zapiekanki

56 inspiracji
2 obserwujących
zapiekanka chłopska.

czasem robię sobie taki obiad kiełbasę smażoną z cebulką i z ziemniakami, a do popicia zsiadłe mleko. Tym razem w formie zapiekanki.
Składniki

9-10 średnich ziemniaków
5 średnich cebul
4 ząbki czosnku
500g dowol...
Zółw z grilla

Do jej przygotowania wystarczy mięso mielone, boczek i parówki.

Z mięsa mielonego robimy średniej wielkości kule, które następnie owijamy cienko pokrojonymi plastrami boczku. W miejsca, w których u żółwi znajdują się kończyny, ogon i głowa wkładamy cienkie kiełbaski lub parówki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika grilla, najwygodniej na płytę żeliwną lub stalową i zapiekamy do czasu, aż nasze „żółwie” dobrze się zarumienią.

Najlepiej podawać razem z zapiekanymi na grillu bułeczkami i francuską musztardą do smaku.
Czosnkowe chlebki Naan

Składniki na 5-6 chlebków:

* 320 g mąki pszennej

* 125 ml ciepłego mleka

* 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

* 1 łyżka oliwy

* 7 g suchych drożdży

* 1 łyżeczka soli



Dodatkowo:

* 2 pełne łyżki stopionego masła

* 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku



Drożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy.

Wierzch smarujemy stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypujemy posiekanym czosnkiem. 

Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp (ja piekłam 2 razy po 3 placki). Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Placki ziemniaczane z kurczakiem i kukurydzą

Składniki na ok. 20-25 sztuk:
-ok. 1/2 kg ziemniaków
-1 cebula
-1 ugotowana pierś z kurczaka
-1 mała puszka kukurydzy (200g)
-2 jajka
-150 ml mleka
-1 szklanka mąki
-sól, pieprz

Przepis:
Jajka ubić z mlekiem i mąką. Wstawić do lodówki.
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokrojoną w drobną kostkę ugotowaną pierś i odsączoną kukurydzę. Wymieszać i na końcu połączyć z mieszanką jajeczno-mleczną. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, dodaj trochę mąki. Masę nakładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć tak jak zwykłe placki ziemniaczane, z obu stron na złoto. Podawać gorące z kleksem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym.
Crack'n egg

12 kromek chleba tostowego
6 łyżek majonezu
4 jajka
3 łyżki śmietany
200 g sera cheddar
szczypiorek do posypania
sól, pieprz

Piekarnik nastawić na temperaturę 180˚C i włączyć - nagrzeje się akurat jak będzie potrzebny :)

Odkroić skórki z chleba, same kromki rozwałkować (tak, tak - wałkiem do ciasta) na cienko,
posmarować z obu stron majonezem, zwracając szczególną uwagę na rogi.
Foremkę muffinkową wyłożyć kromkami, tak jakby się to robiło papierem do pieczenia.

W dzbanku z dziubkiem rozkłócić jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miseczek powstałych z kromek chleba rozlać masę jajeczną, a na wierzch każdej nasypać startego sera.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C tak długo, aż chleb się zezłoci.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut, potem wyjąć z formy i podawać ciepłe, lub po wystudzeniu na kratce, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!
Pasztet z cukinii - przepis

• 3 cukinie o łącznej wadze około 1 kg
• 500-600 g ziemniaków
• 1,5 – 2 szklanki płatków ryżowych (ja miałam pełnoziarniste)
• 5 ząbków czosnku
• 3 cebule
• pęczek koperku lub dwa jeśli są małe
• sól
• czarny pieprz
• ol...
Muffiny mini lasagne

Królują na zagranicznych blogach – lazanie w wersji mini także zagościły na poezji smaku – oczywiście w wersji po mojemu. Pomysł genialny w swojej prostocie. Muszę przyznać, że podbiły moje serce – smakują nieco inaczej niż trad...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona