CIASTO JOGURTOWE
3 jajka
1 mały odtłuszczony jogurt lub kefir (150g)
1 łyżeczka słodziku (lub 16 pastylek)
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam waniliowego
Włączyć piekarnik na 180 stopni C.
Wszystkie składniki zmiksować aż ciasto się napuszy.
Wyłożyć formę typu mała keksówka papierem do pieczenia i wlać ciasto. Jest dość płynne.
Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki.
Strudel
ciasto:
250 g mąki pszennej typ 550 luksusowa
1 jajo
90 ml zimnej wody
30 g zimnego masła
szczypta soli
farsz:
1 kg jabłek (odmiany nie wodniste)
100 g rodzynek
50 g orzechów
do posypania jabłek
cynamon wg uznania
5 łyżek bułki tartej
50 g roztopionego masła do farszu
50 g roztopionego masła do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła, jajko, wodę i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i podziel na ósemki, a następnie pokrój w plastry.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na bardzo cienki, prostokątny placek (prawie przezroczysty). Aby to osiągnąć, wałkuj je na rozłożonym i oprószonym mąką papierze pergaminowym, a następnie rozciągaj rękami, aby wszędzie miało jednakową grubość. Tak rozwałkowane ciasto natłuść rozpuszczonym masłem.
Jabłka wymieszaj w misce z bułką tartą, posiekanymi orzechami, rodzynkami, cukrem, cynamonem i rozpuszczonym masłem, a następnie nałóż na rozwałkowane ciasto tak, aby od góry i po bokach zostawić po 2 cm wolnego miejsca. Ostrożnie zwiń je w roladę. Postaraj się, by łączenie ciasta było pod spodem. Boki rolady także zwiń pod spód.
Ciasto ostrożnie przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C. Piecz przez 40-60 minut, aż strudel będzie złotego koloru. Ciasto z wierzchu powinno być chrupkie, a w środku miękkie.
Gdy wystygnie, przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Ciasto cytrynowe
4/5 puszki mleka zagęszczonego, słodzonego
½ szklanki soku z cytryny (do masy)
1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
2 jajka, osobno białka i żółtka
herbatniki, najlepiej pełnoziarniste, na wyłożenie dna tortownicy (około 250g)
160g masła (na spód herbatnikowy)
¾ łyżeczki soku z cytryny (do białek)
4 łyżki cukru
Rozgrzej piekarnik do 165°C.
Herbatniki pokrusz. Roztop masło na patelni i wymieszaj z herbatnikami. Gotową masą wyłóż dno tortownicy. Dokładnie dociśnij herbatniki do dna. Całość wstaw na kilka minut do lodówki.
W średniej wielkości misce zmieszaj słodzone mleko zagęszczone, sok z cytryny, skórkę z cytryny i żółtka jaj. Mieszaj całość do czasu, aż mikstura zgęstnieje. Wlej ją na wierzch schłodzonego herbatnikowego spodu.
W drugiej średniej wielkości misce ubij białko jaj i ¾ łyżeczki soku z cytryny. Zrób to mikserem ustawionym na duże obroty. Ubijaj białko do momentu uzyskania puszystej masy. Wówczas zacznij dodawać cukier (po 1 łyżce na raz), zmniejszając obroty miksera na średnie. Ubijaj białko jeszcze 4 minuty lub do czasu, aż cukier rozpuści się, a ty uzyskasz błyszczącą, sztywną masę.
Ubite białko rozprowadź na wierzchu ciasta. Dokładnie pokryj nim brzegi ciasta, żeby podczas pieczenia nie skurczyło się.
Piecz ciasto przez 12-15 minut lub do czasu, gdy beza na wierzchu ciasta stanie się lekko brązowa. Przed podaniem ostudź.