węgierska zupa gulaszowa
składniki:
200 g wołowiny
200 g wieprzowiny
100 g wędzonego, nieprzerośniętego boczku
2 średnie cebule
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1/2 papryczki chili
2 większe ziemniaki
1 średnia marchewka
2 szklanki soku pomidorowego
4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka oliwy
3-4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
przyprawy:
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki słodkiej papryki
listek laurowy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
wykonanie:
boczek kroimy i podsmażamy na oliwie. mięso myjemy, kroimy w kostkę. rumiany boczek zdejmujemy z patelni, na wytopionym tłuszczu podsmażamy mięso. mieszamy.
cebule kroimy i wrzucamy do smażącego się mięsa. po 3-4 minutach podlewamy gorącym bulionem lub wodą. dodajemy wszystkie przyprawy. gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.
paprykę i marchew kroimy w drobną kostkę lub paseczki, dodajemy do zupy.
ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i po ok. 5 minutach wrzucamy do zupy.
gotujemy przez kolejne 15 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie.
pod koniec dojadamy wcześniej podsmażone kawałki boczku i wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego. doprowadzamy do wrzenia.
smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.
jeśli chcemy aby zupa była rzadsza zwiększamy ilość soku pomidorowego. zupę podajemy gorącą z łyżką śmietany.
smacznego!
szybkie bułeczki śniadaniowe :)
przepis jest prosty:
ok 500-600 gr maki poznańskiej typ 500
30 gr drożdży swieżych
sól szczypta
1 łyżeczka cukru
1 łyzka oleju słonecznikowego
ok 200-300 ml letniej wody
wykonanie :
mąkę przesiac wsypac do miski zrobic dołek wkruszyć drożdże dodac cukier sól
i letnia wodę po trochu wyrabiając wody tyle aby ciasto było elestyczne i
miekkie .
olejem podczas wyrabiania smaruje ręce i tak połaczyc wszystkie składniki ,
kulać zgrabne bułeczki układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do
butelki z olejem wkładam cienki nóż i robię w każdej bułeczce nacięcie i na
15-20 min do piekarnika na 200st c bułeczki przechowywane w woreczku foliowym
wytrzymuja w swieżosci ok 4 dni .choc u mnie nigdy ntak długo nie leżą.
wychodzi ok 12 bułeczek sredniej wielkosci . są wysmienite z miodem i
masełkiem , pozdrawiam :)
pycha zapiekaneczki z buleczki
Składniki, 4 porcje:
• 2 duże pojedyncze piersi kurczaka (1 podwójna)
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
• 700 g dyni (zważonej ze skórą), około 450 g samego miąższu, użyłam dyni hokkaido
• 300 g pieczarek
• 1 nieduża cebula
• 3 łyżki mąki
• 2 i 1/2 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy
• 125 ml śmietanki kremowej 30%
• 600 ml bulionu (najlepiej własnego wywaru z jarzyn, przepis poniżej)
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• do podania: tłuczone ziemniaki lub smażone talarki ziemniaków, ziemniaki opiekane
Domowy wywar z jarzyn:
• 750 ml (3 szklanki) wody
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 łyżka sosu sojowego
• 3 gałązki natki pietruszki wraz z listkami
• włoszczyzna: 1 marchewka, 1/2 małej pietruszki, kawałek pora, po małym kawałeczku selera i kapusty oraz - jeśli mamy - plasterek suszonego podgrzybka
• sól i świeżo zmielony pieprz
* Do rondelka wlać 750 ml wody, dodać oliwę, sos sojowy, natkę oraz obraną i pokrojoną marchewką, pietruszką, umytym porem, selerem, kapustą i grzybkiem. Doprawić szczyptą soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut do czasu aż marchewka będzie bardzo miękka. Pod koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby. Odcedzić. Do potrawy dodajemy gorący wywar.
Przygotowanie:
Piersi oczyścić z błonek i kostek. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Oprószyć je solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić.
Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków. Obkroić ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki (np. plasterki lub ósemki). Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać szeroki, większy garnek. Roztopić 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty bez mieszania aż od spodu lekko się zrumienią.
Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Wyjąć na talerz.
Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz.
Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez około 2 - 3 minuty. Podczas obsmażania składników wszelkie zrumienienia w garnku (ale nie przypalenia) są naturalne, rozpuszczą się w sosie i nadadzą daniu głęboki smak.
Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 1 - 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Piersi kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w sosie, tylko do połowy), nie mieszać energicznie. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu (danie ma delikatnie bulgotać) przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka.
Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać lub przechylać garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadzał. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje.
Podawać na purée ziemniaczanym. Kurczak przygotowany w ten sposób rozpływa się w ustach :-)
Biszkopt rzucany
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Potrzebujemy tortownicy o średnicy 20 – 22 cm (jeśli w domu mamy tylko 26 cm, musimy zrobić biszkopt z półto...
Frittata! | Make Cooking Easier
Skład:
6 dużych jajek
2 pomidory
garść szpinaku typu baby
2-3 plasterki sera żółtego
2-3 plasterki szynki
szczypiorek
świeże zioła: listki bazyli / tymianku
papryka chili do smaku
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Listki szpinaku dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Podsmażamy cebulkę dymkę a następnie dodajemy liście szpinaku. Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.
2. W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu. Dorzucamy wszystkie zioła na które mamy ochotę, a na końcu przekładamy smażony szpinak z cebulką dymką. Mieszamy.
3. Ponownie rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy kawałki pomidorów, szynki, sera a na końcu wlewamy naszą całą masę jajeczną. Wygładzamy powierzchnię, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką.
Komentarz: Przed podaniem możemy posypać świeżym parmezanem.
Inne pomysły na składniki, które możemy wykorzystać,:
Podsmażone ziemniaki, które np. zostały z wczorajszego obiadu
Kawałki parówek np. ze śniadania
Zielony groszek
Kawałki bakłażana jak to lubi ?
Często polecana przeze mnie cukinia :)
Kawałki czerwonej lub białej cebuli
Kawałki porów
Brokuły
Dużo czosnku
Papryka
Kukurydza z puszki
Muszle ze szpinakiem i trzema serami
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i mozzarellą.
Składniki:
• 15 makaronowych muszelek
• 1 łyżka i 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 1/3 cebuli, posiekanej w kosteczkę
• 150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
•........
Cały chleb nacina się w kratkę, w przerwy między nimi wkłada się żółty ser bądź mozarelle (bardziej się ciągnie) i jakieś przyprawy (np. specjalne do grzanek), można trochę masła i np szczypiorek bądź inne dodatki. Później się chwilę zapieka w piekarniku, żeby ser się rozpuścił i gotowe