Słodko ale zdrowo .

90 inspiracji
Trochę bardziej odchudzone . Cukier można zastąpić lub zmniejszyć ilość .
1 obserwujący
Składniki:
2 opakowanie biszkoptów ( po 120 g )
400 g waniliowego serka homogenizowanego
50 g cappuccino waniliowe
120 g masła w temperaturze pokojowej
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 płaskie łyżki żelatyny
2 żółtka
1 jajko
250 ml śmietanki 30%
200 g czekolady mlecznej

Wykonanie:
Kawę cappuccino rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody - odstawić do napęcznienia.

Żółtka, jajko i cukier umieścić w niedużym garnku lub wysokiej misce. Do nieco większego garnka wlać na dno wodę. Duży garnek ustawić na palniku, mniejsze naczynie ustawić na nim. Ubijać na parze jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta, a cukier zupełnie zniknie.


Serek waniliowy, masło i mleko w proszku dokładnie utrzeć. Dodać nieco ostygnięte ubite jajka - wymieszać.

Żelatynę rozpuścić, dolewając 3-4 łyżki wrzątku i ustawiając naczynie w gorącej wodzie.

Do masy waniliowej dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać.

1/3 część biszkoptów zanurzyć w kawie.

W okrągłej ( średnica 26-28 cm ) lub niedużej prostokątnej tortownicy ułożyć namoczone w cappuccino biszkopty. Wylać połowę masy waniliowej. Ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, wylać resztę masy waniliowej. Na wierzchu ułożyć pozostałe biszkopty, namoczone w kawie.

Odstawić ciasto w chłodne miejsce, do stężenia.

W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki wsypać drobno pokrojoną czekoladę - rozpuścić. Czekoladę wylać na ciasto.
Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Masa makowa:

370 g maku (najlepiej suchego maku mielonego, ale może być zwykły)
450 ml mleka do sparzenia
230 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
40 g miękkiego masła
2 całe jajka
1 cukier waniliowy

Ciasto:

550 g mąki pszennej
3 żółtka
1 jajko
150 g masła
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy
Skórka otarta z cytryny
60 g drożdży

Suchy mak, niezależnie od tego, czy cały, czy mielony, zalewamy gorącym mlekiem, studzimy i odcedzamy. Mak mielony gotowy jest to dodania pozostałych składników. Mak cały mielimy dwukrotnie. Do maku dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, cynamon, mąkę ziemniaczaną, masło i jajka. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na 3 równe części (użyłam do tego celu wagi).
Przygotowujemy ciasto. Mąkę siekamy z tłuszczem. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru aż zamienią się w płyn. Dodajemy je do mąki razem z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami, jajkiem, śmietaną i skórką otartą z cytryny. Wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. Jeśli nie mamy doświadczenia i nie wiemy, jak je ocenić, trzeba liczyć. Ciasto będzie gotowe jeśli ugnieciemy je tyle razy, ile jest dni w roku :) To metoda dawnych Lasowianek, która dziesiątki lat później nadal się sprawdza. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na wielkość brytfanki. Ja rozwałkowuję ciasto w brytfance i wyciągam na papier, z którego łatwo potem ciasto wyłożyć na mak.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej pierwszą warstwę ciasta, na nią wykładamy jedną część maku, następnie ciasto, mak, ciasto, mak i ostatnią warstwę ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy ciasto około 40 minut. Jeśli wierzch będzie się nadmiernie rumienił, kładziemy na wierzchu luźno arkusz folii aluminiowej.
Wiatraczki z makiem
Składniki (na dużą porcję ciastek):

50 dag mąki
pół łyżeczki cynamonu
25 dag masła
1 łyżka oleju
13 dag cukru pudru
5 żółtek
Ponadto:

żółtko do posmarowania
mak (suchy) i cukier kryształ do posypania
Wszystkie składniki zagnieść...
rogaliki maślane
220ml mleka
20g drożdży
½ łyżeczki soli
40g masła
375g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 żółtko
Nutella lub inny krem czekoladowy

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić.
Do wyrośniętego zaczynu dodać masło,cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów z ciasta (tak jakby kroić torta). Na każdy trójkąt nałożyć nutellę. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 220°C.
Pyszny i wcale nie pracochlonny. Doskonały do popołudniawej kawki:)


- masło 18 dag
- cukier 10 dag
- jabłka 1,5 kg
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sok z cytryny
- śmietana 8 dag
-mąka pszenna 30 dag
- skórka z cytryny
- cukier waniliowy 1 torebka
- mąka ziemniaczana 8 dag
-jajka 3 sz


Jajka utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z 1 cytryny. Dodać kwaśną śmietanę, wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, całość przesiać do masy. Wszystkie składniki wyrabiać kilka minut na jednolite ciasto. Jablka obrać, przekroić na połówki i usunąć gnazda nasienne. Wierzch owoców ponacinać i skropić sokiem z cytryny. Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć na nią ciasto. Na przygotowanym spodzie ułożyć połówki jabłek. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku przez 30 minut w 175 stopniach. Ciasto wyjąć z pieca odstawić do wystygnięcia a następnie posypać cukrem pudrem.
Czekoladowy poprawiacz humoru

