnie połączcie składniki, przy pracującym urządzeniu powoli dodajcie oliwę a następnie olej słonecznikowy. Aioli powinno być gęste i gładkie.
Aby przygotować sos jogurtowy, połączcie ze sobą wszystkie składniki.

Wymieszajcie ze sobą ziemniaki, jajko, sery, posólcie i popieprzcie do smaku. Utwórzcie kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i wrzućcie do gorącego oleju. Smażcie aż bułka się zrumieni, ok. 1,5-2 minuty. Podawajcie z sosami.
Snickers - bez pieczenia

Składniki
masa :
1 szklanka mąki kukurydzianej,
1 szklanka cukru pudru,
5 szklanek mleka,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli,
1 puszka masy krówkowej orzechowej,
150g czekolady gorzkiej.

polewa :
100g czekolady mlecznej,
6 łyżek śmietany kremówki,
1/2 puszki masy krówkowej orzechowej,
4 batoniki snickers.

Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników.

Przygotowanie : Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. Resztę mleka przelej do rondelka. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki. Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki.

Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.

Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlej śmietaną i pogrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki.

Przygotowanie ciasta : Keksówkę wyłóż folią. Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę. Przykryj kolejną wartę herbatników i posmaruj masą orzechową. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (masy). Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona