SAŁATKI

32 inspiracje
Pyszna salatka idealna do grillowanego mięsa...

pomidory
kukurydza
ciemne oliwki
dymka
kilka listków sałaty masłowej

dressing:
b. duży pęczek pietruszki
sok z cytryny
mały ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy extra vergine
sól, pieprz
SAŁATKA KALAFIOROWA Z KOPERKIEM

potrzebujemy:

średniej wielkości kalafior
200ml majonezu
3 jajka
koperek
pieprz, sól, łyżeczka cukru



1. Kalafior dokładnie myjemy i siekamy bądź "rozrywamy" na małe kawałki. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. Świeży koperek (nie żałujmy go, im więcej tym lepiej) również drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez, przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby kalafior zrobił się bardziej miękki.
Sałatka z cukinii - Przepis na Przepis na sałatka z cukinii - MojeGotowanie.pl
ZIEMNIACZANA SAŁATKA DO DAŃ Z GRILLA

Nie ma przyjemniejszego sposobu na przygotowywanie dań, jak grillowanie w ogrodzie. Szefem kuchni jest z reguły wówczas mój tata. My rozkładamy leżaki, hamaki, koce i leniuchujemy na słońcu. Potem wspólnie siadamy przy ogrodowym stole i delektujemy się soczystym, przypieczonym mięskiem. Nie wyobrażam sobie dań z grilla bez zimnego piwa, ketchupu, musztardy i ulubionej sałatki.
Tym razem przygotowałam sałatkę z młodych ziemniaczków, zielonych ogórków i koperku.
--------------------------
ZIEMNIACZANA SAŁATKA DO DAŃ Z GRILLA
Składniki:
•700 g młodych ziemniaków
•3 zielone ogórki
•3 ogórki kiszone
•2 małe cebule
•pęczek koperku
•2 łyżki jogurtu naturalnego
•2 łyżki majonezu
•1 łyżeczka musztardy
•sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i myjemy dokładnie. Przenosimy je do garnka, zalewamy wodą (dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli) i gotujemy do miękkości. Następnie bulwy odcedzamy i studzimy. Całkowicie zimne kroimy w talarki. Przenosimy je do miski.

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki (możemy wykorzystać do tego celu specjalną szatkownicę). Odciskamy je z nadmiaru soku i dodajemy do ziemniaków. Do miski dokładamy pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone oraz cebule, posiekany koperek, jogurt, majonez, musztardę i przyprawy. Delikatnie całość mieszamy.
Pyszna sałatka z kurczakiem
- Sałatki
ananas,kurczak,sałata lodowa,sałatka
- kobieceinspiracje.pl

PRZEPIS:

Składniki:
1 średnia główka sałaty lodowej
5-6 plastrów ananasa z puszki
2 garście ziarna słonecznika (ok. 100 g)
2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 300 g)
2-3 łyżki majonezu (można podmienić na majonez light)
2 łyżki soku z zalewy ananasa
sól
świeżo mielony pieprz

przyprawy do kurczaka:
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
pierś z kurczaka można doprawić według własnych upodobań
Treść przepisu:
Pierś z kurczaka kroję w paski, a następnie w kostkę o grubości ok. 1 cm x 1 cm.
Mięso starannie nacieram przyprawami i pod przykryciem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
(Jeżeli bardzo się spieszymy można pominąć ten krok)

Suchą patelnię teflonową mocno rozgrzewam, przekładam na nią ziarno słonecznika, zmniejszam ogień i często mieszając prażę słonecznik, aż uzyska kolor złocisty i zacznie przyjemnie pachnieć.
Słonecznik od razu przekładam na talerz do ostygnięcia.

Rozgrzaną patelnię wykorzystuję dalej do usmażenia mięsa, ja robię to bez użycia tłuszczu.
Mięso smażę ok. 8-10 minut, aż się zetnie i straci swoją surowość, następnie przekładam na talerz.

Sałatę lodową rwę na mniejsze kawałki, można ją także przeciąć na 4 części i drobno pokroić.
Krążki ananasa odcedzam z zalewy i kroję w paski.

W małej miseczce przygotowuję sos do sałatki, majonez łączę z sokiem z puszki ananasów, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki przekładam do dużej miski: sałatę lodową, pierś z kurczaka, ananasa oraz ziarno słonecznika, całość polewam sosem i mieszam, aby wszystkie składniki dobrze się nim obtoczyły.

Sałatkę przed podaniem polecam schłodzić w lodówce.
Jest naprawdę świetnym dodatkiem do śniadania lub kolacji, można ją zabrać ze sobą zamiast kanapki do pracy lub serwować podczas domowej imprezy.

Moje uwagi:

Ziarno słonecznika można podmienić na orzechy np. włoskie, laskowe albo pistacje.
Należy je jednak wcześniej również uprażyć na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona