ROGALIKI DROZDZOWE Z NADZIENIEM.
Składniki
na ok.25 szt:
250 ml letniego mleka
30g świeżych drożdży
1/2 kg mąki
50g masła
100g cukru
szczypta soli
1 żółtko
dowolne nadzienie:
dżem marmolada, nutella itp.
1 żółtko+1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu
Do miski wlać letnie mleko.
Dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru.
Mieszać aż drożdże się rozpuszczą.
Dodać tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić go w ciepłe miejsce
na około 15-20 minut aż wyrośnie.
Po tym czasie dodać resztę mąki i cukru.
Dodać sól, żółtko i wymieszać.
Na końcu wlać letnie roztopione masło.
Ciasto dokładnie zagnieść i znów
odstawić aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
Podzielić na dwie części.
Pierwszą wyłożyć na stolnicę i rozwałkować
na prostokąt, podzielić go na dwie części
i z każdej wyciąć trójkąty.
Na szerszej części trójkąta
wyłożyć łyżeczkę nadzienia
i zwinąć w rogalik zaczynająć właśnie
od tej szerszej części.
Rogaliki zostawić do wyrośnięcia
na około 15-20 minut.
Następnie posmarować żółtkiem zmieszanym
z mlekiem i piec w 180 stopniach ok. 15 minut.
Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie.
Ciasto cytrynowe
Babka jest mięciutka, wilgotna, wyraźnie cytrynowa. Wspaniała.
Składniki:
3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
pół szklanki kwaśne...
Babka ziemniaczana
Składniki
1,2 kg zmieniaków
100 g wędzonego bekonu
2 cebule
1 duże jajko
1 łyżka mąki
sól, pieprz
majeranek
Wykonanie
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby puściły sok. Bekon kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, aż cebula będzie miękka. Prostokątną formę (moja o wymiarach 7 cm x 20 cm) natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki odsączamy, dodajemy jajko, mąkę, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, następnie dodajemy usmażoną cebulkę z bekonem. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy do formy, wierzch pokrywamy odrobiną oleju. Piekarnik nagrzewamy do 220ºC i pieczemy babkę przez 1,5 h. Podajemy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Smacznego :)
Jesienne kalafiorki z piekarnika
250 g kalafiora
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie, lub zastąpić odrobiną curry)
Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut
(wrzucamy na gotującą się wodę).
W między czasie do plastikowego pudełka spożywczego wsypujemy wszystkie przyprawy.Podgotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do pudełka, które zamykamy i potrząsamy kilkanaście sekund tak, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po różyczkach.
Tak przygotowane kawałki rozmieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.
Chrupiące piersi serowo - musztardowe
Składniki na 3 porcje:
3 połówki z piersi kurczaka
3 łyżeczki musztardy
ok. 100 g twardego, żółtego sera
sól, pieprz
PANIERKA:
ok. 100 ml maślanki
1 i 1/2 szklanki* drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
pół łyżeczki zmielonego curry
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina oliwy lub oleju do wysmarowania blachy lub naczynia do zapiekania
wykałaczki
*szklanka o pojemności 250 ml
Każdą pierś naciąć wzdłuż, tworząc tzw."kieszonkę". Przyprawić solą i pieprzem, w środku wysmarować musztardą.
Ser pokroić w słupki o grubości ok. 1 cm. Włożyć do każdej kieszonki tyle sera, ile się zmieści. Kieszonkę spiąć wykałaczkami.
PANIERKA:
Pokruszone płatki kukurydziane wymieszać z przyprawami. Każdą pierś maczać w maślance, a następnie dokładnie obtoczyć w kukurydzianej panierce. Piersi ułożyć na blasze lub naczyniu wysmarowanym oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny (w zależności jak duże są piersi) w 180 stopniach. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia piersi odkryć z folii, by panierka się ładnie zapiekła.