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki ciemnego kakao do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2 jajka
kilka kropli olejku migdałowego
1/2 szklanki gorącej kawy rozpuszczalnej
50g płatków migdałowych( plus 2-3 łyżki do posypania po upieczeniu)
1-2 gruszki( w zależności od wielkości)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremkę o wymiarach około 28x 21cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posmarować niedużą ilością margaryny. Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na 2-3mm plasterki i przekroić je w poprzek na pół, aby powstały mniejsze kawałki ( ciasto łatwiej się wówczas kroi po upieczeniu).
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać cukier i sól. W osobnym naczyniu: wlać maślankę, olej i olejek migdałowy, wbić jajka, dobrze połączyć. Do mokrych składników wsypywać stopniowo mieszankę mąki. Krótko miksować, pod koniec dodać gorącą kawę. Do masy wsypać płatki migdałowe- całość szybko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na masie układać kawałki gruszek. Piec około 40- 45minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać pozostałą częścią płatków migdałowych.
Składniki na ciasto:

250g masła lub margaryny
300g cukru (proponuję trochę mniej)
budyń o smaku waniliowym (proszek)
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki gęstej śmietany
około 300g jagód

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej


Sposób przygotowania:

Na początku ucieramy masło z cukrem. Kiedy już uzyskamy gładką masę dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem - nadal ucieramy.Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy - jest dosyć gęste. Teraz posypujemy umytymi i osuszonymi jagodami.


Składniki na bezę:

4 białka jajek
200g cukru


Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy. Pianę wylewamy na posypane owocami ciasto.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka.
MURZYNEK Z PIERNIKOWĄ NUTĄ


Składniki:

125 g masła lub margaryny
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 - 1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
5 łyżeczek kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Cukier wymieszać z kakao, dodać mleko i wymieszać. Dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 - 2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę (przesianą) wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać powidła/dżem i wymieszać łyżką.

Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.

Piec 45 minut do godziny w temperaturze 170°C (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem). Polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

2 łyżki masła roztopić, dodać 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek słodkiej śmietany (kremówki). Wymieszać, krótko zagotować.

Smacznego :).
Sernik w czekoladowe kropki
Składniki:

(tortownica - 24 cm)

Spód ciasta
1, 5 kubka pokruszonych pełnoziarnistych herbatników( 200 g )
1/ 4 kubka kakao ( 62,5 ml)
2 łyżki cukru
0,5 kostki roztopionego masła (100g)

Masa serowa
1000 g miękkiego sera ( np. wiaderkowy Starco)
1 kubek cukru ( 250 ml)
4 jajka
110 g ciemnej czekolady
2 łyżeczka esencji waniliowej
2/ 3 kubka gęstej kwaśnej śmietany ( u mnie 18%)

Wykonanie

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w miseczce na parze. Jeżeli pieczemy w formie ze zdejmowana obręczą, dno i boki wykładamy papierem do pieczenia.

W małej misce mieszamy ze sobą pokruszone herbatniki, cukier, kakao, stopione masło. Wykładamy masą dno formy i wstawiamy do lodówki

Ser ucieramy na niskich obrotach miksera, dodając do niego stopniowo cukier a następnie wbijając po jednym jajku. Dodajemy esencję lub cukier waniliowy, śmietanę i jeszcze raz dokładnie ubijamy. Jeżeli masa wydaje się nam zbyt rzadka, to można dodać 1 łyżkę mąki. Odlewamy 1 kubek masy sernikowej a pozostałą cześć wylewamy na spód z herbatników.

Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodajemy 1 kubek masy sernikowej i dokładnie mieszamy. Wlewamy ją do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką i przystawiając tutkę do ciasta wyciskamy porcje czekoladowego ciasta w sernik tworząc kropki. Kropki wyciskamy w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę 15 minut. Wyłączamy grzanie i pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejną godzinę. Ciasto wyjmujemy i wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Sernik można polać czekoladową polewą. Ciasto kroimy za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie.

Można też piec sernik w kąpieli wodnej.

Jeżeli sernik zostanie mocno schłodzony przed podaniem w zamrażalniku, to uzyskamy nieskazitelne linie cięcia.

Czekoladowa polewa
50 ml wody( lub pół na pół z sokiem lub nalewką wiśniową)
75 g cukru pudru
25 g kakao
50 ml śmietany (kremówki)
1 łyżeczka żelatyny + 10 ml wody

Wszystkie składniki oprócz żelatyny mieszamy ze sobą w miseczce, podgrzewając w kąpieli wodnej do 65 stopni C. Na końcu dodajemy namoczoną i rozpuszczona żelatynę. Polewamy i zostawiamy do zastygnięcia.
Składniki:

100 g malin (mogą być mrożone, wtedy wcześniej trzeba je rozmrozić na bibułce)
85 g drobnego cukru
300 ml śmietany kremówki
4 łyżki limoncello (lub innego likieru cytrynowego)
400 ml creme fraiche*

Maliny i połowę cuk...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona